Belgisch diabeteselftal wint zilveren medaille op WK-voetbal

LAUSANNE (CH). De zesde editie van de Medtronic Junior Cup Diabetes, het enige internationale voetbalkampioenschap voor jongens en meisjes tussen 8 en 12 jaar oud met type 1 diabetes, is na een onvergetelijk weekend in het Zwitserse Lausanne geëindigd. België behaalde een mooie tweede plaats achter winnaar Duitsland.

België, dat voor het eerst aan dit WK deelnam, speelde de halve finale tegen Nederland en won na een stand van 2-2 met penalty’s. Ondanks de aanmoedigingen van Eddy Snelders, familie en andere supporters verloor het Belgische team de finale met 4-0 van Duitsland. Coach Eddy Snelders zegt trots te zijn op zijn 'Rode Duivels'.

Aan de Medtronic Junior Cup Diabetes deden 32 kinderen uit België, Nederland, Canada, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Italië, Hongarije, Slowakije en Zwitserland mee. "Dit toernooi is uniek – het gaat echt over de mensen waarvoor wij dit doen. We laten zien dat diabetespatiënten een normaal leven kunnen leiden en dat is uiteraard waar het om draait!", zegt Annette Brüls, Belgische en Vice President van de diabetesdivisie van Medtronic in Europa.

Op zaterdagochtend deden de jonge spelers hun warming-up gedaan met Christian Karembeu, de bekende Franse Wereldkampioen Voetbal uit 1998. Ook hij bleek onder de indruk van het enthousiasme van de kinderen.

De Junior Cup Diabetes wordt georganiseerd door Medtronic, wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie. De Medtronic Junior Cup Diabetes wordt in België ondersteund door de Vlaamse Diabetescentra voor Kinderen en Adolescenten, de Vlaamse Diabetes Vereniging, Association Belge du Diabète, Clinique Pédiatrique Luxembourg Diabetes and Endocrinology Care Clinique Pédiatrique, Sportcomplex Merchtem, Constant Vanden Stock Foundation, Lilly, Bayer Healthcare en Medtronic. (mb)