Kunstenaar maakt maquette Huis Piers

BEVEREN.  Kunstenaar Pierre Petrus heeft een waarheidsgetrouw schaalmodel van Huis Piers in de Vrasenestraat gemaakt. De maquette is uitgevoerd in Ytong-steen en toont het gebouw zoals het er uit zag in de 17de eeuw. De maquette van een meter hoog en een meter breed werd gemaakt op verzoek van Jean Wagemans, de huidige uitbater van Huis Piers. 

Het zeventiende-eeuwse gebouw was het geboortehuis van Anna Francisca Piers (1664-1751), rijke burgemeestersdochter, stichteres van de op vandaag nog altijd bestaande congregatie Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie en oprichtster van het ‘Geestelijk Hof ter Welle’, een weeshuis voor arme kinderen. Dit gebouw, dat later ook nog dienst deed als vredegerecht, werd in de loop der tijden een aantal keren gerenoveerd. 

De maquette toont het gebouw zoals dat het Beverse straatbeeld van de 17de eeuw sierde. Alle typische kenmerken van het toenmalige gebouw zijn aanwezig: de barokke gevel in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur, het typische schilddak met twee schoorstenen en de rechthoekige vensters met arduinen drempels. Het schaalmodel van het geboortehuis van Anna Piers is te zien in het gebouw waarin zij zelf haar ‘Geestelijk Hof’, het weeshuis voor arme kinderen onderbracht. (mb)

 

Lees ook:

Open Monumentendag in het Waasland

REGIO. Dit weekend, op zondag 11 september, is het Open Monumentendag. De jaarlijkse hoogdag voor onroerend erfgoed in Vlaanderen staat dit keer in het teken van duurzaamheid. Er valt in het...

24ste editie van Levend Erfgoed Expo

REGIO. Na twee jaar stilte organiseert het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) op zondag 28 augustus voor de 24ste keer de Levend Erfgoed Expo. Die vindt plaats op het Eiland in het Provinciaal Domein...