Schepen Stijn Bogaert koestert Kruibeekse erfgoedgemeenschap
De schepen nodigde uit tot een bezoek aan het kasteel Wissekerke zelf en stuurde bezoekers met trots langs de zaal van de vriendschap, de Egyptische zaal, de spiegelzaal, de kapel, de kelders en toren en de recent gerestaureerde, prachtig versierde alkoofkamer.
Alleen onze schatkamer bleef gesloten. In deze archiefkamer van het kasteel wordt het oude familiearchief van de familie Villain XIIII bewaard. Een schat aan nog te ontsluiten bronnen. Vandaag wordt dit archief beheerd door de Stichting Vilain XIIII. Het archief kent een lange geschiedenis. In 1971 werd het overgebracht naar het Rijksarchief Gent. In 2006 vond een overbrenging van Rijksarchief Gent naar Kasteel Wissekerke plaats. Het archief beslaat de periode 1568-1969.
De waarde van dit archief werd in het WODE-onderzoek sterk in de verf gezet. Heel wat elementen hebben een regionaal, zelf nationaal belang. Het was ook dit onderzoeksproject WODE dat alle Kruibeekse erfgoedactoren in oktober 2007 voor het eerst rond de tafel bracht.
Naast de 3 kerkfabrieken hebben ze in Kruibeke 3 instellingen die erfgoed beheren, wat wil zeggen dat het erfgoed niet hun belangrijkste opdracht is: het gaat hier over het Gemeentearchief, het OCMW-archief en het polderbestuur. Daarnaast zijn er 3 instellingen die erfgoed bewaren, als opdracht hebben: de Heemkundige Kring Wissekerke, het Museum De Schuur en Archief Vilain XIIII.
Stijn Bogaert: "Het was op dit eerste overleg dat alle partners de noodzaak zagen tot meer overleg en meer uitwisseling. Dit bracht er ons in Kruibeke toe om enthousiast in te gaan op de uitnodiging van de erfgoedcel waasland om in Kruibeke van start te gaan met een erfgoedgemeenschap. We kiezen hier samen met alle afzonderlijke erfgoedzorgers en het gemeentebestuur, voor meer samenwerking en uitwisseling. Als schepen van cultuur en toerisme wil ik ook de tendens binnen UNESCO volgen om naast de vroegere focus op onroerend erfgoed, aandacht te hebben voor roerend erfgoed en immaterieel erfgoed."
Kruibeke is dan ook van plan om, naast de harde kern van erfgoedactoren (de Kerkfabrieken, de heemkundig kring, de museumschuur, stichting Vilain XIIII, de Gezellen en het OCMW- en gemeentearchief), andere spelers op het terrein actief te betrekken.
Zo wordt gedacht aan de mensen van VZW Graventoren, de Nautische erfgoedzorgers van vereniging Tollerant aan de scheepshelling, de Zonnewijzervrienden te Rupelmonde, de mensen van het Schelleke, vzw Mercatoria, de startende onderzoeksgroep rond het Bazelse dialect, de nieuwe cultuur-toerstisch vereniging KBR-pulse, de carnavalisten te Ruplmonde,… "Want ook de mondelinge geschiedenis, tradities, en volksverhalen enz. willen we op tafel brengen in onze Kruibeekse erfgoedgemeenschap.", aldus Bogaert.
Schepen Bogaert besloot: "U ziet het, het Wetenschappelijk onderzoek erfgoed WODE zet heel wat in beweging in Kruibeke. Het was de bron waaruit onze erfgoedgemeenschap Kruibeke startte, maar het was ook katalysator met betrekking tot de opstart van onze stuurgroep naar een op te maken cultuurbeleidsplan." (Rolf Duchamps)