Op punt gezet: Ik, Antoine Denert, 25 jaar burgervader

Image
Antoine Denert tijdens zijn toespraak.
KRUIBEKE/BAZEL/RUPELMONDE. Tijdens de viering van burgemeester Denert werden heel wat woorden uitgesproken door eregasten, enorm veel inwoners hebben hem persoonlijk proficiat komen wensen maar wat heeft hij zelf gezegd ter gelegenheid van een kwarteeuw dienstbaarheid voor 'zijn' mensen? We zetten het in punt.

 

• Vandaag na 25 jaren is mijn overtuiging, ondanks alles, nog altijd zo dat ik alleen maar lieve mensen ken. Ik ben de voorbije 25 jaren intenser geconfronteerd geweest met problemen en klachten van mensen, met successen maar ook met water- en verkeersellende, met dagdagelijkse bouwproblemen en telkens denkt die burger dat een burgemeester alles kan en mag. Hij noemde zijn ambt dat van een burgervader.

 

• Hoe graag je ook je kinderen of de mensen ziet, alles kan niet. Een vader kan alleen maar het beste voor zijn kinderen of mensen wensen, maar de economische omstandigheden en de regelgeving door een hogere instantie beperken sterk onze mogelijkheden. Nog een grote beperking is de mens zelf.

 

• Uw burgervader is maar een kleine man met soms een grote mond, gedeeltelijk verstopt achter een lange baard, maar met een klein hart, iets te emotioneel, goedgelovig en als een puber verliefd op drie aparte schoonheden: Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.

 

• Uw burgervader is maar een dromer over mensen die altijd lief en teder zijn, die mekaar knuffelen en strelen, over jongeren die zelf de bushokjes proper houden, die feesten en muziek maken, maar ook rekening houden met hun omgeving.

 

Image
het echtpaar Denert
• Uw burgervader is maar een zwakke man  die soms probeert om sterk te zijn en een bijna verloren strijd blijft voeren tegen de afbraak van ons cultuur-historisch waardevol landschap.

 

• Uw burgervader is een kleinzerig man  met vele kleine wondjes maar die genezen snel door een glimlach of een hartelijk woord.


• Uw burgervader heeft veel tekorten en te weinig gedaan.  Ik ben op vele plaatsen niet aanwezig geweest waar U mij had verwacht maar het meeste lijd ik van mijn tekorten tegenover onze zieke, zwakke en oudere medemensen. Hoe graag had ik meer getroost en bemoedigd. Te weinig heb ik schouderklopjes gegeven.

 

• Ik was zeer vereerd door de aanwezigheid van een aantal exellenties. Minister-president Peeters heeft zijn kat niet gestuurd, zoals wij in Vlaanderen zeggen, maar lieve mensen, hier was niemand minder aanwezig dan zijn moeder, mevrouw Peeters, en ik ga haar deze boodschap meegeven.

 

• Tevens was ik zeer blij met de aanwezigheid van Pieter De Crem omdat hij Minister van Landsverdediging is. Een job die ik ook steeds en nog ambieer. In de vele interviews van de voorbije 25 jaren, werd mij vaak de vraag gesteld of ik nationale ambities had en toen heb ik altijd gezegd dat ik graag Minister van Landsverdediging zou zijn. Men maakte toen de opmerking dat ik toch tegen oorlog en geweld was. Ik heb toen geopperd om dit ministerie om te buigen naar een ministerie van Tederheid.

 

Image
Er was ook een kraam opgesteld waar paraplu’s en vlaggen met het nieuwe logo te verkrijgen waren. Alle medewerkers liepen die dag ook in hetzelfde T-shirt rond.
• Lieve minister De Crem, stuur mannen met baarden naar de Taliban en leer hen knuffelen en zingen. Onze wereld zou een grote tuin met bloemen kunnen zijn waar het heerlijk is om te leven met volop zonneschijn.Daarom wacht niet tot het morgen is, dan is het misschien te laat. Maak dat nooit de zon van blijdschap voor een ander ondergaat. Minister De Crem, lieve Pieter dank voor uw aanwezigheid en in uw strategisch plan, geef tederheid een kans!

 

• Burgemeester Denert had extra-woorden voor Gouverneur Denys: "Mijnheer de Gouverneur, Ik heb ooit geschreven dat een dokter ooit eens zelf goed ziek moet geweest zijn om een goede dokter te zijn, dat een priester zelf een grote zonde moet hebben gebiecht om een goede pastoor te zijn. Vandaag zou ik er willen aan toevoegen dat een Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en een Gouverneur eerst burgemeester zouden moeten geweest zijn van een gemiddelde, niet bemiddelde gemeente en het gevoel van onmacht tegenover een voogdij moet ervaren hebben."

 

"Mijnheer de Gouverneur, ik wou U de boodschap meegeven van het enorm frustrerend gevoel van een lokaal bestuur en de aftakeling van het burgervaderschap. Weinig nog heb je te beslissen, maar voor veel kan je verantwoordelijk gesteld worden! Dit gaat van bouwdossiers tot beheer van wegen, van veiligheid tot financieel beheer, van convenanten en beleidsplannen en regelgeving op alle niveaus."

 

"Mijnheer de Gouverneur, lieve André, ik heb het volste vertrouwen in U en neem van Kruibeke een stuk warmte en tederheid mee. Het Oostvlaamse gevoel moet hier op de grens met Antwerpen heel duidelijk zijn."

 

Image
Er wachtte een massa volk aan het gemeentehuis burgemeester Denert op.

 

• Het Waasland weent. Ik kan er niet omheen en vele Waaslanders hebben hun tranen afgeveegd omdat zij mede door een goed sociaal begeleidingsplan en voor sommigen ook veel centen, getroost zijn, maar het landschap zelf zal eeuwig wenen en littekens dragen.

 

• Ik heb toch een grote vriendschap voor Freddy Willockx, Minister van Staat, maar vooral burgervader van onze Wase hoofdstad Sint-Niklaas. Socialisten spreken in termen van kameraden. Ik ben geen lid van SPA maar heb er wel veel kameraden. Freddy is een van mijn beste kameraden. In vele dossiers is hij met zijn kennis en ervaring en relaties een grote hulp en raadgever.

 

Image
Denert en De Croo, allebei kijken ze terug op een schitterende politieke carriere.
• Freddy is een lieve mens, een Minister van Staat, maar evenzeer een echte burgervader voor ieder mens, ongeacht partij, rang of stand. Freddy, bedankt voor uw kameraadschap en fijn dat je er zaterdag was.

 

• Antoine Denert sprak Herman de Croo aan: "U hebt een recordpalmares van titels en verdiensten. U hebt de meeste pluimen verdiend maar tussen haakjes, ik heb mijn veren nog. U weet toch wat ik bedoel. Het veer tussen Bazel en Hemiksem en tussen Kruibeke en Hoboken. Het waren harde tijden, U moest besparen en ik moest onze veren sparen. U hebt bespaard en ik heb bewaard en wij waren beiden tevreden. In de politiek moeten wij voor veel zorgen. Veilige wegen, zuiver water, goede lucht, maar ook voor meer verdraagzaamheid, liefde en tederheid onder de mensen."

 

(ROLF DUCHAMPS)

 

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Op initiatief van de groep DENERT werd in 2008 gestart met een reeks concerten, die telkens zouden doorgaan op 11 november. Bedoeling was de vredesboodschap van 11 november ieder jaar...

Dimitri Van Laere, de nieuwe voorzitter van ‘Raad Denert’, in zijn woonkamer waar zijn grote interesse voor heemkunde met heel wat zaken wordt onderstreept.KRUIBEKE. Dimitri Van Laere is de...

Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Jos Stassen.KRUIBEKE. Bij de viering van 25 jaar burgemeesterschap Antoine Denert heeft volksvertegenwoordiger- gemeenteraadslid van Groen!, Jos Stassen,...

Gouverneur Denys, Freddy Willockx, mevrouw en Antoine Denert en Herman De Croo stappen voorbij de vlaggen van de Vlaamse gemeenten. Er hingen er 256 en vooral De Croo was er door geraakt:"Elke vlag...

In de hele gemeente hangen naast de grote spandoeken ook veel vlaggen en wimpels met het nieuw logo en de aankondiging van 25 jaar Burgemeester Denert.KRUIBEKE Zaterdag 20 september wordt voor...

burgemeester Antoine DenertKRUIBEKE. Zaterdag 20 september wordt Antoine Denert gevierd omdat hij een kwarteeuw de burgervader is van inwoners uit Bazel, Kruibeke en Rupelmonde. Zelf stond hij niet...