Eerste brugdeel van nieuwe Scheldebrug wordt geplaatst

Image
De nieuwe brug (foto: Franky Polfliet)
TEMSE. De werken aan de nieuwe Scheldebrug schieten op. Op dinsdag 12 augustus  zal het eerste vaste brugdeel kant Temse, op zijn definitieve positie worden geplaatst. Dit deel zal het landhoofd kant Temse over de brugpijler op de Wilfordkaai tot de eerste brugpijler in de Schelde overspannen.

 

De basisstructuur van het eerste vaste brugdeel wordt gevormd door twee stalen kokerliggers die doorlopen over de volledige lengte van het kunstwerk. Deze zware kokerliggers zijn onderling verbonden door stalen dwarsbalken waarop in een latere fase de dekplaat van de brug wordt gelegd. Aan beide zijdes van de dwarssectie bevindt zich een lichtgewicht pad. Langs één zijde is dit een onderhoudspad van 1 meter breed, en aan de andere zijde is dit de stalen basisstructuur van het dubbelrichtings voet- en fietspad van 4,5m breedte.

 

Het geheel heeft een lengte van ca 70 m, is 16 m breed, weegt 320 ton en wordt via het water aangevoerd. De staalstructuur wordt op twee gekoppelde pontons tijdelijk gemonteerd en vastgezet bij de staalbouwer in de Gentse kanaalzone.

 

In het weekend van 9 en 10 augustus wordt het brugdeel 1 via de Westerschelde en de Zeeschelde tot op zijn ligplaats aan de kade te Temse gevaren. Vanaf maandag 11 augustus wordt alles in gereedheid gebracht om dan op dinsdag 12 augustus met het opkomende tij vanaf ’s morgens 8 u optimaal gebruik te maken om de staalstructuur boven de kaai te zwenken en in zijn juiste positie te brengen. Bij afgaand tij helpt de rivier mede om het brugdeel tegen 16u op zijn definitieve positie te laten zakken.


Als alles naar wens verloopt is de aanzet van de nieuwe Scheldebrug op 12 augustus zichtbaar. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Het eerste vast gedeelte van 70m lang en met een gewicht van 320 ton werd bij de firma Aelterman gemaakt en via de Schelde naar Temse gebracht. (foto: Franky Polfliet)TEMSE. Zoals aangekondigd...

TEMSE. In het kader van de bouw van de tweede Scheldebrug zal er van 5 augustus tot half oktober parkeerverbod zijn in de Stationsstraat. Op dinsdag 5 augustus start de eerste fase van de...

TEMSE. Maandagmorgen 7 juli om 8u zal aan de nieuwe Scheldebrug te Temse gestart worden met het betonneren van de brugpijlers in de Schelde. De werken zullen verlopen in 6 fasen.

TEMSE. Vandaag starten de heiwerken van de stalen buispalen in de Schelde. De buispalen vormen de aanzet van de definitieve brugpijlers van de nieuwe Scheldebrug.

TEMSE. Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft zijn beleidsoptie bekend gemaakt voor de aanpak van de problematiek rond de Scheldebrug te Temse/Bornem....

TEMSE. Als het van Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Temse Marc Cordeel afhangt, dan moet de nieuwe brug over de Schelde al in 2008 gerealiseerd zijn en niet in 2009, zoals bevoegd...