Beheersovereenkomst samenwerking Gemeente-OCMW leidt naar lange discussies

ZWIJNDRECHT. Het gemeentebestuur en het OCMW wensen tot een verregaande samenwerking te komen tussen den beide organisaties. Er werd daarom een project dat als doelstelling heeft een concrete en verregaande samenwerking realiseren tussen het OCMW en het gemeentebestuur
volgens een gefaseerde aanpak, gaande van losse praktische samenwerkingsverbanden tot een volledige integratie van het OCMW in het gemeentebestuur. Daarvoor moet een beheersovereenkomst worden opgemaakt zoals dat voorzien is in het gemeentedecreet.

Als voordelen worden geciteerd: Eenvoudigere en efficiëntere werking, beheer en beleid van de gehele organisatie (OCMW –gemeente). Minder tijdverlies, transparante processtromen zonder overlap en gelijke toepassing van procedures. Kostenbesparend. Het delen van kennis en informatie. Een betere communicatie. Het optimaliseren van de taakverdeling door de schaalvergroting en, globaal genomen de werking van de gehele organisatie (OCMW en gemeente) efficiënter en transparanter maken om met minder middelen een betere dienstverlening te garanderen.

In de gemeenteraad moest de beheersovereenkomst worden goedgekeurd maar dat liep niet goed af. Het werd een verhitte discussie, vuurwerk tussen de oppositie Open vld (Walter De Wulf),  sp.a (Frans De Gendt) en Vlaams Belang (Ronny Dobbeleir) Walter De Wulf  en burgemeester Minnebo.
Raadslid De Wulf begon er mee door op de onduidelijkheid te wijzen van de bijhorende teksten waarin hij geen doelstellingen vond. "Men begint weer aan iets zonder te weten waarmee men bezig is", zei hij. "Ik vind dat, als je een Project opstart, toch minstens een doel geeft maar dat is nergens te vinden. Zelfs een budgettering e.d. is nergens te bespeuren."

De Wulf vond het niet kunnen het nu aan de raad te vragen het goed te keuren. Om zulke beslissing te nemen is het volgens hem maar logisch om eens een commissie samen te roepen om te zeggen wat men eigenlijk van zin is. Met het principe van der samenwerking gemeente -OCMW is hij uiteraard wel akkoord maar hij bekeek het nader en vond dat Zwijndrecht er meer en meer voor moet uitgeven al laat men het wel uitschijnen als een besparing, maar dat is het niet. "Samenvoegen van de diensten, goed, maar we weten niet waar we gaan uitkomen. Ook de budgettering is niet bekend. Is die aanwezig laat et ons weten", nodigde De Wulf uit."Vertel het ons in een commissie dan zullen we gemotiveerd kunnen kiezen uit wat hij ons voorstelt. Maar voor wat nu voorligt kan ik niet stemmen."
Walter De Wulf richtte zich tot de meerderheidsleden met de vraag of zij wel weten wat de inhoud is, waarover het gaat. En tot Minnebo zei hij: "Wat ghij hier doet, is de mensen gewoon voor gek zetten."

Ook Vlaams Belang vond het spijtig dat dit punt al op de agenda stond. Ronny Dobbeleir wou ook een gemeentecommissie zodat de raadsleden opheldering kregen. Beide partijen OCMW en Gemeente tekenen de overeenkomst maar Dobbeleir stelde zich de vraag als er ooit een conflict komt , wie dan de scheidsrechter gaat zijn. Is dat iemand van de gemeente of van bovenuit? Wat VL.B. ook interesseerde was wat er gegeurde wanneer een personeelslid afvloeit, zowel bij gemeente als OCMW, wordt de vacaturen dan weer ingevuld door een andere persoon  of wordt verder gewerkt met een plaats minder?  Dat is in de beheersovereenkomst ook al niet duidelijk te vinden .

Burgemeester Minnebo zei alvast dat er geen mensen zullen ontslagen worden maar het zou wel kunnen dat mensen die met pensioen gaan niet eer zullen vervangen worden als blijkt dat het niet nodig is. Dat gebeurt volgens hem ook in de privé.
De communicatieambtenaar, de burgemeester  en de OCMW-voorzitter zullen in een crisissituatie, de enige aanspreekpunten zijn. "Maar ik vraag me wel af wat een crisissituatie is", vroeg raadslid Frans De Gendt, "Iedereen heeft spreekverbod behalve de burgemeester en de OCMW-voorzitter. Wat gaat er gebeuren bij een gezin dat op straat staat, of na een echtelijke ruzie, of na een ramp. Dat zijn toch crisissituaties. Wie gaat dan ingrijpen, want er zijn nog geen bepalingen voor."

Raadslid Frans De Gendt was er niet zo graag bij. Ook voor hem staan er een paar algemeenheden in de beleidsovereenkomst maar concreet zo goed als niets. Dat ze gaan samenwerken, dat is zeker maar wat men concreet van plan is dat weet men niet. "Het is volgens mij ook te doen om een eenmalige subsidie die men volgens het regeerakkoord gaat krijgen ter ondersteuning.", zo zei hij.
De Gendt wees ook naar woorden die niet goed te begrijpen waren zoals ‘facilité’. "En dat moet dan naar de gewone burgers gaan. Ze zeggen communicatie met de burger en het zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je dat hier leest, begin maar hé. Ik wil dat mensen op een degelijke manier, verstaanbaar worden ingelicht."

Hij had het ook moeilijk met het feit dat dossiers zomaar naar de communicatiedienst zullen gaan. En die zijn ook wel eens geheim bij het OCMW en moeten dat ook blijven. Niet iedereen mag er zijn ‘neus’ in steken. Het OCMW heeft volgens hem de plicht de geheimhouding van bepaalde zaken in stand te houden. "Wat mensen op het OCMW komen vragen, moet niet op straat komen", vind te sp.a-voorman.
Er stond dus niets concreet vermeld in de beheersovereenkomst. De Gendt illustreerde dat met het voorlezen van een paar teksten. Allemaal algemeenheden, niets concreet. Hij wond zich daar zo erg in op dat hij even het noorden verloor en zich tot collega Walter De Wulf richtte "Weet gij het soms meneer de schepen?" Die keek raar op en ’t was meteen ook een ludiek moment. Dat De Wulf schepen was ligt al een hele tijd achter de rug. "Sorry" zei De Gendt en hij sloot meteen zijn betoog tijdelijk af met te zeggen dat alles uit de beheersovereenkomst oppervlakkig was.

Noch raadslid De Gendt, noch De Wulf hadden die lange commentaar en kritiek niet hoeven te uiten moest er vooraf een gemeentecommissie over zijn geweest. Nadat de burgemeester wat orde op zaken had gesteld  zadelde Walter De Wulf weer het paard  en noemde de samenwerking OCMW-Gemeente geen kleine beslissing neme. Het is er ook iets op lange termijn en die gevolgen gaat hebben. "Dan spreek ik alleen nog maar budgettair. We zijn daar niet op voorbereid. Dat leid ik toch af uit het verslag van het overlegcomité. Je zegt nu om op 15 februari uitleg te geven, die had je ons op 15 december moeten geven om dan al te zeggen waarover het ging en dan zouden er bij niemand problemen zijn geweest. De raad moet nu kiezen zonder te zijn geïnformeerd."
De bedoeling van de overeenkomst moet volgens De Wulf inderdaad een betere werking zijn van de diensten.
Maar je moet mij eens vertellen, hoe je dat gaat doen. Welke organigram en welk budget zit er achter?"

Frans De Gendt stond aan de kant van zijn collega. Hij had wel de beheersovereenkomst nog eens goed bekeken en vond er maar één concreet gegeven in en dat was de dienst van "de bode" tussen OCMW en gemeente! Zijn partijgenoot Denise Melis –De Lamper dacht er aan om het punt nu af te voeren en te wachten tot na 15 februari. Dat zag de burgemeester niet zitten omdat het toch maar over een drietal bladzijden ging waarop klaar en duidelijk te lezen stond  waarover het ging. Maar raadslid Melis –De Lamper liet zich opzij zitten en zij had ook gelezen dat er buiten dat van de "bode" geen enkel concreet woord in stond. "Het is zo algemeen en daarom vraag ik het eerst te bespreken, in de commissie zodanig dat er wat meer duidelijkheid komt."

De burgemeester schudde het hoofd bij en ging er van uit dat iedereen die rond de gemeenteraadstafel zat, er wel van overtuigd was dat gemeente en OCMW  niet naast elkaar moesten blijven weken. In de huidige tijd is het opportuun dat ook het OCMW, de gemeente en in een latere fase ook de politie zullen samenwerken rond een aantal beheersovereenkomsten. "Als je dat allemaal doorneemt dan blijkt het mij toch niet van die aard te zijn  om daar echt problemen rond te maken. Ik denk dat daar geen dingen in staan die ook naar de toekomst toe problemen zouden geven. Hoe burgemeester Minnebo naar de beheersovereenkomst communicatiedienst en secretariaat kijkt, schrijven we nog neer.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De Vlaamse regering heeft in januari een besluit van 2007 gewijzigd  waarbij de nieuwe grenzen werden vastgelegd voor het salaris van de gemeentesecretaris en de financieel...

Is deze groene ruimte in de wijk Neerbroek ook geschikt als 'bewegingstuin' voor senioren.ZWIJNDRECHT. Op de jongste gemeenteraad in Zwijndrecht kreeg de herinrichting van de speelpleintjes aan de...

De geluidsoverlast in OC 't Waaitgat in Burcht blijft voor beroering zorgen in de Zwijndrechtse gemeenteraad.ZWIJNDRECHT. In de gemeenteraad werd uiteraard nog wat na verteld over het voorval van de...

KRUIBEKE. In de gemeenteraad van november kwamen heel wat onderwerpen naar voor. Waaskrant.be zet ze voor u op rij.

KRUIBEKE. In de gemeenteraad van november kwamen heel wat onderwerpen naar voor. Waaskrant.be zet alles voor u op een rij:

Karel Fonck (diensthoofd technische dienst), Ingrid Meeus (OCMW- voorzitter) en Peter Mettepenningen (klusjesman OCMW Temse)TEMSE. Vanaf 15 juli gaat de klusjesdienst van het OCMW van start. Een...