13-jarige Dylan Van Leuvenhage Kampioen der Kampioenen

Image
De 13-jarige Dylan Van Leuvenhage (naar 81) die de finale won tegen Freddy De Kindt (naar 85).
BEVEREN. In De Kring in het lokaal van de biljartclub De Kringvrienden werd zondag biljart gespeeld vrij spel om de titel van Kampioen der Kampioenen. De kampioenen van 8 clubs uit de Beverse Biljartfederatie (BBF) speelden tegen elkaar met rechtstreekse uitschakeling. Het kwam tot een finale tussen de 13-jarige Dylan Van Leuvenhage van Kringvrienden en Freddy De Kindt van BC La Rosa Kieldrecht. Van Leuvenhage liet duidelijk blijken dat hij als biljarter een allergrootste belofte is. Hij werd de jongste kampioen ooit in de BBF.

In de kwalificaties speelde Robert Noppe (KGV 115) tegen Gino Van Laere (BC Corner Kieldrecht 44). In 29 b haalde Noppe het met uitschieters in de 19b (19 car.), 22b (9) , 24b (14) en in de 25b (13).En dát was het dan omdat Gino Van Laere het ‘brossen’ als hobby had: 20 keer op 29 beurten. Eindstand: 115 – 14 (van de 44)

Richard Nevelsteen (Den Dijk 45) won in 22 b tegen Etienne Lambin (Kon De Ivoren Bal 70) met 45 - 51 (van de 70). Lambin had wel de hoogste reeksen met 13 (5b) en 11 (12b). Nevelsteen gaf zijn zege kleur door een serie van 12 in de 21b.

Tamara De Witte (BC Sleepbootje Kieldrecht 29) moest het opnemen tegen Dylan Van Leuvenhage (Kringvrienden 81). Na 16b was de 13-jarige al uit omdat hij series neerzette van 11 (6b), 14 (7b), 21 (8b). Dus, op drie opeenvolgende beurten nam hij al de optie op de zege. Tamara, die begonnen was met 6, had er 21 (van de 29)

Dan was er nog de partij tussen Eddy Barbieur (Kon Verenigde Biljart Vrienden 88) en Freddy De Kindt (BC La Rosa 85). Het verliep vrij gelijkopgaand. Door een 9 in de 14b nam De Kindt de leiding over maar Barbieur bleef wel in de omgeving door 8 in de 21b en het stond 59 - 64. In de eindspurt bleek De Kindt de beste door 8 (25b) en 6 (26b) Eindstand 78 (van de 88) - 85.

halve finales

In de eerste halve finale speelde Robert Noppe (115) tegen Dylan Van Leuvenhage (81). Scheidsrechter was Kenny Van Steerteghem. Dylan begon zeer vlot met een serie van 19. maar ook Noppe bleek in vorm te zitten en leverde in de 2b serieus werk af: 14 caramboles. In zijn eigen rustige stijl antwoordde Dylan met 8 zodat het na 2 beurten 20 – 27 stond.

Image
Freddy De Kindt van BC La Rosa Kieldrecht won de halve finale tegen Richard Nevelsteen van Den Dijk Melsele.
Het was aangenaam biljart kijken met deze twee spelers. Voorzitter Danny Van Vossel van de BBF klopte zelfs met de vlakke hand op tafel om de schoonheid van een stoot van Dylan te onderstrepen. Als je die jonge knaap bezig ziet zou je zeggen dat biljart spelen eigenlijk niet zo moeilijk is.
Een reeks van 11 bracht hem in de 7b al op 24 caramboles van het einde! Ook Robert Noppe loste moeilijke omstandigheden heel knap op en bouwde in de 10b een reeks van 14 op. Het maakte de partij nog meer aantrekkelijk. Van af de 8b zwakte Dylan wat af met amper 9 caramboles uit 4 beurten. Maar hij kwam stilaan terug en in de 14b was het uit: Robert had er 83 (van de 115). Dylan Van Leuvenhage mocht naar de finale.

De andere halve finale ging tussen Freddy De Kindt (85) en Richard Nevelsteen (45). We moesten hier dus uitgaan van 40 punten verschil maar toch kon De Kindt zijn gang gaan in een zeer vlot begin waar alleen een krakende keu een eind aan maakte. Het begon pas goed in de 6b toen Freddy een reeks van 13 lukte. Daarna vlotte het helemaal niet meer bij geen van beide. Met na 9b 29 - 12.
In de 16b nam De Kindt een sprong naar de zege met schitterend biljart waar applaus bij hoorde . Hij lukte een serie van 28 en kwam op 9p van het einde. Nevelsteen kon er niets meer tegen in brengen en na 19b was het amen en uit: 85 - 26 (van de 45)

We kregen dus een finale tussen Freddy De Kindt (85) en het jonge talent Dylan Van Leuvenhage (81) Dylan begon met maar in de 5b zorgde hij voor een eerste uithaal via efficiënt, rustig spel. Hij zag telkens snel hoe de gele bal moest vertrekken. Maar na 17 op een rij kwam er een kleine misrekening en het stond na 5b : 12 – 33.
Ook Freddy De Kindt zorgde voor puik biljart en het was best leuk voor het publiek. In de 7b begon Van Leuvenhage weer snel op te bouwen omdat hij uiterst geconcentreerd speelde. Hij bekeek de situatie, greep het krijt uit zijn  bovenzakje van zijn clubhemd, stak er de pommerance gauw eens in en dan weer snel caramboles maken. Het ganse lokaal genoot mee van zoveel mooi biljartspel waaruit een reeks van 26 kwam (7b).

Image
Robert Noppe van de Gildevrienden verloor de halve finale tegen Dylan Van Leuvenhage van de Kringvrienden.
Maar ook nu kreeg de jonge gast een terugval vanaf de 8b. Uit 5 beurten haalde hij amper 5 puntjes. Gelukkig bleef ook De Kindt wat minder spelen en na 13 beurten stond het 30 – 73. Nog 8 voor Dylan. En in de 14b stond iedereen al klaar voor het applaus toen hij er 7 aflegde en de laatste uit de keu moest jagen. Maar neen, hij miste,  zodat er nog een 15de b bij moest komen om af te werken. Hij was de Kampioen der kampioenen van het speeljaar 2009 – 2010.

"Ik wil de nieuwe Raymond Ceulemans worden"

Vorig jaar werd Dylan Van Leuvenhage 2de in de finale. Maar op een jaar tijd heeft hij bijzonder veel bijgeleerd. "Ik krijg ook les van Jeffrey De Witte uit Kieldrecht en zoals je ziet, helpt het", lachte de kampioen. Hij traint vijf dagen per week in De Kring waar ook Louis Pfaff nog steeds in de club is. Hij was het die aanvankelijk Dylan als 11-jarige wegwijs maakte in de biljartsport.

"Ik probeer echt Raymond Ceulemans na te doen. Ik speel eigenlijk liefst vrijspel." Dylan volgt onderwijs in het GTI in Beveren en zijn schoolgenoten weten wel dat hij biljart speelt maar komen kijken doen ze niet. Wel enkele ouderen van de school. Die waren ook op de finale aanwezig. Hij beweegt zich ook al eens op hoger niveau. Zo was hij maandagavond te gast in Kortrijk waar hij twee uren les kon volgen bij de Parijse biljarter Richard Bitalis. Dat was een geschenk omdat hij daar vorig jaar 3de werd in een jeugdtornooi. Een unieke belevenis want het wou ook lukken dat Bitalis het ook opnam tegen de familie Ceulemans. De jonge Beverenaar mocht daar bij zijn.

Moeder Van Leuvenhage was terecht trots op haar zoon. "Van kleinsaf was hij met biljart bezig. Hij kon nog niet over tafel kijken of hij speelde al op zijn biljartje van de kermis. Toen we van Doel naar Beveren kwamen wonen, speelde hij in de hof met de ballen die hij naar elkaar bolde. Op de duur mocht hij toch met een keu spelen. Zijn papa leerde hem alles. Na een tijd kwamen we in De Kring terecht en hij speelde op de echte biljart. De biljarters van de Kring vroegen: gij kunt dat precies goed, komt ge niet in de club? Hij deed dat..."

Vader Van Leuvenhage van zijn kant speelde topbiljart zodat het ook helemaal niet zo vreemd was dat Dylan tot die sport werd aangetrokken. Papa leerde hem topbiljart spelen en nu leert Dylan hem op zijn beurt caramboles maken.

Wie ook met grote ogen en met interesse de prestaties van Dylan bekijkt is Louis Pfaff, zijn eerste 'biljartprofessor'. "Toen dat manneke naar hier in De Kring kwam, zagen we dat hij talent had en we hielden ons speciaal met hem bezig. Dirk Peersman was eigenlijk zijn leraar en ik leerde hem ook bepaalde stoten. Echt, je zag dat Dylan effenaf talent had met hopen. Ook al was hij nog maar een jaar of elf."

Ze leerden hem in De Kring hoe de trekstoten moesten gebeuren en hoe hij kalm en rustig moest spelen. Louis hield zich bezig met de technische kant maar Dirk Peersman gaf de echte biljartopleiding. "Eerlijk gezegd", aldus Louis Pfaff "Ik verwacht dat Dylan een grote, een heel grote gaat worden!" (Rolf Duchamps)

Image
De finalisten en het bestuur van de BBF: vlnr: Patrick Mertens (Kringvrienden), Danny Van Vossel de voorzitter van de BBF, Dylan Van Leuvenhage de kampioen der kampioenen, Robert Noppe, Kenny Van Steerteghem arbiter, Richard Nevelsteen, Freddy De Kindt en Willy Leemans BBF sportleider.

 

 

Lees ook:

BURCHT. Vrijdagavond werden de 11 wedstrijden van de 1/8 finale in het 'Kampioenschap van Burcht' kaderend in de 'Gemeentedag' afgewerkt in 4 biljartlokalen.

BURCHT. Was me dat een biljartavond die vrijdag. Op niet minder dan vier locaties werden er matchen gespeeld. En overal heerste een bijzonder aangename en sportieve sfeer. Meteen na afloop van alle...

BURCHT. Maandag- en dinsdagavond werd in café ‘De Wachtzaal’ de biljarttempel van BC Carambol, het ‘Kampioenschap van Burcht’ ingezet. Het was ‘zaaltje...

De deelnemersfiches liggen klaar op de biljarttafel en de trekking voor het biljartkampioenschap kan beginnen. Vlnr: Bernard Gommers, Fred Van Nieuwenhove, Gilbert De Vriendt, Gaston Verdeyen en...

Jef Maes die in oktober 95 jaar wordt, staat als biljarter paraat in het Kampioenschap van Burcht.BURCHT. Jef Maes uit Zwijndrecht wordt in oktober 95 jaar maar dat belet niet dat hij maandag van...

BURCHT. In het kader van de sportwedstrijden 'Gemeentedag' organiseert Biljartclub Carambol in Burcht een groot biljartkampioenschap 'vrijspel'. Het start op vrijdag 29 augustus...