Dan toch lezen in de file?

REGIO. Voor de derde maal al organiseert de boeken- en multimediaspecialist ECI België zijn "Boekbarometer", een periodieke peiling naar de boekenconsumptie en het leesgedrag van de Vlaming. In de eerste editie van de Boekbarometer (voorjaar 2009) onderzocht ECI samen met Sunjets het leesgedrag van de Vlaming op reis. In de tweede editie van de Boekbarometer bekeek ECI in samenwerking met sanitair specialist Van Marcke het leesgedrag van de Vlaming op toilet en in bad (najaar 2009). Ditmaal werd in samenwerking met LeasePlan, de Europese en Belgische marktleider in wagenpark- en voertuigbeheer, een grootschalig onderzoek opgezet dat het leesgedrag van de Vlaming in de file onderzocht. Maar liefst 1 op 5 van de ondervraagde Vlamingen (20,01%) geeft toe dat hij wel al eens leest terwijl hij staat aan te schuiven.

Aan het onderzoek namen 4208 respondenten tussen 18 en 65 jaar deel (74,07% vrouwen en 25,93% mannen), wonende over heel Vlaanderen.  In het onderzoek "Boekbarometer" wordt het verband gelegd met de rol van lectuur, boeken en literatuur in het kader van de globale tijdsbesteding en vrijetijdscultuur. ECI België wil zich als een autoriteit in de boeken- en vrijetijdsmarkt vestigen door op periodieke basis met gefundeerd cijfermateriaal over het Vlaamse leesgedrag naar buiten te komen.

Er zit leven in een wagen!

Chauffeurs en passagiers zijn met allerlei zaken bezig om de tijd te verdrijven of nuttig te besteden. Naast op de weg en het verkeer letten, blijft radio luisteren onderweg veruit de populairste bezigheid (76,76% van de ondervraagden) gevolgd door de omgeving bekijken (58,27%) en lezen (53,33%). Ongeveer 16% van de respondenten zoekt ook contact met anderen. Andere activiteiten in de wagen zijn onder meer: de voorbije en komende dagen in gedachten overlopen (al dan niet werk gerelateerd), bellen en sms’en (10,67%), slapen, een babbeltje slaan met de andere inzittenden, (mee)zingen, de wegenkaart volgen, spelletjes spelen (van draagbare consoles, over gezelschapspelletjes tot sudoku en kruiswoordraadsel), een taal aanleren (via een audioboek) en eten. Enkelen geven ook toe dat ze in hun neus peuteren of zich ergeren in de wagen.
 
Het is dus  toch vrij verrassend  dat lezen in de wagen (53,33%) op drie staat bij de populairste activiteiten. Liefst 1 op 5 (20,01%) van de respondenten leest terwijl hij aanschuift in de file! Opmerkelijk is dat van deze groep bijna 80% dit als chauffeur doet. Verhoudingsgewijs lezen chauffeurs uit de provincie Antwerpen het meest in de file (17,14% van alle deelnemers uit de provincie Antwerpen), gevolgd door Limburg (16,92%), Oost-Vlaanderen (15,95%), West-Vlaanderen (14,93%) en Vlaams-Brabant (14,33%)
 
Vrouwen lezen meer dan mannen, jongeren vaker dan ouderen. 
Uit de gezamenlijke enquête van ECI en LeasePlan leren we verder dat vrouwen meer lezen in de wagen dan mannen. 56,05% van de ondervraagde vrouwen leest in de wagen, terwijl slechts 45% van de mannenpopulatie dit doet. Van de mensen die aangeven te lezen in de wagen, doet de meerderheid dit sporadisch (maandelijks of minder). Ongeveer een derde (29,16%) leest wekelijks of enkele keren per week in de wagen. Slechts 7,07% van de ondervraagden die lezen in de wagen grijpen dagelijks (tot meerdere malen per dag) naar lectuur.
 
Opvallend is dat er verhoudingsgewijs meer jonge chauffeurs (18 - 29 jaar) in de wagen lezen dan andere leeftijdsgroepen. Maar liefst 68,99% van deze leeftijdsgroep leest in de wagen.
 
Waarom leest men in de wagen? Een kwart van de respondenten gaf hierop een antwoord. Het grotendeel (24,75%) hiervan geeft tijdverdrijf op als reden en bijna 12% leest uit verveling, voornamelijk tijdens langere ritten. Er zijn ook mensen die het lezen in de wagen als ontspanning zien (7%) en die lezen omdat ze graag lezen (7,37%). 
 
Bij hen die lezen in de wagen zijn boeken het populairst (liefst 71,43%). Reisboeken (21,21%) zijn eveneens populaire lectuur, en ondanks het succes van GPS-navigatietoestellen bekijkt 19,52% van de respondenten die lezen in de wagen ook wel eens een landkaart. Het grotere formaat speelt blijkbaar geen rol in de wagen, want van de traditionele media doen de kranten het goed in de wagen (26,60%), gevolgd door weekbladen (16,26%) en maandbladen (7,3%). Strips worden slechts door een goede 8% van de respondenten al eens meegenomen in de wagen.
 
Wat boeken betreft neemt 51,78% van de respondenten (die lezen in de wagen) meestal een roman mee of een spannend boek (51,56%). Andere populaire genres zijn detective/spionnage verhalen (38,61%) en waargebeurde verhalen (38,06%). Fantasy/Science Fiction (25,13% doet het goed in de wagen, evenals avonturenverhalen (20,59%).
 
In vergelijking met de vorige Boekbarometers is boeken lezen in de wagen (71,43% van de respondenten die lezen) iets populairder dan boeken lezen in bad/op het toilet (60,7%). Enkel op vakantie leest de Vlaming nog meer (95% neemt minstens een boek mee). De Vlaming geeft zowel in de wagen, op vakantie als in de badkamer de voorkeur aan een roman of een spannend boek.

Bij ECI zegt men: "Wij zijn enigszins zelf verrast over de resultaten van dit onderzoek. Lezen is een activiteit die wij stimuleren, maar het mag niet ten koste van de verkeersveiligheid. We stellen ons dan ook vragen bij het gedrag van sommige chauffeurs."
Michel Van den Broeck, managing director LeasePlan België, sluit zich hier volledig bij aan: "Als je in de file rondom jou kijkt zijn er inderdaad veel automobilisten met van alles bezig. Maar toch is dit resultaat,1 op 5 die leest, ook voor ons verrassend. Voor ons is veilig rijden een prioriteit en we zullen onze klanten hierop blijven attenderen." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

REGIO. Verenigingen blijken een uitstekend kanaal om snel, veel mensen te bereiken bij acties om de verkeersveiligheid te verhogen. Dankzij ‘De Verenigde Verenigingen’ krijgen oa...

'De Beelden van Kasàr' van Luc Embrechts is het Bovenste Beste Kinderboek voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.SINT-NIKLAAS. De Groep Kinderboeken Uitgevers (GroKi) hebben de prijs van het Bovenste...

Oud-voorzitter van Sint-Cecilia Gustaaf Goossens kreeg een zaal naar hem genoemd en een gedenkplaat.TIELRODE. Afgelopen zaterdag trok de Koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Tielrode in haar...

Barbara Pas en Karim Van OvermeireREGIO. Vlaams Belang voerde in het kader van het project 'Op de bres voor Oost-Vlaanderen' actie rond verkeersveiligheid in Oost-Vlaanderen. De partij wil...

STEENDORP. Brassband Sint-Cecilia sloot met een kerstconcert in de Sint-Jan Evangelistkerk te Steendorp op zondag 21 decemeber een succesvol jaar af. Zo haalde de band een onderscheiding voor...

Marc Verhelst en zijn dame Betsy zien een droom in vervulling gaan.ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. De Zwijndrechtse ballonvaarder en organisator van de Ballonmeeting in deze gemeente, Marc Verhelst, heeft...