Nieuw opvangcentrum voor dak- en thuislozen en inloopcentrum

SINT-NIKLAAS. Donderdag opent in de Blokmakerstraat te Sint-Niklaas het nieuwe  opvangcentrum voor dak- en thuislozen en het nieuwe inloopcentrum van CAW Oost-Vlaanderen. Het opvangcentrum is ondergebracht in de voormalige Biekens-peperkoekfabriek die eerst grondig is gerenoveerd. Het opvangcentrum omvat 17 studio’s, twee kamers voor crisisopvang, kantoren, gesprekruimtes en een inloopcentrum. Midden juni verhuizen een 25-tal cliënten van het tijdelijk opvangcentrum in Beveren naar het nieuwe gebouw. Ook het inloopcentrum ‘Den Durpel’ verhuist van de Kokkelbeekstraat naar de Blokmakerstraat.

"We zijn zeer blij met deze nieuwe locatie. Enerzijds stond het pand een hele poos leeg en anderzijds waren wij op zoek naar een nieuwe plek voor onze opvang- en inloopcentra in deze regio. Dit is een win-winoplossing", aldus Els Goossens, coördinator Wonen bij CAW Oost-Vlaanderen. Bij de renovatie werd de geschiedenis van het gebouw gerespecteerd. Zo zijn de oude betongewelven, metselwerkmuren en stalen liggers bewaard gebleven. Daar is er ook sterk ingezet op duurzame technieken zoals zonnepanelen, warmtepomp en warmterecuperatie. 

Voordat de eerste klant er onderdak krijgen, hebben de medewerkers van CAW het pad uitgebreid getest door er een week lang te verblijven. Op de manier konden kleine mankementen tijdig aangepakt worden.

Het volledige renovatieproject kostte iets meer dan drie miljoen euro en duurde ongeveer drie jaar. Het project werd gefinancierd met de steun van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). (mb)

 

Lees ook:

OCMW Zwijndrecht zoekt onthaalouders

ZWIJNDRECHT. Het OCMW van Zwijndrecht is op zoek naar onthaalouders in de regio Zwijndrecht en Linkeroever.  De dienst Gezins- en Groepsopvang van het OCMW Zwijndrecht zorgt voor gratis opleiding,...

Meer opvangplaatsen voor peuters tot 3 jaar

SINT-NIKLAAS. Een aantal kinderopvangcentra in Sint-Niklaas gaan in op de oproep die Kind & Gezin in maart lanceerde om een basissubsidie te ontvangen. Voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de...