Doe eens de Middenvijver
Het is in het kader van de aanleg van de Oosterweelverbinding dat alles nu wordt gerealiseerd. Het is de bedoeling de natuur en de belevingswaarde ervan sterk te verhogen. Wie de Middenvijver wil bezoeken maar naar de ingang ter hoogte van de tramterminus, oprit E17. Het is een natuurgebied dat een droog opgespoten deel heeft en een waterrijk gebied. Het was al van begin der jaren 1970 dat de grond werd opgespoten die afkomstig was van de havenwerken.
Er werd nu een grote waterplas en verschillende waterlopen aangelegd en meer dan 40.000 nieuwe planten, bomen en struiken geplant. Een bezoek is zeker de moeite waard, om er te wandelen of te fietsen. Op termijn zullen de wandelwegen ook aansluiten bij fiets -en wandelroutes in de richting van Zwijndrecht.
De nieuwe waterplas en waterlopen bieden nieuwe mogelijkheden aan broedvogels en planten die gebonden zijn aan natte locaties. In de waterpartijen worden vistrappen voorzien zodat vissen vlot van het ene naar het andere gebied geraken. Daarnaast zijn in Middenvijver ook paaiplaatsen voorzien waar vissen kunnen paren en eitjes kunnen afzetten.
Vistrappen zijn constructies waardoor de stroomopwaarts zwemmende vis geholpen wordt om hoogteverschillen te overbruggen. Zo kunnen vissen zich vlot verplaatsen van het ene naar het andere gebied.
Voor de Middenvijver gelden wel bijzondere regels. Het is verboden de wandelpaden, die in blauw en geel zijn aangeduid, te verlaten. Toch hebben we al bezoekers gezien die gewoon beneden aan het water gaan zonnen! Honden moeten kort aan de lijn gehouden worden maar ook daaraan houden sommige bezoekers zich niet. De rust mag er niet verstoord worden. Vraag is natuurlijk, wie er gaat controleren. Het natuurgebied wordt beheerd door het Agentschap voor natuur en Bos (ANB) maar staat mee onder toezicht van … het grote publiek.
In weekblad Knack lazen we in een interview met een actiecomité over Middenvijver: "Het enige wat ze gedaan hadden, was her en der een paadje gelegd en wat prikkeldraad gezet. Een nieuw natuurgebied! Maar wat ze niet vertelden: naast dat park ligt honderd hectare bos dat ze gaan kappen voor de Oosterweelverbinding." Voor dat laatste wordt het Sint-Annabos bedoeld.
BAM zal inderdaad het vlakbij gelegen Sint-Annabos kappen. Tijd om daar nu ook eens langs te gaan via de Charles De Costerlaan. "Niet alleen is dit bos aangeplant als een kapbos, vele bomen zijn er ziek. BAM heeft er ondertussen al voor gezorgd dat Linkeroever ook tijdens de werken een buffer behoudt door een bufferwal aan te leggen met meer dan 80.000 m3 grond die uit de waterpartijen van Middenvijver is gehaald."
Na de werken zal het Sint-Annabos in samenwerking met ANB worden heraangelegd als een ecologisch verantwoord en duurzaam natuur- en recreatiegebied. (Rolf Duchamps)