Wielrenners laten fietsen wijden in Klein Sinaai

WAASLAND. Zondag 6 maart is er weer een fietsenwijding aan de grot van Onze-Lieve -Vrouw te Klein Sinaai. Het is een jaarlijks weerkerend gebruik dat doet denken aan het Franse Notre dame des cyclistes in la bastide d'Armagnac.

Reeds in 1959 werd het kerkje 'Notre Dame des Cyclistes' door Bisschop Dax ingezegend. Sedertdien hebben veel wielergrootheden er een bezoek aan gebracht. Zowel de legendarische renners als de plaatselijke Franse jongeren hebben er trofee?geschonken. Namen als Gino Bartali, Fausto Coppi, Raymond Poulidor, 5-voudig Tourwinnaar Jacques Anquetil of Moser waren er bij. En de gele trui van Eddy Merckx hangt ook in het kerkje. Het was daar dat tijdens een fietstocht naar Santiago de Compostela, de sportieve pastoor van Klein Sinaai, E.H. Raf David, de idee kreeg om ook in zijn parochie, iets te doen rond Onze-Lieve-Vrouw en de wielersport. 

Bij zijn terugkeer in Klein Sinaai kreeg zijn plan snel vorm en in Pamel, waar een klooster werd afgebroken werd een grot, die er in de tuin stond, steen na steen ontmanteld en terug opgebouwd naast de kerk van Klein Sinaai. De grot, met een Onze-Lieve -Vrouw die verschijnt aan Bernadette in Lourdes, werd in december 1996 ingehuldigd in aanwezigheid van Tom Steels. Ze nodigt nu de renners, wielertoeristen en al wie fietst uit voor de fietsenwijding.

Het initiatief kreeg de steun van het Parochiaal Feestcomite WTC 't Vliegend Wiel en de Dienst Toerisme van Stekene. Het seizoenbegin is de ideale tijd om de fietsen te zegenen in de hoop de renners of de wielertoeristen te sparen van ongevallen. In een grote glazen kast naast de grot hangen reeds prachtige truien zoals deze van wereldkampioen Bart Wellens en de trui van Tom Steels waarin hij de Omloop Het Volk won in 1996. Verder zien we ook een Europese trui van Theo Verschueren als kampioen achter derny's. Pastoor David is er niet meer bij. Hij is aalmoezenier bij de Broeders in Sint-Niklaas en zijn opvolger Pastoor Aime Vermeersch, die meerdere parochies moet bedienen, kan ook de fietsenwijding niet meer doen. Daarom dat beroep gedaan wordt op diaken Jacques Van Daele.

De renners worden reeds vanaf 9.15u verwacht voor de gezamenlijke zegening maar verder loopt de wijding ook doorlopend verder tot 12u. Omdat op deze dag zeer veel wielertoeristenclub aan het seizoen beginnen kunnen ze misschien een ommetje maken tot aan de grot en de fietsen laten zegenen. In 2004 waren er meer dan 1000 wijdingen. Al wie komt ontvangt ook een, herinneringsmedaille waarop een wielertoerist staat en langs de andere kant de datum. Het gebeurt veel dat de renners en toeristen die medaille dat vastmaken onder het zadel. Aan de kerk van Klein Sinaai begint ook een fietsroute.(F)

 

 

Lees ook:

KLEIN-SINAAI. Sport comite Het Vliegend Wiel organiseert zondag haar veertigste Grote Prijs Klei-Snoa. Dat is een wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften. De wedstrijd betekent een...