Kasteel Cortewalle straalt weer

Image
het gerestaureerde kasteel Cortewalle
BEVEREN. Gisteren, zondag 2 maart 2008, is het gerenoveerde kasteel Cortewalle heropend. Maandenlang stond het kasteel in de steigers omdat er ingrijpende veiligheids- en restauratiewerken werden uitgevoerd. Daarbij werden vooral de eerste verdieping en de zolder aangepakt. Het resultaat mag gezien worden: het hele kasteel ademt klasse en grandeur. Grote trekpleister wordt ongetwijfeld het gerestaureerde aubusosontapijt. Bezoekers kunnen het vernieuwde kasteel voor het eerst bezichtigen op Ergoeddag, zondag 13 april 2008.

 

In z’n toespraak noemde burgemeester Van De Vijver Cortewalle het ideale decor voor huwelijken. Ook prees de burgemeester de metamorfose van de Familiekamer van opslagplaats naar het paradepaardje van het kasteel. "Maar,", zei Van De Vijver, "de werken hebben het plaatsgebrek in de eregallerij van de ereburgemeesters niet opgelost dus ik zal nog vele jaren burgemeester moeten blijven.". Een burgemeester met ambitie die een team met ambitie inspireerde tot een grootse prestatie? Er werd een en ander verduidelijkt in de verschillende toespraken. Er is veel bekend over de geschiedenis van het kasteel maar toch ontbreken nog cruciale gegevens in het Archief de Bergeyck. Daarom werd een oproep aan de graaf gedaan om nog meer gegevens te verstrekken. Schepen Heidi Beck noemde het kasteel "My castle, my home, het is altijd een beetje thuiskomen in Cortewalle omdat je er kunt feesten, genieten, trouwen, jubilea voeren en er is kunst en erfgoed te bewonderen."

 

de restauratie 

 

Kasteel Cortewalle werd in 1980 al eens gerestaureerd. Toen waren niet alle kamers en gangen even grondig aangepakt. Dat is nu wel gebeurd. De noordelijke vleugel bleef gespaard van breekwerk. De aandacht ging vooral naar het opfrissen en herinrichten van de voornaamste ruimten.

 

vernieuwing op eerste verdieping

 

De Triestzaal kreeg een nieuw likje verf, nieuwe verlichting en het parket en het verduisteringssysteem werden hersteld. De Triestzaal blijft een tentoonstellingsruimte en kreeg hiervoor een nieuw tentoonstellingssysteem met panelen.

 

In de noordelijke vleugel is een berging omgebouwd tot familiekamer. In deze kamer zullen de vroegere bewoners van het kasteel een voorname rol spelen. Er komen op regelmatige basis minitentoonstellingen die een bewoner van Cortewalle of een archiefvormer uit het Archief de Bergeyck belichten. De kamer kan niet gehuurd worden. Het Archief de Bergeyck is nog in onderhandeling om portretten van de graven te verwerven. Het is de bedoeling dat die een plaats krijgen in de familiekamer.  De kamer is voorzien van vernieuwde ramen met een UV-filter om schadelijke zonnestralen tegen te houden.

 

Het 18de eeuwse geschilderde romantische schouwstuk met putti stond enkele jaren zwaar beschadigd in de leeszaal van het Archief de Bergeyck. Dankzij een reconstructie via de uitzendingen van de oude tv-serie ‘Kapitein Zeppos’ kon het nu op zijn oorspronkelijke plaats in de familiekamer worden teruggehangen.  De kamer kreeg ook twee hoekkasten die oorspronkelijk uit het kasteel Hof ter Saksen afkomstig zijn. Zij worden in de loop van dit jaar gerestaureerd. In de kamer merken we verder nog de Rubensstoelen op die vroeger in de Vlaamse Kamer stonden. De stoelen werden vorig jaar gerestaureerd.

 

Image
de nieuwe De Bergeyckzaal
De grootste verandering op de eerste verdieping in de zuidelijke vleugel is de nieuwe De Bergeyckzaal. Het kant- en projectielokaal zijn hiervoor opgeofferd. De familie de Brouchoven de Bergeyck had als enige voormalige eigenaar nog geen kamer naar zich genoemd gekregen. De prachtige lichtinval zorgt dat de zaal perfect als tentoonstellings- of receptieruimte kan gebruikt worden.  De nieuw geïnstalleerde kitchenette moet dat mogelijk maken.

 

blikvanger op zolder

 

Ook de zolder van kasteel Cortewalle kreeg een grondige facelift. De plaats waar het kantmuseum en het gemeentelijk heemkundig museum hun vaste stek hebben, is grondig aangepakt. Beide musea zijn op dit ogenblik niet meer aanwezig maar Richard Willems van de Heemkundige Kring bevestigde ons dat het kantmuseum zeker terug zal komen.  De noordelijke zolder biedt vanaf nu onderdak aan het gerestaureerde Aubussontapijt. Vroeger lag het 100-jarige tapijt in de Verlatzaal op het gelijkvloers maar het kon het frequente gebruik van de zaal niet meer aan. Daarom is het na restauratie naar de zolder verhuisd. De zolder is de enige plaats, na de Verlatzaal, waar het tapijt kan liggen. Het tapijt ligt in een op maat gemaakte klimaatbox waarin het in ideale omstandigheden bewaard wordt.

 

Image
Burgemeester Marc Van De Vijver kreeg hulp van o.a. schepen Heidi Beck bij de onthulling van het Aubussontapijt.

 

Image
het Aubussontapijt in de speciale klimaatbak

 

 

Bij de restauratie van het kasteel is ook aan de anders valide mens gedacht: een gehandicaptenlift werkt het niveauverschil tussen de zolder en de noordelijke zolder weg.

 

gerestaureerd hondenhok

 

Image
Richard Willems van de Heemkundige Kring, uitgedost als deken Leopold Sturme, legt uit waarom de geestelijkheid graag geziene gasten waren op Cortewalle en waarom de kasteelhond, Diane, razend werd als ze in-het-zwart-geklede mensen in het vizier kreeg.
Ten slotte zijn er ook enkele werken op het gelijkvloers: het buitenschrijnwerk van de glas-in-loodramen van de binnenkoer en van de dubbele deur in de hal werd hersteld. De voordeur langs de buitenzijde werd vernieuwd. Wanneer het weer het toelaat, krijgen de ramen en de voordeur een likje verf. Aan het brugje over de kasteelgracht wordt het pittoreske hondenhok gerestaureerd.

 

De werken hebben 8 maanden geduurd en kosten ruim 708.000 euro. De restauratie van het Aubussontapijt kostte ruim 8700 euro.

 

In het gerestaureerde kasteel worden vanaf april talrijke evenementen georganiseerd. Welke dat zijn, leest u in onze Uit-Kalender. (mb)

 

Lees ook:

Van kasteel naar oever werd een nieuwe noodbrug aangelegd die kadert in de veiligheidswerken aan Cortewalle.BEVEREN. Sinds woensdag zijn de stellingen rond het kasteel Cortewalle verdwenen. Zondag...

BEVEREN. Zeer veel Beverenaars kennen het Aubussontapijt, zeker als we zeggen dat dit het grote prachtige tapijt is dat op de bevloering van de Verlatzaal lag. Bij een ontvangst, een viering of bij...