Vrijwilligers dienen leefwereld der amfibieën
![Image Image](http://www.waaskrant.be/images/stories/2009/nieuws/tem_2611_poel_vrijwillastrid.jpg)
De gemeente Temse werd verdeeld in 12 regio’s en naargelang de vrijwilligers woonden, hebben die in hun regio gespot en de plaats van de poelen in kaart gebracht. In tweede instantie werden ook de amfibiesoorten vastgesteld. De vrijwilligers kregen een opleiding hoe ze bijvoorbeeld fuiken moesten zetten en de schepbeurten moesten uitvoeren. Zo werd op verschillende plaatsen de aanwezigheid van kamsalamanders vastgesteld en dat zelfs op plaatsen waar men dat niet van vermoedde zoals o.a. in Tielrode. Deze taak zetten ze nog steeds verder.
Zowel de ligging als de als de aanwezige dieren en planten werden in kaart gebracht. In een eerste fase werden ze hierbij ondersteund door Dominique Verbelen van Natuurpunt-Studie.
Regionaal Landschap kwam dan tussen en daardoor konden bepaalde doelstellingen nog beter worden verwezenlijkt. Ook de gemeente bleef zich inzetten en zo kunnen momenteel poelen worden geruimd en worden heringericht. In totaal waren er een twintig projecten die moesten worden aangepakt. Meerdere zijn al uitgevoerd en nu zijn de ruim- en kapwerken aan de gang.
![Image Image](http://www.waaskrant.be/images/stories/2009/nieuws/tem_2611_poel_vrijwilligers-550.jpg)
Vooral in het voorjaar zijn de vrijwilligers fel in de weer, na de overzet van de padden, kikkers en salamanders die aldus tegen het verkeer worden beschermd. Aandacht gaat dan naar de volwassen amfibieën en ook naar de larven. Dankzij de doorgedreven inzet van die vele vrijwilligers werd ontdekt dat het aantal poelen waar bv. salamanders vertoeven bijna verdubbelde van 21 naar 35. Kleine watersalamanders vonden ze zelfs in alle poelen, kamsalamander in bijna de helft van de poelen en de zeldzame alpenwatersalamander in 1 poel. Het werd steeds maar mooier naargelang alle poelen werden onderzocht.
Astrid Martens uit Tielrode is de woordvoerster van de vrijwilligers die het poelenwerk bijzonder graag doen. "We worden regelmatig ook samengeroepen voor een vergadering met de gemeente. De ganse werkgroep is verdeeld in kleine werkgroepjes en die spreken dan onderling af wat ze gaan doen.Het is echt heel, heel plezierig en je leert er ook veel mee. Ik zelf ben als leek begonnen. Een salamander kende ik wel maar al die soorten... Bij de vrijwilligers zijn er ook wel mensen bij die veel weten." De vrijwilligers werken onder toeziend oog van de milieu- en natuurraad en hebben aandacht voor de honderden rootputten, veedrinkpoelen en hoekputten die de gemeente rijk is. (rd)