25 jaar Burgemeester Denert in teken van proper Kruibeke

Image
In de hele gemeente hangen naast de grote spandoeken ook veel vlaggen en wimpels met het nieuw logo en de aankondiging van 25 jaar Burgemeester Denert.
KRUIBEKE Zaterdag 20 september wordt voor burgemeester Antoine Denert ongetwijfeld een belangrijke dag. Hij is sinds 15 september precies 25 jaar burgemeester en grijpt dit jubileum aan om te onderstrepen dat hij zijn ambt vervult in dienst van de inwoners. Zijn lieve mensen. Daarom was hij ook niet zo gesteld op een persoonlijke viering maar wel, zoals we reeds eerder deze week meldden, op een 'Feest van de burger'. Tijdens een persconferentie donderdagvoormiddag legde hij zelf nog een paar klemtonen en werden door Leo Trienpont (sp.a) nog enkele programmapunten naar voor gebracht.

 

De naam 'Feest van de burger' richt zich naar de drie gemeenten en daarom ook dat bewust het woord 'Kruibeke' niet wordt gebruikt want 'Feest van de Kruibekenaar' zou ook gekund hebben. Denert zelf wil dat zo houden. Toen hij 20 jaar burgemeester was deed hij iets voor zijn personeel en niet voor zichzelf. Hij vond dat toen heel aangenaam. "Iedere gelegenheid om een feest te organiseren is goed", zei hij en kwam zo tot het nieuw logo dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat: "Kruibeke, altijd een feest". Om deze slogan naar buiten te brengen werd dus het 25 jaar burgemeesterschap gebruikt.

 

De ondertoon van het feest is 'Aandacht voor lokale besturen' of opwaardering van de gemeentelijke lokale besturen én het ambt van burgemeester. Denert heeft heel Vlaanderen er bij betrokken en de 308 steden en gemeenten hebben er op gereageerd . Hij staat er dus niet alleen voor. Aan het Onze-Lieve-Vrouwplein zal een bos van vlaggenmasten staan want de  vlag van elke gemeente zal er wapperen. Ook Leo Trienpont hoopt dat hierdoor de politiek ook wat meer onder de burgers komt.

 

Image
Burgemeester Denert zet uiteen wat zijn bedoeling is om van Kruibeke een propere gemeente te maken.
Minister president Kris Peeters, die was aangekondigd als eregast, kon niet aanwezig zijn (zijn moeder komt wél) maar hij wordt vervangen door minister Pieter De Crem en ook Herman Decroo komt zaterdagnamiddag naar Kruibeke.

 

Een nieuw klemtoon is zeker deze die wordt gelegd op 'Proper Kruibeke'. Antoine Denert wil voor zijn zilveren burgemeesterschap geen cadeaus. Wat voor hem het allermooiste geschenk zou zijn, is dat op 20 september Kruibeke de properste gemeente van Vlaanderen is. Alle inwoners worden daarom opgeroepen om een kleine inspanning te leveren. Ze werden opgeroepen om hun eigen straat en buurt proper te houden. Ze kunnen dit engagement aan hun buurt tonen door de nieuw verspreide affiches  'Zonder vuil Straat' aan hun raam te hangen. Wie het bestuur wil informeren of suggesties doorgeven, kan voortaan het nieuwe aanspreekpunt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gebruiken. De burgemeester beloofde dat de properste straat op 20 september als beloning een straatfeest krijgt!

 

Om ook het 'Feest van de Burger' proper en milieuvriendelijk te doen verlopen, werd er bewust gekozen om te werken met herbruikbare bekers. Kinderen die de bekers inzamelen, krijgen bovendien een gratis ijsje of een versnapering. Tot slot zullen ook de gemeenteraadsleden persoonlijk hun steentje bijdragen om hun burgemeester een 'proper Kruibeke' cadeau te doen. Zij werden namens het organiserend comité opgeroepen om na de festiviteiten te helpen bij de opkuis van het Onze-Lieve-Vrouwplein.

 

Image
Leo Trienpont die in de organisatie van het “Feest van de Burger” een belangrijke rol speelde.
Voor het feest kan gerekend worden op de belangloze medewerking van het gemeentelijk personeel maar ook dat alle politieke partijen meewerken maakt het feest ook zo bijzonder.


In het kader van 'Kruibeke, altijd een feest' zal in de gemeente ook het feesten worden gestimuleerd. Feesten valt ook in de smaak van de burger. In dat kader heeft het comité een soort kwaliteitslabel uitgewerkt om Kruibeke als een feestelijke gemeente te profileren. Het logo 'Kruibeke, altijd een feest' zal in de toekomst niet enkel kunnen gebruikt worden door verenigingen en comités die een feest inrichten, het zal ook een overkoepelend orgaan worden dat menen stimuleert om van Kruibeke een feestende gemeente te maken.


Op de website kruibekealtijdeenfeest.be die zal worden opgericht, zullen alle inwoners in de toekomst zicht krijgen op de festiviteiten die in de gemeente worden georganiseerd.


Het gemeentebestuur stelt bovendien heel wat feestmateriaal ter beschikking, zoals parasols, tenten, vlaggen om zo de feestende verenigingen te ondersteunen. Al deze artikelen zullen vanaf de dag van het 'Feest van de Burger' in gebruik genomen worden.  Enkele burgers beantwoorden in deze week vóór het feest reeds de oproep om te zorgen voor een ‘feestelijk Kruibeke’. Daarvoor kochten ze op de dienst onthaal in het gemeentehuis, al een nieuwe vlag met het logo op om daarmee hun huis te bevlaggen.

 

het programma


Image
Het knappe nieuw logo met achter de eenhoorn de kerk van Kruibeke, kasteel Bazel en Graventoren Rupelmonde.
Op een 'Feest van de Burger' mag drank en eten niet ontbreken. De gemeente zorgde zelf voor een lange toog waar gratis drank zal worden bedeeld tussen 15u30 en 22u. Aan de eetkraampjes zullen wafels, ijsjes, pizza’s, frietjes e.a. versnaperingen worden verkocht door een professionele standhouden. Er zal kunnen betaald worde met 'Kruibeekse Munten' die verkrijgbaar zijn op het Onze-Lieve-Vrouwplein zelf.

 

Vanaf 15u30 zijn er optredens van de fenomenale muziekband 'Die Verdammte Spielerei', welke eind augustus nog te gast was in Burcht. Er is dan ook al een goochelaar aan het werk.

16u30: Muzikale optocht van de genodigden. Opening van het 'Feest van de Burger' door Hubert Damen. Dan volgt de academische zitting met de toespraken.
Om 17u30: Verrassingsact door de kinderen van de gemeente. Slotwoord door de burgemeester.
Om 18u; Optreden van de Kruibeekse Feestband.
19u: Vendelzwaaien en wimpelen door KLJ Kruibeke, afgewisseld met een podiumact van de Rupelmondse showcarrousel.
19u30: Ambiance met The Daltons.
21u30: Muzikaal vuurwerk ter afsluiting.
Wie wil kan na 22u verder feesten in het jeugdhuis Ter Walle of bij de plaatselijke horeca.

 

de kinderen

 

Voor  burgemeester Denert zijn kinderen altijd een beetje zijn oogappels geweest. Niet verwonderlijk dus dat het 'Feest van de Burger”'ook een écht ‘kinderfeest’ wordt. Er zal dan ook speciale animatie zijn en vanaf 15u30 kunnen ze terecht op twee springkastelen, een hindernissenparcours van 35 meter, de goochelmaar ‘Magic Rookie’ is er en een snoepjesfee, een clown -ballonist en wie wil kan zich laten grimeren.

 

Enkele honderden kinderen leerden o.l.v. Jo Van de Vijver ook een lied aan voor de burgemeester. Zij zullen dit exclusief zingen op het grote podium na de academische zitting.


Alle kinderen kunnen ook al vanaf 15u een ballon afhalen om deel te nemen aan een ballonwedstrijd. Zodra de burgemeester het feest officieel opent, rond 17u30, zullen al die ballonnen worden opgelaten.

 

Image
De affiche die in gans de gemeente werd verspreid om tot een proper Kruibeke te komen. De inwoners werd gevraagd om ze voor het raam te hangen.
Van kinderen gesproken, in de basisscholen werden de kinderen opgeroepen om hun dromen voor Kruibeke kenbaar te maken. Ze konden die neerschrijven op een speciaal uitnodigingskaartje dat ze op zaterdag 20 september kunnen posten in de urn die aan het kerkplein zal staan. De kinderen met de origineelste dromen zullen worden beloond. Hun dromen konden ze ook tekenen en die zullen worden tentoongesteld in het Ontmoetingscentrum De Brouwerij.

In de Brouwerij wordt een film vertoond over Antoine Denert en wordt een tentoonstelling georganiseerd want tijdens die 25 jaar heeft de burgemeester wel wat meegemaakt aan acties, initiatieven, uitspraken. Ze zijn vastgelegd in woord, beeld en klank.


De Waaslandse Videoclub Temse maakte met al het materiaal een film over burgemeester Denert. Na deze 20 september zal de film nog worden aangevuld met beeldmateriaal van de feestelijkheden zelf.


In een unieke expo worden ook heel wat foto’s van de burgemeester samengebracht uit de voorbije 25 jaar. (ROLF DUCHAMPS)