Binnenkort zwarte doos in alle horecazaken

REGIO. Gisteren, dinsdag 16 oktober, woonden zaakvoerders van 85 horecabedrijven in de foyer van NT Gent een uiteenzetting bij over de geregistreerde kassa met blackbox en de gevolgen ervan voor de tewerkstelling. De themanamiddag was een initiatief van VDAB. Tijdens de uiteenzetting maakten den zaakvoerders kennis met de zogenaamde zwarte doos die binnenkort haar intrede doet in de horeca. Horeca Vlaanderen verwacht dat de nieuwe geregistreerde kassa met zwarte doos een duidelijke impact zal hebben op het personeelsbeleid van kleine en grote horecabedrijven. 

In het bijhorende panelgesprek kwam de personeelsproblemen in de horeca uitvoerig ter sprake. Het werd duidelijk aanwerving en verloop van horecamedewerkers grote inspanningen van de werkgevers vergt. Hoe de zwarte doos hierop inspeelt was minder duidelijk. 

Horeca Vlaanderen heeft de website horecablackbox.be opgericht om uitbaters van horecabedrijven te informeren. Daarop lezen we onder meer dat blackbox in gebruik moet worden genomen tussen 1 januari 2013 en 30 april 2013. Voordat uibaters het systeem in gebruik nemen, controleren ze best de waslijst aan voorwaarden waaraan hun kassasysteem moet voldoen. Het is niet uitgesloten dat er een flinke investering moet gebeuren om het kassasysteem te opwaarderen of zelfs te vervangen.

Horeca Vlaanderen is duidelijk: "De invoering van de geregistreerde kassa met blackbox zal een enorme cultuurverandering in de Belgische horeca teweegbrengen. Alles wat op de kassa wordt ingetikt, wordt onherroepelijk geregistreerd. Niet intikken is geen optie. Concreet betekent dit dat alle inkomsten van een horecaonderneming officieel zullen zijn."

Of horecabedrijven blij zijn met het nieuwe systeem, valt nog te bezien. Eerder protesteerden enkele topchefs al tegen het systeem. Voornaamste argument was dat "alles in het wit niet mogelijk is wegens de hoge loonkost". Werner Tijgat van de Zwalmkoets verwoordde het als volgt: "We zitten nog met veel open vragen en wachten vol ongeduld op antwoorden." (mb)

info: horecablackbox.be

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Op vrijdag 17 maart vindt in de stadskern de 24ste muziekkroegentocht plaats, de traditionele en feestelijke aankondiging van de lente. Het programma verloopt opnieuw volgens drie...

STEKENE. Op vrijdagavond 7 februari vond in het auditorium Amelberga de vierde editie plaats van een Zwarte Doos Concert, een initiatief van de Gemeentelijke Cultuurraad om met originele en...

REGIO. Op 30 januari worden in het Limburgse Genk de Horeca Awards uitgereikt. De awards is een wedstrijd die de kwaliteits in de sector te bevorderen. Op termijn wil de organisatie haar award...

KASTEL. Chris Verschueren, die vorig jaar het wereldrecord 'Frieten bakken' op z'n naam schreef, is genomineerd voor een Horeca-Award in de categorie 'Beste frituur afhaalzaak'. De winnaar wordt op...

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas ontving op 7 februari in Genk de Horeca Awards voor meest horecavriendelijke stad. De prijs staat voor 'kwaliteit, gastvrijheid en klantvriendelijkheid'. De stad nam via...

SINT-NIKLAAS. Het Sint-Niklase stadsbestuur wil met het project SINuit de overlast in de uitgangsbuurten terugdringen. Daarvoor werkt de stad samen met horecazaken, die zich engageren om o.a. geen...