Dertig jaar terug in de Beverse tijd (5)

Image
30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.
BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente gebeurde op vlak van ontvangsten en huldigingen. Alles melden zou bladzijden vol zijn. We halen er toch markante dingen uit.

In januari ’78 richtte de Beverse Biljartfederatie BBF het Belgisch Kampioenschap Artistiek Biljarten ereklasse in. Alle deelnemers werden ontvangen in het kasteel Cortewalle. In dat kasteel werden ook 35 diploma’s 'Laureaten van de Arbeid' en 7 'Landbouweretekens' uitgereikt.
 
In april ’78 werd in het kasteel een Samenwerkings- en Structureringsovereenkomst ondertekend tussen de gemeentelijke bibliotheek en de vrije bibliotheken. Op 19 juni werd nadien een bibliotheekdecreet gepubliceerd in het Staatsblad dat 'grootse perspectieven opende voor de Openbare Lectuurvoorziening in het Vlaamse land'. Er werd toen gewaagd van op korte termijn een achterstand op te halen tegenover het buitenland. Zo moesten in Beveren de plaatselijke bibliotheken zich gaan herstructureren, zowel innerlijk als onderling.

Image
In 1978 vierde Veloclub De Zwaluw uit Melsele het 80-jarig bestaan. Momenteel is deze wielerclub, die jarenlang een beroepsrennerswedstrijd organiseerde, opgedoekt.
Er werden nieuwe maatregelen ingevoerd zoals toegang tot alle Beverse bibliotheken en al hun afdelingen en ook de discotheek, voor een jaarlijks inschrijvingsgeld van 20 frank. De uitleen voor boeken, tijdschriften, documentatiemappen en diareeksen was gratis. Voor fonoplaten werd 5 frank per week gevraagd. Van cd’s was nog geen sprake. De uitleentermijn was 3 weken en wie iets langer hield moest 5 frank per uitlening en per week achterstand betalen. Als er een ‘maningskaart’ werd verzonden moest daarvoor 10 frank worden betaald.
Er waren toen heel wat bibliotheken en uitleenposten. Er was de Plaatselijke Openbare Bibliotheek Parochiaal Centrum Melsele met uitleenpost Sint-Jacobus Haasdonk. In het Gildenhuis was de P.O.B. Parochiecentrum Beveren met uitleenposten Hoger Op Kieldrecht en Onze-Lieve-Vrouw Beveren. De P.O.B. Gemeentelijke Bibliotheek Beveren had als uitleenposten een afdeling in Doel, Kallo, Verrebroek en Vrasene.
De structurering bracht mee dat de Gemeentelijke Bibliotheek de hoofdbib werd en de andere bibliotheken hun zelfstandigheid bewaarden, maar functioneerden als filialen.

Er was in april ook een ontvangst van de deelnemers aan het Nationaal Congres der gemeenteontvangers en de Ontvangers van het OCMW. Op het gemeentehuis van Haasdonk werd de KWB van die gemeente ontvangen bij het 30-jarig bestaan.

Image
In mei 1978 won SK Beveren de Beker van België door op de Heizel Sporting Charleroi te verslaan. Kapitein Jean Janssens met de beker. ’t Is ook al 30 jaar geleden!
In mei ’78 behaalde de Schuttersgilde van Haasdonk de titel in de derde sector van het Nationaal Kampioenschap 'Schaal Koning Albert'. De schutters werden ontvangen op het plaatselijk gemeentehuis.
In Vrasene kreeg voetbalploeg KFC Herleving Vrasene een ontvangst op het gemeentehuis omdat ze kampioen speelde in derde provinciale.
Op Cortewalle stonden de deuren open voor de voetbalploeg van de oud-spelers Würselen - Aachen die op bezoek waren bij Svelta Melsele.
In Doel werd de Jachthaven ingehuldigd en de Watersportvereniging “De Noord” werd op het Doelse gemeentehuis ontvangen.

Voor SK Beveren was 1978 ook en onvergetelijk jaar want het won de ‘Beker van België'. Spelers en bestuur werden door het gemeentebestuur ontvangen nadat ze op 21 mei in het Heizelstadion de bekerfinale tegen Sporting Charelroi hadden gewonnen via doelpunten van Johan Coninx die een vrijschop in doel trapte en Bob Stevens die een voorzet-kopbal van Eddy Jaspers in doel verwerkte. De Beker mocht in ontvangst worden genomen door kapitein Jean Janssens. Urbain Braems was toen trainer en Jean-Marie Pfaff stond in het doel.

In diezelfde maand mei ’78, mocht biljartclub ‘De Kringvrienden’ uit de Pastoor Steenssensstraat de ‘Biljartbeker van Beveren’ in ontvangst nemen in Kasteel Cortewalle.
Eind mei vond dan in Melsele in het gemeentehuis de officiële installatie plaats van de nieuwe Aardbeiprinses Maria -Christina Weemaes en haar eredamesbLiesbeth Fleerackers en Chris Verlent.

In de maand juni 1978 werd begin van de maand het 'Jaar van het Dorp' geopend op het gemeentehuis van Verrebroek. In deze deelgemeente werd in het Cultureel Centrum ook het 'Filiaal Verrebroek' geopend van de Openbare Bibliotheken van Beveren.
De Turnkring 'Schelderood' van Kallo richtte het 11de Gewestelijk Turnfeest in en alle deelnemende verenigingen werden geschouwd en ontvangen op het Kallose gemeentehuis.

Image
De ploeg van SK Beveren in 1978: boven vlnr: Jean -Marie Pfaff, Freddy Buyl, Pol Van Genechten, Erwin Albert, Eddy Jaspers, Bob Stevens en Bert Cluytens.
In juni ’78 werd ook de 40.000ste inwoner van Beveren geboren. Dat was Koen Van Osselaer, zoontje van Boudewijn en Christiane Dirickx en wonende aan het Kerkplein 2 in Melsele. Hij werd geboren op 18 juni 1978.
Een Plechtige ontvangst werd ook georganiseerd voor Ferdinand De Bondt, Staatssecretaris voor Hervorming der Instellingen en dat ter gelegenheid van de inwijding van het nieuwe schoolcomplex voor het Gemeentelijk Technisch Instituut aan de Europalaan 1.
De Turnkring 'Jeugdig Waasland' genoot alle eer als kampioen van de Vlaamse Turnbond.

In 1978 was Boxing Club Beveren een bloeinde boksclub. Op Cortewalle kon in juli ’78 hulde worden gebracht aan Jean-Pierre Penders die kampoen van België werd in de nieuwelingencategorie zware welters.
De provinciale juniores van SK Beveren werden Kampioen van België.

In de voetbalcompetitie van 'Het Land van Beveren' werden Racing Weyn en SK Glazenleeuw kampioen en mochten naar een hulde komen in Cortewalle.
In het Hooghuis van Doel werd een tentoonstelling van een fotoreportage rond 'Doel bewaar uw kern'  ingericht door Geert Hellemans uit Melsele.

Image
Foto uit 1978 van de Grote Geule in Kieldrecht toen ze werd geklasseerd als landschap.
 In Vrasene werd op het gemeentehuis hulde gebracht aan Wielerclub De Smishoekvrienden die toen al 20 jaar koersen organiseerden. Nu nog zijn zij altijd actief om in de kermisweek van juli een drietal koersen in te richten.
In ’78 gingen vanuit het gemeentepersoneel met pensioen: Louis Florent Lenjou, Maurice Linthout, Ambroos Reyniers, Henri Van Goethem, Julia Smet en Josephine Staut.

In augustus ’78 mocht Svelta Melsele naar het gemeentehuis komen omdat ze de 'Beker van het Waasland' voetbal hadden gewonnen maar ook omdat de juniores en de miniemen kampioen speelden. En om het bij voetbal te houden, in Haasdonk was het FC Den Buiten die kampioen werd in het Liefhebbers Voetbalverbond Waasland, 1ste Afdeling B
In Verrebroek was er een ontvangst op het gemeentehuis van de Burgerbescherming Sectie Verrebroek naar aanleiding van het 25-jarig bestaan. Eind van de maand stonden op dat gemeentehuis de muziekmaatschappijen die deelnamen aan het Muziekfestival. Dat waren de maatschappijen van Verrebroek, Doel, Meerdonk en  De Klinge
De Beverse Basketbalclub Dole bestond toen 15 jaar.

Begin september 1978 werd in het kasteel Cortewalle door de Heemkundige Kring Het Land van Beveren een tentoonstelling geopend 'De Geschiedenis van ons Dorp'

Image
Beverenaar Lucien Maes bracht in 1978 een prachtig boek uit met als titel ‘Vogels uit de Wase polders waarheen?’. Het was een boek van 136 bladzijden en 82 foto’s. Het kostte toen 375 frank.
In het kasteel was er ook een ontvangst van de Noord-Ierse voetbalploeg Ballymena United dat in het kader van de bekerwedstrijd om de Europacup 2, kwam spelen tegen SK Beveren.
De Wase Accordeonisten van Albert Cleys vierden de laureaten van het Kampioenschap van België, accordeon spelen.
In Kieldrecht werd de gemeenteschool plechtig geopend door Ferdinand De Bondt, staatssecretaris  voor Hervorming der Instellingen.
In september ’78 werd ook de Doelse Openbare Bibliotheek 'Voor ons Volk' overgenomen door de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek. Er werd eveneens hulde gebracht aan meester Jozef Stuer als oud-bibliothecaris.
Image
Rijkhard Van Gerven of in de volksmond Richard uit Kallo was gekend als historicus en hemkundige. Hij was onderwijzer werkzaam in de gemeenteschool van zijn dorp. In 1978, gaf hij dit boek uit dat 680 pagina’s telde en niet minder dan 212 illustraties zoals kaarten, plattegronden, reproducties van archiefstukken en foto’s bevatte. Het koste toen 1.500 frank.
Op 28 september werd in Beveren de Beschutte Werkplaats in de Pareinlaan officieel geopend.
In Kieldrecht werd op het gemeentehuis een plechtige ontvangst gehouden omdat de 'Grote Geule' werd geklasseerd als landschap.

In oktober 1978 stelde de plaatselijke culturele raad van Beveren het boek 'Vogels uit de Wase Polders, waarheen?' voor. Het was een werk van Lucien Maes, met heel wat knappe foto’s over vogels uit de polders. Maes woonde aan het IJzerhand te Beveren.
Op het gemeentehuis van Melsele werd hulde gebracht aan de Veloclub 'De Zwaluw' omwille van het 80-jarig bestaan. De club is ondertussen reeds opgedoekt.

In november 1978 kwam in het Kasteel Cortewalle de Joegoslavische voetbalploeg Rijeka op bezoek ter gelegenheid van de Europese bekerwedstrijd die ze kwamen spelen op SK Beveren.
In Melsele bestond de Ruilclub 10 jaar.
Kieldrecht brcht hulde in het gemeentehuis aan de toneelkring 'Kunst Veredelt' omdat hun leden Florent De Wilde en Willy Van de Perre werden bekroond met de zilveren medaille.
Op 24 november ’78 werd in het kasteel Cortewalle het boek 'De Scheldepolders van de Linkeroever' van Rijkhard Van Gerven voorgesteld.
In december ’78 werd de Christelijke Vervoercentrale van Melsele ontvangen voor haar 20-jarig bestaan. (Verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De huidige ingang van Windekind zoals het OCMW het in beeld brengt op zijn website.BEVEREN. Het was dit jaar, 2008, precies 30 jaar geleden dat de kinderkribbe 'Windekind' in de Oude...

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...