Schepen van welzijn bekommerd om asbet in containerpark
Omdat de container zo hoog is en de mogelijkheid niet bestaat om langs de achterzijde het asbesthoudend materiaal aan te brengen en in deze bigbag neer te leggen, moeten de asbesthoudende platen e.a. over de rand erin worden gegooid of gekapt. Met als gevolg dat de platen, buizen breken en asbesthoudende vezels los komen.
De MIWA had hiervoor onderrichtingen gegeven. Containers met daarin voor asbest bedoelde zakken worden afgekeurd. Op de stortplaats voor deze asbestplaten (svk in st-Niklaas) moeten deze zakken dan uitgekapt worden en dat zou voor het nodige stof zorgen.De asbestvezels die daar dan zouden loskomen en rondvliegen betekenen immers een gevaar voor de gezondheid van deze werknemers.
"Dat ze rondvliegen op een containerpark, waar parkwachters werkzaam zijn en waar in 2007 meer dan 50 000 bezoekers kwamen… kan geen kwaad.", aldus een verbolgen Hugo Maes. Het niet afdekken van deze container zorgt er ook bij winderig weer voor dat de asbestvezels in het rond kunnen rond vliegen en dat de bigbag bij regenweer vol water komt te staan. Bij MIWA werd op de opleiding die de parkwachter vorige week ging volgen meegegeven: "Geen probleem, steek er een gat in met een schroevendraaier of maak er een snede in met een breekmes en het water, met de asbestvezels dus in, kan wegvloeien."
De vezels blijven achter op de werkvloer van het containerpark en in de goot naar de rioolkolk en blij droog weer kunnen ze weer rondvliegen ter bevordering van asbestoze… longvlieskanker, bij bezoekers en parkwachters. Dat stelt schepen Maes nu vast.
"Ik heb in mijn vriendenkring twee personen die gestorven zijn aan deze vreselijke ziekte, opgelopen in hun werksfeer, vroegeren niets vermoedende van het sluipende gevaar van asbest. Nu weten we beter en vandaar dat deze toestand op de diverse containerparken onder de vleugels van de MIWA en misschien ook nog op andere containerparken totaal niet te aanvaarden is."
Schepen Maes zal nu aan het schepencollege van volgende week maandag veragen om de asbestcontainer te laten verwijderen. "Asbesthoudende platen kunnen dan naar St-Niklaas gebracht worden want daar hebben ze er geen probleem mee met deze werkwijze.", zo besloot de schepen van Welzijn van Temse. (Rolf Duchamps)