Golfoverslagproeven Tielrode moeten info bezorgen over Vlaamse dijken
TIELRODE. Van maandag 29 november tot midden december 2010 worden in opdracht van het Waterbouwkundig Laboratorium en Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV golfoverslagproeven uitgevoerd in het gecontroleerde overstromingsgebied Tielrodebroek nabij Temse. Het doel van dit project is te onderzoeken hoe sterk onze dijken zijn bij overslaande golven. Men kijkt daarbij naar erosie en afschuiving van de grasbekleding. of hoe sterk is de grasbedekking op de dijk?
Tijdens (extreem) hoogwater kunnen overslaande golven zowel aan de dijk als aan gebouwen die achter de dijk gelegen zijn schade berokkenen. Erosie van het landtalud van de dijk kan vervolgens leiden tot bresvorming. Ook de stabiliteit van huizen kan in het gedrang komen. Bij het ontwerp van dijken wordt daarom steeds een overhoogte, de zogenaamde ‘waakhoogte’, voorzien die moet verhinderen dat de overslaande hoeveelheid water te groot wordt
Klimaatverandering, zeespiegelstijging, maar zeker ook extreme bovenafvoeren zoals recentelijk in Zenne- en Denderbekken werd waargenomen, maken dat de waakhoogte kan worden overschreden. Met de golfoverslagproeven kan de sterkte van de grasmat op de dijken worden bestudeerd. Ook de krachten die de golven kunnen uitoefenen zullen worden geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek moeten uitwijzen hoe men ons land in de toekomst beter kan wapenen tegen de gevolgen van golfoverslag en zo bresgroei en hieruit voortvloeiende overstromingen kunnen voorkomen.
In het gecontroleerde overstromingsgebied Tielrodebroek zal met een golfoverslagsimulator het effect van overslaande golven bij een superstorm worden nagebootst. Drie proefstroken werden aangeduid: twee op de ringdijk van Tielrodebroek en één op de Durmedijk. Oplopende hoeveelheden water, soms groter dan de huidige norm, zullen over de dijken worden gestuurd. De proeven moeten uitwijzen of onze dijken bestand zijn tegen dergelijke overslaande golven. Vooral uitspoeling van grond en de sterkte van de grasbekleding zullen daarbij worden bekeken. Bovendien zullen de krachten die overslaande golven uitoefenen op gebouwen of waterkeringen worden gemeten.
De proeven kaderen binnen het geactualiseerde Sigmaplan, een integraal plan dat Vlaanderen de komende jaren op een natuurlijke, maar efficiënte manier moet wapenen tegen overstromingen. De resultaten zijn echter ook nuttig voor andere (Vlaamse) waterwegen en waterlopen, of ook voor de kust. (Rolf Duchamps)