Vliegend Wiel organiseert 40ste Grote Prijs Klei-Snoa

KLEIN-SINAAI. Sport comite Het Vliegend Wiel organiseert zondag haar veertigste Grote Prijs Klei-Snoa. Dat is een wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften. De wedstrijd betekent een sportieve hoogdag voor de Stekense deelgemeente waar 'de koersen' heel populair zijn. "Zonder de koers zou Klein-Sinaai maar doods zijn", tekenden we op uit de mond van Filip Apers, voorzitter van het Vliegend Wiel.

Veertig jaar geleden staken enkele jongelui de hoofden bij elkaar om de jaarmarkt en kermis nieuw leven in te blazen. Zo zag op 8 februari 1970 wielerclub 'Het Vliegend Wiel' het levenslicht. Datzelfde jaar organiseerde het jonge team een wielerkoers voor junioren en een cyclo-cross. Daar kwam later nog een jaarmarktkoers in maart bij. Het Vliegend Wiel kon dankzij steun van de gemeente en sponsors jaren een goed gevulde wielerkalender samenstellen. Ooit organiseerde Het Vliegend Wiel vijf wedstrijden per jaar maar door teruglopende sponsorgelden en medewerkers die het wiel over de haag gooiden blijven daar vandaag nog twee van over: een nieuwelingenwedstrijd tijdens de jaarmarkt in maart en een wedstrijd voor Elite z/c en Beloften in september. Het is opmerkelijk dat de vereniging de activiteit heeft geschrapt waarmee het groot is geworden: de cyclocross. Die bleek te verlieslatend te zijn.

Wie veertig jaar wielerwedstrijden organiseert, kan heel wat verhalen vertellen. Het ene al wat straffer dan het andere. Zo haalt voorzitter Filip Apers een gebeurtenis aan uit de beginjaren van Het Vliegend Wiel: een volgwagen stopt. Een renner heeft dat echter te laat opgemerkt, knalt tegen de wagen en belandt op de achterbank. Ook een ander verhaal dat zich ergens eind jaren 1980 afspeelde, klinkt pijnlijk: in een sprint met twee raakt wielrenner Ivan Vereecken met een pedaal een nadarafsluiting en valt. Vereecken was er zo erg aan toe dat hij ter plaatse gereanimeerd moet worden.

Toch benadrukt Apers dat wielrennen in Klein-Sinaai veilig en aangenaam is. Het dorp is het Wase mekka voor wielertoeristen. Elk jaar laten fietsliefhebbers er hun fiets wijden en naast de kerk is een fietsgrot ingericht waar de wielersport als het ware vereerd wordt.

Na een flinke dip lijkt Het Vliegend Wiel terug op te leven. "Het doel blijft om een wielerwedstrijd bij de jaarmarkt en de kermis te organiseren.", zegt voorzitter Filip Apers. "Maar we hebben een goede ploeg waar ik echt fier op ben. Financieel gaat het nu ook terug water beter dankzij de huis-aan-huis-verkoop van steunkaarten en het reclameboekje. Misschien kunnen we nu terug wat uitbreiden."  Die uitbreiding kwam er in maart voorzichtig met een wedstrijd voor de jeugdcategorie Dames. Hiervoor werkt het comité samen met Cyclingnews.nu. De dames konden dankzij Het Vliegend Wiel dit jaar hun seizoen vroeger starten.

Voor deze veertigste en jubileumeditie heeft het Vliegend Wiel nog een verrassing in petto. Er komt een receptie voor oud-medewerkers en daarop zal een filmpje van de cyclocross uit 1974 vertoond worden.

De veertigste Grote Prijs van Klei-Snoa heeft Het Vliegend Wiel een route door wijken en bossen uitgestippeld, goed voor een rit van 109 kilometer of 16 ronden van 6,8 kilometer. Inschrijving en aankomst is in café d'Oude Route aan de Koebrugstraat 7. De wedstrijden even verderop aan de Koebrugstraat 57. De prijzenpot van 670 euro en een palm wordt verdeeld in café Van Bocxlaer in de Kasteelstraat 3. Het startschot voor de veertigste Grote Prijs van Klei-Snoa vertrekt wordt zondag om 15 uur gegeven. (mb)

 

 

Lees ook:

Willy De Clercq was in december 1970 de winnaar van de allereerste B cyclo-cross van Het Vliegend Wiel. KLEIN-SINAAI. Een dorpskermis zonder wielerwedstrijd was 40 jaar geleden ondenkbaar. Om...

KLEIN-SINAAI.Op zaterdag 6 maart gaat het Sportcomité 'Het Vliegend Wiel Klein Sinaai' het 40-jarig bestaan vieren. Bij deze gelegenheid krijgt de jaarlijkse wedstrijd voor...

Marlène Wintgens komt alleen toe bij de juniores. (foto: Alain Sennesael)KLEIN-SINAAI. Het Vliegend Wiel Klein-Sinaai had dit jaar heel wat te vieren. Hun 40-jarig bestaan werd geopend met een...

KLEIN-SINAAI. Wielerclub 't Vliegend Wiel uit Klein Sinaai is in rouw want haar voorzitter Willy Martens overleed op 24 februari in Maria Middelares te Sint-Niklaas. Willy is 58 jaar geworden.

KLEIN-SINAAI. De onlangs overleden voorzitter Willy Martens, van de actieve wielerclub "Het Vliegend Wiel" uit Klein Sinaai heeft een opvolger. Tijdens de jongste bestuursvergadering werd Filip...

WAASLAND. Zondag 6 maart is er weer een fietsenwijding aan de grot van Onze-Lieve -Vrouw te Klein Sinaai. Het is een jaarlijks weerkerend gebruik dat doet denken aan het Franse Notre dame des...