Op zoek naar projecten rond '100 jaar Groote Oorlog'

ImageREGIO. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois wil van de herdenking van de herdenking Eerste Wereldoorlog 1914-1918 één groot project maken. Het kreeg de naam van '100 jaar Groote Oorlog'. Dat zal in 2014 opstarten maar wordt nu al voorbereid. De minister lanceert een oproep naar organisaties om projectvoorstellen in te dienen in het kader van de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’. Voor deze infrastructuurprojecten maakte hij 15 miljoen euro vrij. Met dat geld wil de minister projecten ondersteunen die een aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand toeristisch totaalproduct aanbieden in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.


Vijf strategische projecten waren al geselecteerd: het In Flanders Field Museum in Ieper, de museumtuin bij het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, onthaalinfastructuur bij Lijssenthoek Cemetery in Poperinge, een actualisering van het Ijzertorenmuseum in Diksmuide en een nieuw bezoekerscentrum bij het sluizencomplex aan de Ganzenpoot in Nieuwpoort.

Met de honderdste verjaardag van de 'Groote Oorlog' in het vooruitzicht, wil minister Bourgeois bijzondere aandacht besteden aan een kwalitatieve toeristische ontsluiting van het WO I -product. "100 jaar Groote Oorlog’ moet een bijzonder evenement worden dat Vlaanderen op de kaart zet als internationale topbestemming voor vredestoeristen", stelt minister Bourgeois. "2014 lijkt nog veraf, maar nu al projecten voorbereiden en investeren in infrastructuur is noodzakelijk om van 2014-2018 een geslaagd en groots evenement te maken."

Image
De Groote Oorlog speelde zich af aan de IJzer.
De minister benadrukt het economisch belang van de investeringen in toerisme. Jaarlijks zorgen meer dan 360.000 WO I -toeristen - alleen al in de Westhoek - voor een omzet van bijna 35 miljoen euro. Dit is liefst 30 % van de totale toeristische omzet in de regio.

‘100 jaar Groote Oorlog’ past in een internationale context, die zich in de projecten moet vertalen. Drie types projecten komen voor subsidiëring in aanmerking:
1.  De realisatie van een netwerk van kwalitatieve bezoekersattracties en -sites: een netwerk van verschillende instappunten die qua grootte, invalshoek, reikwijdte, ligging en thema naar elkaar doorverwijzen en inhoudelijk complementair zijn.
2. Actuele en professionele bezoekersattracties: uitbreidingen, verbeteringen of verduidelijkingen aan toeristische onthaalinfrastructuur of ontsluiting.
3.  WO I -beleven in het landschap: verschillende auto -, fiets- en wandelroutes doorheen het authentieke landschap verbinden de belevingspunten en bezoekersattracties met elkaar. Nieuwe routes moeten het bestaande aanbod versterken.

Kandidaten (gemeenten, provincies en vzw’s) kunnen tot 15 september 2010 hun project indienen bij het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Het reglement, de procedure en een model van aanvraagformulier vindt u  terug op toerismevlaanderen.be/100jaarGrooteOorlog.  (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei 1940 werd de omgeving van het Kroonmolenplein en de Gasmeterstraat getroffen door een zwaar bombardement.  Daarmee was de Tweede Wereldoorlog ook voor de bevolking van...

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei is het 70 jaar geleden dat Sint-Niklaas zware bombardementen te verwerken kreeg. Daarbij vielen tientallen slachtoffers. Sint-Niklaas herdenkt het bloedbad met onder meer de...

TEMSE. Temse kreeg onlangs wel een heel bijzondere schenking van het Stedelijk Museum van Lokeren. Het gaat om stukken die te maken met de terdoodveroordeelden voor de moord op de Duitse soldaat...

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei herdacht Sint-Niklaas de bombardementen waar ze 70 jaar eerder slachtoffer van werd.   Het was voor de Wase hoofdplaats een harde confrontatie met de...

SINT-NIKLAAS. Op 17 mei is het 70 jaar geleden dat Sint-Niklaas zware bombardementen te verwerken kreeg. Daarbij vielen tientallen slachtoffers. Sint-Niklaas herdenkt het bloedbad met onder meer de...

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas herdenkt het bombardement van 17 mei 1940 met verschillende activiteiten, waaronder de docudrama ‘Sint-Niklaas in de Tweede Wereldoorlog’.  Voor...