Het regende rochékes bij de Mercatorworp
RUPELMONDE. Het Carnaval in Rupelmonde heeft een ingrediënt dat wel bijzonder uniek is in het Vlaamse carnavalgebeuren. Op maandagavond, nadat de uitslag is bekend gemaakt van de stoet, worden van op de pui van het gemeentehuis ‘rochékes’ uitgeworpen naar de aanwezige Rupelmondenaars en carnavalvierders. Dat is de Mercatorworp die telkens gebeurt door de Prins Carnaval en zijn gevolg, leden van de Orde van Mercator en de burgemeester en aanwezige schepenen. Maar ook de ontwerper die nog altijd de schenker is van zo’n duizend stuks van de rots-gebakjes, Roland Stuer, staat elk jaar mee op de pui om de eerste rotsjes naar beneden tussen de massa te werpen.
Hij is ook de vader van dit gebeuren dat langzaam tot het Rupelmondse erfgoed begint te horen. Als bakker was hij uiteraard nauw betrokken met alles wat in de oven moest. Maar hij had toch in zijn jong leven al heel veel kleine cakes zien gebakken worden bij zijn vader. Zo van die vierkante. Maar Roland wilde wel eens iets anders en hij vatte het plan op om ‘rochékes’ te gaan maken. Hij was toen maar een jaar of negentien. "Na drie maanden had ik het recept en twee maand later moesten we geen cake of speculaas meer maken, ’t waren alleen maar rotskes, rotskes, rotskes. Soms tot 50.000 per dag", zo vertelde de bakker-patissier-chocolatier met veel smaak.
Eigenlijk zat hij aanvankelijk thuis alleen maar in de broodbakkerij doch patisserie sprak Roland ook wel aan en hij trok naar ‘t stad om er ’s zaterdagsavonds in patisserieën te gaan werken en hield zijn ogen er goed open. Hij werkte daar ’s nachts en in de week thuis in de bakkerij.
Al ruim veertien jaar is het geleden dat Roland Stuer stopte met de zaak. Maar de zijn rochékes worden nog steeds gemaakt door de man die het overnam en dat is een zaak uit Baardegem bij Aalst.Het maken van de rotsjes destijds, gebeurde zowat proefondervindelijk. "Ik maakte alle dagen, een deegje van een halve kilo en dan weer eens van 750 gram en ik legde die weg met een datum er op. Na een paar dagen maakte ik er weer wat en zo zag ik wel wat het beste was."
En zo verwerkte Roland de gemalen kokos, suiker en altijd vers eiwit tot wonderbaarlijk lekkere ‘rochékes’ Hij verwerkte per jaar wel 4000 kg vers eiwit geleverd door een firma uit Sint-Niklaas. Laat ons dus zeggen dat de ‘specialist" van de rochékes nog steeds zijn Rupelmondse dorpsgenoten zegent met de gebakjes. Maar er was meer: aan sommige van die rotsjes hing een etiket en daarmee mocht na afloop een prijs worden afgehaald in het gemeentehuis.
laureaten van de stoet
Maandagavond werden door Hippo Foubert, de voorzitter van de Orde van Mercator, ook de uitslag bekend gemaakt van de groepen die de stoet van zondag bevolkten. Bij de grotere wagens werd er dit jaar geen uitslag gejureerd, aangezien de prachtige grote wagens, en de enorme inspanning op gebied van folkloristische uitvoering, werden allen op een eerste plaats verwezen. Deze wagens zijn in volgorde: Karnaval Verenigingen Den Blok Steendorp, De Oeteldonkers Steendorp, Nabukodonosor Kruibeke, De Leutige Fuivers Temse, De Sharky’s Steendorp, De Muffy’s Tielrode en De Durmedalbvrienden Elversele.
Bij de midden grote wagens werden 7 groepen beoordeeld en kregen volgende uitslag:
1.De Bekketrekkers uit Steendorp met "Wang Snee Wang, hier is de Kroepoek Klan" 2. De Fuivers uit Steendorp met "Crazy Disco Fuivers" 3. Dec Sint-Jozefsvrienden uit Rupelmonde met "Gouden Koning Guido I en zijn Zilveren Hof" 4. De Sloebers uit Steendorp met "Circusclowns" 5. De Sint Jannemannen uit Steendorp met "De Gulden Scheldeslag". 6. Kon. Olympia FC met "De Feestbus" 7. Dulle lullen en Poesjes uit Steendorp met "Beste hobbykok van ’t Waasland".
De jury bestond dit jaar uit voorzitter Herman De Graef, Annie Van Ostaeyen, Philippe Roelandts, Rita Van Havere en Ronald Vercauteren uit Temse. (Rolf Duchamps)