Maak kennis met Beverenaar Joos Vijd, opdrachtgever van het wereldberoemde Lam Gods 

BEVEREN. Normaal gezien zou in april het feestjaar rond Joos Vijd opgang worden getrokken. De coronacrisis staak daar een stokje voor. Met een tentoonstelling op het digitale platform Google Arts & Culture kan alvast een deel het van het programma starten. Lukas Arts in Flanders gaf de toestemming om gebruik te maken van de nieuwe geactualiseerde beelden van het gerestaureerde Lam Gods met daarop de afgebeelde schenkersportretten van Joos Vijd en Elisabeth Borluut. 

Komende zomer zal een ander deel van het programma starten. Daarin zullen unieke, historische documenten uit het Rijksarchief Gent, het Archief Gent en de kerkfabriek Sint-Martinus van Beveren en natuurlijk uit de eigen gemeentelijke collecties in het gemeentearchief Beveren en het familiearchief de Bergeyck in kasteel Cortewalle te zien zijn. 

Joos Vijd was 600 jaar geleden de Beverse opdrachtgever van het wereldberoemde Lam Gods. Hij speelde ook een cruciale rol in de ontwikkeling van Beveren. De digitale tentoonstelling is te bekijken op artsandculture.google.com. Op een nieuwe datum voor de fysieke tentoonstelling ‘Joos. De oneindigheid van Vijd’ is het nog even wachten. (mb)

scheldekaart (Felixarchief)

 

Lees ook:

Terug verkeer in 2 richtingen mogelijk op N70

BEVEREN. Er is op de N70 in Melsele opnieuw verkeer in twee richtingen mogelijk. Het verkeer richting Antwerpen rijdt tussen de rotonde Cortewalle en Melsele over de middenstrook. De rijstrook...

Oost-Vlaamse Erfgoedredders op pad in Stekene

STEKENE. Vorige week gaf de Provincie Oost-Vlaanderen het startsein in Melle en Stekene voor twee nieuwe edities van Erfgoedredders. Met dat project coacht de provincie leerkrachten van de tweede...