Zonnebloempitten op Rerum Novarum van ACW

ImageKRUIBEKE. In het kader van Rerum Novarum heeft het ACW van Kruibeke een fijne viering georganiseerd die begon met een Eucharistieviering in de parochiekerk en bijgewoond door heel wat leden. Nadien werd door hen die de regen trotseerden, een optocht gehouden naar het ‘Hof in de Kerckhoek’, het plaatselijk park. Muzikaal werd die optocht begeleid door de plaatselijke accordeonist.

In de optocht stapten naast de plaatselijke ACW, KWB-en KAV –leden ook de schepenen André Lardon en Pia De Monie, volksvertegenwoordiger Lieve Van Daele en provincieraadslid Jo De Cuyper mee op. De Cuyper is de begeleider van ACW Kruibeke vanuit het verbond.

Er werd naar het park gestapt omdat daar een symbolische zonnebloemplantactie werd gehouden en nadien ook het 'ACW –Schouderklopje' werd uitgereikt in het kader van het thema ‘Duurzaamheid’ dat in dit werkjaar voor ACW aan bod komt. Het Hof in de Kerckhoek is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een groene long in het centrum van de gemeente.

Image
Volksvertegenwoordiger Lieve Van Daele, beschermd door Jo De Cuyper, hield een zinvolle gelegenheidstoespraak.
Namens de Christelijk Arbeidersvereniging Kruibeke voerde voorzitter Erik Blommaert het woord en noemde Rerum Novarum voor heel Vlaanderen een krachtig symbool van een eigen traditie van sociale bewogenheid. Dat onderstreepte ook volksvertegenwoordiger Lieve Van Daele. Ze wees er op dat het ACW in de loop der jaren de rechten van de arbeiders mee opbouwde en er was, voor mensen op de werkvloer. Een spreekbuis van veel mensen. Maar ook via het CM is er betrokkenheid omdat het zorgt voor de betaalbaarheid van de volksgezondheid, wat ook van groot belang is.
De volksvertegenwoordiger vond het goed in deze moeilijke tijden in politiek, economie, monetaire unie en in de kerk, elkaar vast te houden in de sociale beweging ACW. Besparingen mogen niet ten koste gaan van de mensen die het geld zo nodig hebben.

Het ACW focust dit werkjaar op duurzaamheid. Lieve Van Daele vond dat geen ‘modebegrip’ en gaat veel verder dan het plaatsen van zonnepanelen. Ze koppelde duurzaamheid aan solidariteit en paste het toe in de relatie, in de vriendschap, in de engagementen en arbeidsomstandigheden. Dat alles moet ook duurzaam zijn.

ACW-voorzitter Erik Blommaert maakte van de gelegenheid gebruik om zijn waardering uit te spreken voor alle vrijwilligers die zich dagdagelijks inzetten voor de Kruibeekse sociale beweging of in een andere vereniging.
-"Als grote en hedendaagse sociale beweging willen wij de vinger aan de pols houden over wat leeft bij de mensen, ook hier in Kruibeke. Maar als sociale beweging willen we ook, rekening houdende met wat de mensen denken, een boodschap uitdragen."

Image
Erik Blommaert wees in zijn toespraak op de waarde van de Christelijke Arbeidersvereniging.

Op vlak van duurzaamheid verwees hij naar het initiatief van het ACW dat twee groepjes ‘dimmers’ aan het werk zette  die op niveau van bv. voeding, afval, energie en mobiliteit een beetje dimmen en zo een kleine bijdrage leveren voor een meer duurzame samenleving.
ACW wilde de werking rond duurzaamheid ook symbolisch naar buiten brengen door zonnebloempitten in de grond te stoppen in een klein perkje in het park. Erik Blommaert: "Omdat wij kiezen voor een duurzame samenleving en een economie ten dienste van de samenleving met andere woorden, een zonniger samenleving, planten we een aantal zonnebloemen. Met deze actie willen wij als ACW oproepen voor een meer duurzame wereld met de zonnebloem als prachtig symbool van duurzaamheid." (Rolf Duchamps)

Image
De afgevaardigden van ACW Kruibeke en de genodigden bij het perkje waar de zonnebloempitten werden geplant.

 

Lees ook:

WAASLAND. Op de veldloop in Lokeren kwam AC Waasland erg goed naar het podium. We maakten een samenvatting op foto.Bij de benjamins jongens werd Mathisse Colman de winnaar.

Volksvertegenwoordiger Lieve Van Daele overhandigt het Schouderklop-beeldje aan Herman Van Broeck.KRUIBEKE. Het was al voor de 5de keer dat op Rerum Novarum het ACW –Schouderklopje werd...

KRUIBEKE. In het kader van Rerum Novarum 2010 wordt donderdag 13 mei om 11u in het gemeentelijk park De Kerckhoeck te Kruibeke (tussen Gildestraat - Nieuwe Kerkstraat - Langestraat) een...

Aan de stand van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting gaf adjunct-directeur Kurt Herregodts de passende uitleg.BEVEREN. ACW heeft in de zalen van het Gildenhuis en op de parking een zeer...

TEMSE. Op vrijdag 26 februari tussen 8 en 12 u, zal ACW Temse opvallend aanwezig zijn op de wekelijkse markt. Hun marktwagen zal daar een plaatsje hebben om meteen alle bezoekers attent te maken op...

SINT-GILLIS-WAAS. Geheel in het teken van Rerum Novarum plant de Christelijke Arbeidersbeweging een lindeboom, als symbool van verbondenheid. Elke afdeling legt haar eigen accent.