Huis Janssens opent deuren na indrukwekkende erfgoedrestauratie

SINT-NIKLAAS. Morgen, zondag 10 september, heropent een van de eerste Vlaamse historische huismusea na 20 jaar sluiting de deuren. Het gaat om het Huis Janssens in Sint-Niklaas. Het gebouw onderging de voorbije jaren een grondige renovatie door het gespecialiseerde architecten- en adviesbureau Erfgoed en Visie.
Het Huis Janssens werd in 1878 gebouwd in opdracht van Alfons Janssens. De imposante gevel domineert vandaag nog steeds de Zamanstraat in Sint-Niklaas. Het huis werd ook wel eens het huis van ‘Paus’ Janssens genoemd. Janssens streed immers nog in het leger van Paus Pius IX, vandaar ook de nis boven de poort. Het werd in 1909 verkocht aan de stad met als voorwaarde dat het gebouw zou worden ingezet voor de verspreiding en de bevordering van de kennis van de kunst en de wetenschap. Sindsdien biedt het pand onderdak aan de collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW), de facto het eerste echte museum in de stad.
Het gebouw kende helaas ook periode van verval. Daarom is het laatste jaren gerestaureerd onder leiding van de restauratiearchitecten van Erfgoed en Visie. "Wij zijn bijzonder fier dat we dit prachtige gebouw met zo’n mooie geschiedenis onder handen mochten nemen", aldus Benedikte Dewaele, projectleider van Erfgoed en Visie. "Het grootste probleem waarmee het gebouw te kampen had, was de overbelasting van zijn structuur wat leidde tot barsten en scheuren in de plafonds en vochtinfiltratie door zwakkere bakstenen waarvan de verflaag verdwenen was. Dit hebben we de afgelopen jaren grondig aangepakt waardoor het nu tijd werd voor een totaalaanpak van het interieur."

De afgelopen maanden lag de focus op de inrichtingswerken van het historisch pand. De historische schilderingen in onder andere de traphal en inkomhal werden volledig gereconstrueerd. Er werd gekozen om de 19e eeuwse aankleding zo goed mogelijk in ere te herstellen. Ook de gevel en het schrijnwerk werden minutieus gerestaureerd. Daar ging de aandacht vooral naar gevelschildering om de vochtinfiltratie binnen aan te pakken. Het dak werd opnieuw geïsoleerd en alle glas-in-loodramen in de achtergevel werden gerestaureerd.
"Wat meteen opvalt is het oog voor detail in deze restauratie, de bezoeker waant zich terug in de 19e eeuw. We hebben bijna 1,8 miljoen euro geïnvesteerd vanuit de Vlaamse overheid in dit project, ik ben dan ook erg tevreden om te zien dat deze middelen erg goed terechtgekomen zijn.", zegt Vlaams minister voor onroerend erfgoed Minister Diependaele. Tijdens Open Monumentendag zal Erfgoed en Visie zal toelichting geven bij de grootse restauratiewerken. "We hebben opnieuw voor een huiselijk karakter gezorgd", aldus Benedikte van Erfgoed en Visie. "Daar zorgen het behangpapier en de gordijnen in de ruimtes voor. Het monotone beige heeft zo plaats gemaakt voor houtimitaties, blauwe, groene en okertinten en kleurrijk behang, waardoor het gebouw opnieuw de grandeur van weleer uitstraalt."
Het gebouw zal na de heropening opnieuw z’n museale functie opnemen. (mb, foto’s: ©James Van Leuven)