Creatieve Doelenaars blijven kunst een kans geven (2)

DOEL. Dat kunst in Doel leeft via KunstDoel, lazen we reeds in een vorig verslag waarin we vier kunstenaars voorstelden. Hier volgen nog een vijftal Doelenaars die niettegenstaande droevige gebeurtenissen toch blijven doorgaan.

 

Jeroen (1976) en Martine  (1974) Van Craenenbroeck uit de Camermanssstraat 15.

 

Image
Jeroen en Martine
Het artisitieke zit Jeroen in het bloed want zijn grootvader was kunstsmid en zijn vader is een actief beeldhouwer. Van kindsbeen af is hij met potlood ijverig in de weer. Zijn tekeningen weerspiegelen vaak sprookjesachtige taferelen uit een fantasiewereld. Door de jaren heen heeft hij zijn kunde uitgebreid naar de schilderkunst. Hierbij maakt hij voornamelijk gebruik van de eeuwenoude temperatechniek waarbij de verf eigenhandig wordt bereid op basis van natuurlijk pigment en eigeel. Recent heeft hij zich ook toegespitst op digital art; het digitaal inkleuren van een basisschets. 

 

Bij Martine Van Duyse geboren in Sint-Niklaas, staat fotografie centraal bij haar creatieve bezigheden. Met een oog voor compositie en een specifieke digitale bewerking, weet ze haar eigen persoonlijke toets in de beelden te leggen. Het sterkst is ze begaan met macrofotografie, maar ook schilderachtige landschappen en karakteristieke portretten behoren tot haar activiteiten. 

 

Denise Aerts uit de Visserstraat 1A en met een atelier in het Hooghuis in de Hooghuisstraat.

 

Image
Denise Aerts
Acht jaar geleden strandde Denise, op zoek naar rust en werkruimte, in Doel, meer bepaald in het historische Hooghuis. Geleidelijk aan geraakte zij begaan met de 'problematiek Doel' en formuleerde zij een artistiek voorstel om in het dorp een 'Doel Park' te ontwikkelen, dat echter botweg werd afgewezen door het ICW (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas). Om haar steentje bij te dragen tot het behoud van het bedreigde polderdorp, vereeuwigt Denise nu allerlei Doelse taferelen in schetsen en schilderijen.


Denise denkt veel na over de 'condition humaine', meer bepaald over de plaats van de gewone mens in onze voorthollende maatschappij en zijn/haar machteloosheid tegen de oprukkende industrie, die van alle tijden is geweest.

 

Geïnspireerd door de Griekse natuurfilosofen dacht zij ook na over de vier elementen, lucht - aarde - water – vuur. Al die reflecties hebben geleid tot een immens werk (21 x 2 m, zeven panelen van 3x2) waarin zij het verhaal van de mensheid en zijn verwezenlijkingen vertelt van in de vroegste tijden tot nu. Het werk nodigt ons ook uit de vraag te stellen of al die materiële vooruitgang en welstand ook heeft geleid tot meer welbevinden en mentale tevredenheid….

 

Denise heeft twee jaar intensief aan dit monumentale schilderij gewerkt en is nu op zoek naar een geschikte tentoonstellingsruimte.

 

Frie Lauwers uit de Scheldemolenstraat 49.

 

Image
Frie Lauwers
Frie woont sinds enkele jaren in Doel. Zij was de laatste uit een lange wachtlijst kandidaat-huurders die nog een woning kreeg toegewezen. Begaan als zij is met menselijk leed en sociaal onrecht ontpopte zij zich alras tot een heftige 'Doelpassionaria' die via culturele initiatieven vecht voor het voortbestaan van het dorp. Vorig jaar november slaagde zij erin de kerk van Doel nokvol te krijgen (+500 concertgangers) voor het Requiem van Mozart.

 

Dit jaar organiseert zij met haar VZW Koma-ar Educatief op 5 december 2008 'Die Schöpfung' van Haydn, opnieuw in samenwerking met de Orde van het Pilorijn Beveren en Calcant vzw. Frie bedacht ook het concept voor de 'Gedenkweide', een 60-tal Doelgedichten opgesteld in strakke rijen die herinneren aan de gedenkweide voor oorlogsslachtoffers in Ieper. De gedichten mijmeren niet alleen over het verleden en onherroepelijk verlies, maar gaan ook over het heden of blikken vooruit naar de toekomst van Doel en de omliggende polderdorpen. Zij drukken universele gevoelens zoals verdriet, woede, onmacht en hoop uit. De Gedenkweide is nog tot eind september te bezichtigen in de Scheldemolenstraat, ter hoogte van de jachthaven.


Mat Jongenelen.


Image
Mat Jongenelen
En dan is er nog de sympathiserend kunstenaar: Mat Jongenelen uit het Nederlandse Haarlem. Hij is een fotobeeldenaar-tekstdichter en een grootproducent van ondermeer tekstbeelden, 'vragende' fotobeelden gecombineerd met teksten en opstellingen. Voor Mat zijn grenzen slechts lijnen op papier en hij baande zich, beladen met zijn 'Reizende deuren' - een opstelling met vier deuren uitgerust met beeld- en tekstmateriaal - een weg naar het afgelegen Doel. 


Mat's Reizende deuren en een heus 'Doelgedicht' van zijn hand zijn nog te bekijken in gemeenschapscentrum De Doolen (Engelse Steenweg 11) tot 15 september 2008. (Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

DOEL. Eva van Tulden van KunstDoel gaat er prat op dat, niettegenstaande de afbraakplannen, het Scheldedorp nog steeds kunst uitstraalt. En dat komt omdat er nog steeds meerdere creatieve...

Emanuela Baldi en Eva Van Tulden tekenen een overeenkomst.DOEL. Vorige vrijdag was een memorabele dag voor de medewerkers en sympathisanten van KunstDoel. In de vernieuwde gelagzaal van het Theater...

De vrienden van KunstDoel bij de voorstelling van de Doelpraline in april van dit jaar. Ondertussen heeft die praline al heel wat losgeweekt in kunstmiddens. Nu wordt het partnerschap met Love...

ANTWERPEN/DOEL. Literair artistiek café Den Hopsack uit Antwerpen is solidair met Doel. Het café schenkt in september en oktober heel wat aandacht aan het bedreigde polderdorp....

Dit is de echte Doel-e(a)t-Art pralineBEVEREN/DOEL. In de Graanmaat op de Grote Markt te Beveren werd een praline voorgesteld waar en hele sliert van kunstprojecten aan vast hing. Daarom ook dat...

DOEL. KunstDoel, een groep creatievelingen uit het Waasland en Antwerpen die ijvert voor het voortbestaan van Doel als 'kunstevenementen-dorp' in en naast de Antwerpse haven, sleepte met de...