Gehoord in de Kruibeekse gemeenteraad (2)
aankopen
KRUIBEKE. De gemeente zal overgaan tot de aankoop van een nieuwe ziekenwagen voor de gemeentelijke vrijwillige brandweerdienst. De kostprijs voor deze aankoop wordt geraamd op 100.000 euro, zonder btw. In de stemming in de gemeenteraad was er een onthouding van de raadsleden Kris Smet (Open VLD) en Franky Van Havere (SP.A).
De gemeente zal overgaan tot de aankoop van materialen voor de renovatie van de burelen van de rekendienst en de installatie van een centrale verwarming in het gebouw O.-L.-Vrouwplein 18. De totale kostprijs voor deze opdracht wordt geraamd op 20.491,50 euro (zonder btw)
vernieuwing dak
Het dak van de gemeentelijke feestzaal “’t Hoogzaal” in de Hoogstraat zal worden vernieuwd en worden geïsoleerd. De kostprijs voor deze opdracht wordt geraamd op 63.455 euro (+btw). De gemeenteraad keurde dit dossier goed met 20 stemmen tegen 4 stemmen (Luc Dekeyser, Peggy Dams, Dirk De Lille) bij 1 onthouding (Kris Smet). De gemeentelijke technische dienst en het onthaal dienen betere afspraken te maken met betrekking tot de reservatie van deze feestzaal in het kader van de uitvoering van eventuele herstellingswerken.
Aan de milieudienst werd de opdracht gegeven om met betrekking tot de isolatiewerken aan de Feestzaal, de nodige subsidies aan te vragen bij Eandis.
vervanging dolomietpaden kerkhof
De dolomietpaden op het kerkhof te Kruibeke zullen vervangen worden door betonstraatstenen die onderhoudsvriendelijker zijn en bijdragen tot de esthetische waarde van het kerkhof. De kostprijs voor deze opdracht wordt geraamd op 49.930 euro (+btw),
Raadslid Mertens herhaalde zijn eerdere opmerking met betrekking tot het storende verkeerslawaai op de strooiweide van deze begraafplaats. De technische dienst kan de opdracht gegeven worden om de mogelijkheid te onderzoeken om hier geluidswerende muur te plaatsen, de, kostprijs hiervoor te berekenen, en eventueel op te nemen in het budget van 2011.
heraanleg Pismolenstraat
De heraanleg van de Pismolenstraat te Kruibeke zat er ook aan te komen en dat voor een kostprijs van naar raming, 145.263 euro (+btw). De raad keurde dit dossier goed met 15 stemmen tegen 4 stemmen (Luc Dekeyser, Kris Smet, Peggy Dams, Dirk De Lille) bij 5 onthoudingen (Kamiel Van Mieghem, William Balliauw, Franky Van Havere, Julien Mertens en Jos Stassen).
De opdracht wordt aan de gemeentelijke technische dienst gegeven om dit dossier nog niet verder aan te besteden en terug te koppelen naar het budget 2011. Bij collegebeslissing zal een prioriteitsafweging worden gemaakt welke straten (vb. Beekstraat) eerst in aanmerking komen om te worden hersteld of vernieuwd.
heraanleg parking
De parking achter het gemeentehuis zal worden heraangelegd in een 2de fase. Dat zal naar raming 76.410 euro (+btw) kosten. De gemeenteraad keurde het goed met 19 stemmen tegen 2 stemmen (Stassen, Smet) bij 3 onthoudingen (Van Havere, Mertens, Dams).
fusie Kruibeke - Beveren
Raadslid Luk Dekeyser van Vlaams Belang heeft het samenroepen van een gemeentelijke commissie gevraagd met als agendapunt voorlichting te geven over de mogelijke fusie tussen Kruibeke en Beveren. Wat daar de voor -en nadelen van zijn, de wettelijke mogelijkheden, de te vervullen formaliteiten e.d. De gemeenteraad ging met dit voorstel unaniem akkoord en de kans bestaat nu dat tegen september - oktober de commissie zal worden samen geroepen.
herinrichting wijkpleintje
Raadslid Franky Van Havere (SP.A) had het over een binnenplein dat is gelegen tussen de VilainXIIII laan en Parklaan in Bazel. De buurtbewoners met peuters en kleuters vragen om dit in te richten als speeltuintje voor hun kinderen met bv. zandbak, schommel e.d. de Kruibeekse gemeenteraad was van oordeel dat zeker ter overweging kon genomen worden en dat de opdracht aan de technische dienst kan gegeven worden om hieroer een studie te maken en die voor te leggen aan het schepencollege.
bouw sluizen overstromingsgebied
Raadslid Franky Van Havere vertelde ook dat Alfons Verbruggen hem er attent opmaakte dat nu men toch sluizen gaat bouwen voor het overstromingsgebied het misschien de moment is om te zien of we daar niet aan elektriciteitswinning kunnen doen, bv met een waterrad. Misschien kan Kruibeke
tussenkomen bij de betrokken diensten en zo het laken naar zich toe trekken zodat de inkomsten hieruit voor de gemeente Kruibeke zijn. Burgemeester Denert antwoordde hierop dat over dit onderwerp zeker zal gesproken worden bij de bevoegde instanties.
financiële toestand gemeente
Met Jos Stassen (Groen!) kwam de financiële toestand van de gemeente weer aan bod. Bij de bespreking van het budget 2010 van de gemeente Kruibeke was de rode draad volgens hem het feit dat het tekort van de gemeente vanaf 2011 haast onoverkoombaar groot dreigt te worden.
Op een voorzien uitgavenbudget van 16 miljoen euro, wat het huidige peil is, moet verwacht worden dat vanaf volgend jaar, nog zes maanden dus, een gat van zeker 2 maar waarschijnlijk 4 miljoen euro te voorschijn komt.
Dit ontzettend grote tekort, meer dan tien en misschien zelfs 25 percent, kan cvolgens Stassen niet alleen met kleine besparing- en inkomstenmaatregelen weggewerkt worden. Kruibeke heeft grootschalige structuurmaatregelen nodig met ingrijpende gevolgen voor de werking, de inhoud en de structuur van onze gemeente en OCMW (rusthuis, gemeentelijk onderwijs, fusie met andere gemeente(n), afbouw van gemeentelijke diensten, uitbesteding van gemeentelijke diensten. Maar het raadslid weet dat dit soort maatregelen en oplossingen vaak een lange voorbereidingsperiode vragen. Hij wil dan ook de stand van zaken bekijken naar de voorbereiding van dat budget 2011.
Jos Stassen legde ook de aanpassing van het retributiereglement voor het uitlenen van gemeentelijk materiaal voor. Dat werd enkele maanden geleden aangepast en daarin werd niet alleen een waarborg voor uitgeleende materiaal maar ook een (beperkte) retributie of huurgeld. Bij de bespreking van dit punt verzekerde het college dat dit reglement voorgelegd was of voorgelegd zou worden aan de adviesraden zoals cultuurraad, jeugdraad, sportraad en gezinsraad.
Maar volgens Jos Stassen zijn er op dit moment geen al te beste gevolgen. Hij zette ze bij elkaar:
- een aantal geplande initiatieven werden aangepast of afgelast wegens de huurprijs voor gemeentelijk materiaal,
- een aantal verenigingen houden nu al rekening met dit reglement bij hun werking,
- zeker bij een aantal jeugd- en sportverenigingen is er grote ontevredenheid over dit nieuwe reglement
- dit reglement zorgt ook voor een ernstige administratieve meerlast zowel voor de gebruikers maar zeker ook voor de gemeentelijke administratie.
Daarom ook dat hij vragen had bij de aanpassing. Er werd nu gezegd vanuit het college dat er een evaluatie gepland is in september/oktober 2010.
rooien bomen rusthuis Rupelmonde
Raadslid Peggy Dam van VL B. keerde nog eens terug naar een tijd geleden van ingreep waar de gevolgen nog steeds te zien zijn: het kappen van alle bomen gekapt rond het oude rusthuis te Rupelmonde. Ze wist dat de omwonenden geen bericht gekregen hebben dat dit zou gebeuren en ze waren stomverbaasd dat dit stukje groene long te Rupemonde werd vernietigd.
De verbazing sloeg volgens haar ook om in woede toen ze zagen dat de nesten in de bomen mee vernietigd werden en de vogels machteloos rondvlogen niet in staat hun eieren te beschermen.
Ze had vragen rond de kapvergunning, over het rekening houden met het broedseizoen der vogels en over het ter kennis brengen van het gebeuren aan de bewoners.
De burgemeester gaf haar toelichting met betrekking tot de uitgevoerde werken, er werd wel degelijk contact opgenomen met de bevoegde diensten. Maar in de toekomst dient de gemeentelijke technische dienst, in samenwerking met de communicatiedienst, duidelijker te communiceren met de omwonenden. (Rolf Duchamps)