Verkeer - 'af-ritssysteem' in verkeer voorgesteld

Image
af-ritssignalisatie
ZWIJNDRECHT. Vanuit VAB wil de mobiliteitsclub niet alleen veilig vrachtverkeer op de weg brengen maar de aandacht gaat daarbij ook naar automobilisten die zelf een gevaarlijk rijgedrag hebben tegenover vrachtwagens, zoals de pas afsnijden bij het in- en uitvoegen en een vrachtwagen inhalen aan de rechterzijde. VAB stelde dat vast bij een observatieonderzoek op de E 313. De vrachtwagenchauffeurs verwachten dat dit nog verder zal toenemen sinds de invoering van het inhaalverbod.

 

Sommige automobilisten houden geen rekening met de beperkingen van een vrachtwagen en daardoor ontstaan er risico’s. De twee belangrijkste beperkingen bij een truck, zijn een langere remafstand en slechte wendbaarheid en een dode hoek aan de rechterzijde van meer dan 70 m2 waardoor een personenwagen op een bepaald moment onzichtbaar wordt voor de trucker.

 

VAB stelt niet alleen vast, het wijst ook naar enkele zeer concrete voorstellen. Zo wordt het concept van de 'AF-RITS' voorgesteld:  voorkomen dat automobilisten vrachtwagens de pas afsnijden bij het uitvoegen naar de afrit.  Maar ook in de rijopleiding en bij verkeerseducatie moet aandacht zijn voor de dode hoek van vrachtwagens.

 

VAB omschrijft precies wat de gevaarlijke manoeuvres zijn die trouwens voor alle verkeer gelden bij uitvoegen: de automobilist die vanaf de linker rijstrook door wil steken over de rechter rijstrook naar de afrit, moet sterk vertragen omdat manoeuvre veilig te kunnen uitvoeren. Het gevolg is dat alle achterop komend verkeer op de linker rijstrook moet vertragen. Zo ontstaat er een harmonicafile op de linker rijstrook.


Diezelfde automobilist heeft zich niet goed voorbereid op de uitvoegmanoeuvre en riskeert daarom vlak voor een vrachtwagen in te schieten op de rechter rijstrook. Daar zal hij bijkomend vertragen om de afrit te kunnen nemen. Het gevolg hiervan is dat  nu de vrachtwagen sterk moet afremmen, in sommige gevallen wordt dit zelfs een noodstop. Alle achterop rijdende vrachtwagens en personenwagens gaan in de rem en een file ontstaat.

 

Voor dit alles wordt nu gedacht aan het 'AF-RITS' systeem dat VAB wil testen om te verhelpen aan het probleem van personenwagens die vrachtwagens de pas afsnijden.
De 'AF-RITS' is een signalisatie die uit twee onderdelen bestaat: vanaf 1500 meter voor de afrit wordt op de linker rijstrook met antislipverf een pijl aangebracht. Deze aangepaste pijl roept die automobilisten die de volgende afrit willen nemen op, om tijdig uit te voegen naar de rechter rijstrook. Op die manier kan het uitvoegen in twee fasen geschieden en zonder truckers te storen.


Ter hoogte van de afrit wordt tussen de linker en rechterstrook een doorlopende witte lijn geschilderd naast de stippellijn. Deze doorlopende witte lijn verbiedt de gebruikers van de linker rijstrook uit te wijken naar de rechter rijstrook. Omgekeerd is wel mogelijk.

 

Image
af-ritssignalisatie bestaat uit deze twee onderdelen

 

VAB roept iedereen op om zijn mening te geven over het principe van 'AF-RITS' en de visuele voorstelling die op de linker rijstrook geverfd zou worden in een antislipverf. Dit kan op de VAB-website. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT/REGIO. De Mobiliteitsclub VAB dringt aan op meer controles op het vrachtverkeer.  Voor VAB moeten deze acties op het terrein zeer goed zichtbaar zijn. Dit visuele aspect moet op...

Dit vrachtverkeer van de E17 moet worden in goede en veilige banen geleid.ZWIJNDRECHT. De Mobiliteitsclub VAB heeft werk gemaakt van een duidelijk actieplan om het vrachtverkeer veiliger te maken....

REGIO. Het vrachtverkeer zorgt op de autosnelwegen rond Antwerpen, en dus ook in de Wase regio, voor problemen bij de verkeersveiligheid. VAB vraagt dringend een actieplan voor de Antwerpse regio en...

De Oosterweelverbinding begint op de Linkeroever met een tunnel en komt dan op de Lange Wapper Brug.WAASLAND/LINKEROEVER. Dit voorjaar komt de aanleg van de Oosterweelverbinding verder in de...

Het VAB-gebouw in de Pastoor Coplaan te ZwijndrechtZWIJNDRECHT. VAB heeft de uitdaging aangegaan om gezinnen met eco-wagens doeltreffend zuinig te leren rijden. Er werd een test gedaan met gezinnen...

ZWIJNDRECHT. Het gemeentebestuur heeft in samenwerking met twee infomomenten vastgelegd om de belangstellenden een stap ter laten zetten op de Oosterweelverbinding  waarvoor de definitieve...