Zonnebloempitten op Rerum Novarum van ACW
KRUIBEKE. In het kader van Rerum Novarum heeft het ACW van Kruibeke een fijne viering georganiseerd die begon met een Eucharistieviering in de parochiekerk en bijgewoond door heel wat leden. Nadien werd door hen die de regen trotseerden, een optocht gehouden naar het ‘Hof in de Kerckhoek’, het plaatselijk park. Muzikaal werd die optocht begeleid door de plaatselijke accordeonist.
In de optocht stapten naast de plaatselijke ACW, KWB-en KAV –leden ook de schepenen André Lardon en Pia De Monie, volksvertegenwoordiger Lieve Van Daele en provincieraadslid Jo De Cuyper mee op. De Cuyper is de begeleider van ACW Kruibeke vanuit het verbond.
Er werd naar het park gestapt omdat daar een symbolische zonnebloemplantactie werd gehouden en nadien ook het 'ACW –Schouderklopje' werd uitgereikt in het kader van het thema ‘Duurzaamheid’ dat in dit werkjaar voor ACW aan bod komt. Het Hof in de Kerckhoek is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een groene long in het centrum van de gemeente.
De volksvertegenwoordiger vond het goed in deze moeilijke tijden in politiek, economie, monetaire unie en in de kerk, elkaar vast te houden in de sociale beweging ACW. Besparingen mogen niet ten koste gaan van de mensen die het geld zo nodig hebben.
Het ACW focust dit werkjaar op duurzaamheid. Lieve Van Daele vond dat geen ‘modebegrip’ en gaat veel verder dan het plaatsen van zonnepanelen. Ze koppelde duurzaamheid aan solidariteit en paste het toe in de relatie, in de vriendschap, in de engagementen en arbeidsomstandigheden. Dat alles moet ook duurzaam zijn.
ACW-voorzitter Erik Blommaert maakte van de gelegenheid gebruik om zijn waardering uit te spreken voor alle vrijwilligers die zich dagdagelijks inzetten voor de Kruibeekse sociale beweging of in een andere vereniging.
-"Als grote en hedendaagse sociale beweging willen wij de vinger aan de pols houden over wat leeft bij de mensen, ook hier in Kruibeke. Maar als sociale beweging willen we ook, rekening houdende met wat de mensen denken, een boodschap uitdragen."
Op vlak van duurzaamheid verwees hij naar het initiatief van het ACW dat twee groepjes ‘dimmers’ aan het werk zette die op niveau van bv. voeding, afval, energie en mobiliteit een beetje dimmen en zo een kleine bijdrage leveren voor een meer duurzame samenleving.
ACW wilde de werking rond duurzaamheid ook symbolisch naar buiten brengen door zonnebloempitten in de grond te stoppen in een klein perkje in het park. Erik Blommaert: "Omdat wij kiezen voor een duurzame samenleving en een economie ten dienste van de samenleving met andere woorden, een zonniger samenleving, planten we een aantal zonnebloemen. Met deze actie willen wij als ACW oproepen voor een meer duurzame wereld met de zonnebloem als prachtig symbool van duurzaamheid." (Rolf Duchamps)