Scheepswerf De Durme Tielrode blikvanger op filmavond

TEMSE/TIELRODE.Op vrijdag 14 november om 20u15 wordt de Roxy een film vertoond waar nog eens de scheepswerf van Tielrode in beeld komt. Daar zorgt de Waaslandse Videoclub Temse voor. De club heeft zich de jongste jaren nadrukkelijk op het voorplan gewerkt. De leden zorgen voor eigen producties op een verrassend hoog niveau! Daarnaast werken zij vaak in opdracht, ook voor het gemeentebestuur. Jaarlijks organiseren zij een filmavond waarop eigen werk en opdrachten worden vertoond. Vrijdag, is het weer zover. Blikvanger op het programma is de gerestaureerde 8mm-film uit 1962, over scheepswerf De Durme in Tielrode.

De dochter van stichter-eigenaar-zaakvoerder Achiel Heyman schonk de beelden enkele jaren geleden aan Kamiel D’Hanis. Zij werden door de Waaslandse Videoclub Temse gerestaureerd, voorzien van klank en muziek en op dvd gezet. De prent gaat vrijdag in première. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Er is een tijd geweest dat het Waasland het epicentrum was van de scheepsbouw in ons land, met werven in Burcht, Kruibeke, Rupelmonde met zelfs twee, Steendorp, Temse, Tielrode en Moerbeke. Daarvan is nog slechts 1 bedrijf actief: Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde, een scheepsherstellingswerf, waar ca. 50 mensen werken.

De werf van Tielrode ging in 1928 van start op initiatief van Achiel Heyman (Tielrode, 1888-1975). Hij was een gewezen medewerker van big boss Frans Boel, die met enkele goede stielmannen van de Boelwerf zijn bedrijf De Durme startte. Hij was burgemeester van Tielrode van 1947 tot 1970. Zijn naam is vereeuwigd in een straatnaam.

De Durme was een bouw- en herstellingswerf, waar alle soorten binnenschepen werden gemaakt, vooral spitsen (38 m), Samberschepen (47 m) en Kempenaars (50-60 m), maar ook kustvaarders, schepen voor Zaïre (o.a. platte schuiten en een woon- en studieschip voor hydrografische dienst), bargen, passagiersschepen… De bestellingen kwamen uit België, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Nederland.

 De werf beschikte over een droogdok van 60 x 15 m, waarin 2 schepen tegelijk konden gebouwd worden. De bloeiperiode was 1955-1965 met 110 werknemers en een productie van 12 schepen per jaar. In 1963, toen het 25-jarig bestaan werd gevierd, telde het palmares 250 schepen. De uitbreiding en de modernisering van de grote werven en de internationale concurrentie leidden mede tot de terugval.

Tussen 1967 en 1972 viel het werknemersbestand terug tot 13. De dood van de 87-jarige Achiel Heyman  in 1975, bezegelde het lot van de werf. In 1976 sloot zij haar deuren.

De film die vrijdag wordt vertoond is een document. Achiel Heyman is er in te zien, net als zijn historische meestergast Henri Bredael, die vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed.

Het programma Filmavond Waaslandse Videoclub Temse voor’ vrijdag:
Deel I
Schoolnatuurwandeling in Tielrode
Bloemen voor Celine
De mythe van de Mekong
De Donauradweg, de bekendste fietsroute van Europa
De Videoclub in Planckendael
Deel II
Scheepswerf De Durme
Kookdag KAV, afdeling Temse
Reflexxions
Semana Sancta (boeteprocessies in Antequera en Ronda, Spanje)
Nina, eerste kortspeelfilm van de Videoclub Waasland Temse (Rolf Duchamps)