Fort Liefkenshoek in grensbreed perspectief

Image
de ingang van fort Liefkenshoek
BEVEREN.In september 2007 opende het bezoekerscentrum in fort Liefkenshoek de deuren. Met middelen uit het Interreg III-programma, in het kader van het project ‘Van Maurits tot Napoleon’, werd wel één en ander gerealiseerd. Zo werd het poortgebouw tot onthaalruimte voor de bezoekers ingericht en in de kat werden de lokalen 9 tot 12 eveneens ingericht net als de uitkijktoren waar ook drie periscopen geplaatst werden.

 

De totale kostprijs hiervoor bedroeg ongeveer 530 000 euro, waarvan slechts 102 000 euro of 19,2 % ten laste van de gemeente viel. Nu is de buitenrestauratie van het fort, met inbegrip van het  vervangen van ramen en deuren, in uitvoering.


Maar er is nog meer werk aan Fort Liefkenshoek en de mogelijkheid wordt nu onderzocht om de inrichting van de resterende 8 lokalen van het fort op te nemen in het project ‘Forten en Verdedigingslinies in Grensbreed Perspectief’, een project in het kader van het Europees subsidieprogramma Interreg IV, Euregio Scheldemond.


Door de mogelijke aanzienlijke subsidiëring  vanuit Europa met max. 50 %, Toerisme Vlaanderen max. 35 % en Provincie Oost-Vlaanderen 15 %, is dit, net als bij het vorige project, een unieke kans voor Beveren om fort Liefkenshoek verder uit te bouwen als toeristische attractie.


Complementair aan de huidige inrichting van lokalen 9 tot 12 van de kat van het fort, kan de inrichting van lokalen 1 tot 8 best gericht worden op de doelgroep 11-12-jarigen en 13-14-jarigen in klas- en familieverband. Zo wordt de kat ingericht tot een volwaardig avonturencentrum’.Op die manier wordt een zo ruim mogelijk publiek bereikt.
De kostprijs voor de inhoudelijke inrichting van de tentoonstelling wordt geraamd op 900.000 euro. De bijdrage van de gemeente zou maximaal 225 000 euro bedragen.


Om toe te treden tot dit project was een principiële beslissing nodig van de gemeenteraad waarbij beslist wordt om, indien de subsidies verkregen worden, het project uit te voeren. (rd)

 

 

 

Lees ook:

BEVEREN. De gemeente Beveren gaat het Fort Liefkenshoek volledig uitbouwen tot een bezoekerscentrum. In 4 van de 12 kazematten die zich bevinden  in de kat, dat is het centrale gebouw van het...

BEVEREN. Het Beverse provincieraadslid Luc Maes, gaat in de provincieraad de gouveneur wijzen op de gevolgen van het openstellen van het Deurganckdok. De eerste schepen worden daar immers al op 1...

BEVEREN/DOEL. Provincieraadslid Luc Maes heeft  de mobiliteitproblemen die de Beverse regio zal moeten verwerken na de opening van het Deurganckdok,aan gouverneur Denys voorgelegd.

WAASLAND/BEVEREN. De opening van het Deurganckdok in juli heeft bij heel wat mensen die begaan zijn met mobiliteit, problemen aangekondigd. Luc Maes (VLD) heeft reeds een eigen visie kenbaar gemaakt...

BEVEREN. De provincie Oost-Vlaanderen nam 15 jaar geleden het initiatief om in het kader van Monumentenzorg en Cultuurpatrimonium, 'Kleine Cultuurgidsen' uit te geven. 'Het Fort...

BEVEREN. Het Fort Liefkenshoek, door de gemeente aangekocht in 1980, kadert in een project van de Euregio Scheldemond waarin sedert 2003, Oost-Vlaanderen samen werkt met West-Vlaanderen en Zeeland...