Minder restafval in MIWA-gemeenten
SINT-NIKLAAS. De invoering van gescheiden GFT-inzameling op 1 januari 2009 werpt z'n vruchten af. Hierdoor daalde de hoeveelheid opgehaalde GFT-afval in de MIWA-gemeenten met gemiddeld 25 kilogram per inwoners. De intercommunale haalde in 2009 bijna 152 kilogram restafval per inwoner op in haar regio. Dat is een daling van 18% in vergelijking met het jaar voordien.
De hoeveelheid restafval per inwoners is voldoende gedaald om de norm, vooropgesteld door de Vlaamse overheid, te halen. "Het restafval is het afval dat mensen meegeven in de grijze huisvuilzak, het verkeerd gesorteerde en niet-recycleerbare PMD-afval, het afval van de straatvuilbakjes en het grofvuil dat niet hergebruikt of gerecycleerd kan worden.", zegt Sébastian Impe van MIWA. "In 2009 leverde dit in onze regio een afvalcijfer van 151,62 kg restafval per inwoner op. In 2008 was dit nog 186,46 kg per inwoner."
Toch moet dit cijfer nog gecorrigeerd worden met een factor die rekening houdt met 'lokale omstandigheden'. Na die correctie zijn de cijfers niet veel anders. Waasmunster zorgde voor het minste restafval per inwoner, zo'n 129 kg. Dan volgen Sint-Niklaas en Stekene met beide iets meer dan 136,5 kilogram restafval per inwoner. In Sint-Gillis-Waas telde MIWA 145,2 kilogram restafval per inwoner en in Temse blijkt het cijfer op 152,25 kilogram per inwoner te liggen.
MIWA wil de hoeveelheid restafval nog verminderen en blijft ijveren voor afvalpreventie en sensibiliseren. (mb)