Poelen graven met educatieve inrichting
TIELRODE. Woensdagmorgen zijn in Tielrode aan de Roomakker zowel provinciale als gemeentelijke prominenten en de afgevaardigden van het regionaal Landschap, samen gekomen om, net als vorig jaar, weer poelen klaar te maken waar dan dieren en plan ten een aprat koninkrijkzullen oprichten. Poelen zijn inderdaad kleine schatkamers waar men bijzondere planten en dieren aantreft, vooral amfibieën. In Temse krijgen twee pas herstelde en gegraven poelen een educatieve inrichting. Zo kan iedereen die dat wenst, de poelen gaan bezoeken en er ook iets gaan opsteken. Vanaf volgend schooljaar zullen schoolklassen daar de bruisende biodiversiteit ontdekken. Op de nieuw aangelegde steigers én met de koffer 'moord in de poel', kunnen 10 tot 12 jarigen er aan de slag.
Vroeger groeven de mensen poelen om drinkwater te hebben voor hun vee, om de was te doen en om voorzien te zijn van bluswater. Heel wat poelen vinden hun oorsprong in de vlasteelt. In een vlasrootput liet men vlas roten om zo de vezels van de plant te scheiden. Een door de mens aangelegde poel wordt zeer snel bewoond door typische planten en dieren. Binnen de kortste keren groeien er prachtige water- en oeverplanten. Kleine waterdiertjes zoals schaatsenrijders, poelslakken, libellen en waterjuffers volgen. Ook de eerste kikkers en padden laten al snel van zich horen. Het water, de waterplanten en het dierenleven trekken op hun beurt watervogels aan. Op enkele weken tijd wordt een pas uitgegraven poel vanzelf omgetoverd tot een prachtige mini-biotoop, met een grote diversiteit aan dieren en planten.
Els Dever van het Regionaal Landschap zei wat er daarna aan de hand was: "Door de technische vooruitgang, viel het gebruiksnut van poelen op veel plaatsen weg. Het vee drinkt tegenwoordig aan een automatische drinkpomp, de was doen we in de wasmachine en vlas wordt in onze streken amper nog geteeld. Poelen verloren hun functie en raakten in onbruik. Vaak werden ze niet meer geschoond, groeiden ze spontaan dicht of werden ze dichtgegooid. Hierdoor kwamen veel typische dieren en planten in het gedrang en ging het sfeervolle beeld van een poel in het landschap op veel plaatsen verloren."
het poelenproject in Temse
De gemeente Temse heeft het voortouw genomen en wil de poelen in ere hesrtellen. Momenteel vindt men in Temse nog meer dan 300 veedrinkpoelen, hoekputjes op bolle akkers en vlasrootputten, waarin zich heel wat amfibieën voortplanten. Men vindt er zelfs kamsalamanders, een soort die op Europees niveau wordt beschermd. De gemeente Temse en het Regionaal Landschap Schelde-Durme herstelden de voorbije jaren 25 poelen op het grondgebied. De Provincie Oost-Vlaanderen subsidieerde het herstel en de aanleg van de poelen in het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Schelde-Durme voor een bedrag van 25.000 euro.
Nu worden drie poelen in het gebied educatief ingericht op volgende locaties:het Provinciaal Domein Roomakker in Tielrode waar een nieuwe poel gegraven werd en een steiger geïnstalleerd, zodat de kinderen vanop de steiger het leven in de poel kunnen observeren. De Schanspoel in Temse is een gemeentelijke poel waar een steiger wordt geïnstalleerd en dan is er nog de Weispoel in Bazel (Kruibeke): een gemeentelijke poel waarvan de oevers worden schuin gemaakt en een steiger wordt geïnstalleerd. Bij elke poel komt ook een informatiebord te staan.
De poelen gaan bezoeken is een must maar er is nog wat meer naar de scholen gebracht. Het spel 'Moord in de poel' of van deze herstelde poel genieten door spelenderwijs meer te leren over het bruisende leven dat er vanzelf ontstaat. Tijdens het spel zijn de spelers professionele speurders. Ze krijgen de opdracht om de moord op één van de poeldieren op te lossen. In het moordspel maken ze kennis met de personages die in en rond de poel leven. Het spel werd gerealiseerd door het Centrum Informatieve Spelen in samenwerking met het Regionaal Landschap Noord Hageland, het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie en de provincie Vlaams-Brabant.
Het Regionaal Landschap Schelde-Durme zal dit voorjaar vrijwilligers opleiden tot 'kikvorsmannen en -vrouwen' om de klassen bij het spel te begeleiden. De uitwerking van de educatieve campagne in Temse en Kruibeke is mogelijk dankzij de steun van het bedrijf Wienerberger, de steenbakkerij. (Rolf Duchamps)