Middenvijver officieel geopend door Minister Kathleen Van Brempt

Image
Minister Van Brempt onthulde de immense foto van het gebied en verklaarde Middenvijver officieel geopend.
LINKEROEVER/ZWIJNDRECHT.  Op zondag 8 juni heeft Vlaams minister Kathleen Van Brempt het heringerichte gebied Middenvijver officieel geopend samen met de  Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), het Agentschap Natuur en Bos (ANB), de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Stad Antwerpen.

Tegelijk heeft BAM het gebied overgedragen aan ANB. Dit gebeurde symbolisch met de schenking van een boomsculptuur van een reiger, een vogel typisch voor het gebied. Deze sculptuur zal nadien een vaste plaats krijgen aan de Middenvijver.

 

Dankzij het mooie weer daagden er in de namiddag meer dan 4.000 mensen op voor de publiekshappening ter gelegenheid van de opening. Er was een uitgestippelde wandeling,

Image
Het gebied werd door de genodigden in de voormiddag samen met minister Van Brempt ingewandeld. In de namiddag kwamen een 4.000 bezoekers naar de Middenvijver.
verschillende infostands en animatie voor het hele gezin. Het mooie weer droeg bij tot een succesvolle opening. De wandeling leidde hen langs de nieuwe waterplas van 6 hectare. Verspreid over de route konden de wandelaars halt houden bij verschillende infostands met uitleg over het gebied. Voor animatie zorgden dr. Bubbles met zijn zeepbellen en een heuse bosheks.

 

Minister Van Brempt verontschuldigde minister Hilde Crevits die normaal de inhuldiging moest verrichten. Van Brempt, minister van mobiliteit, nam zo leefmilieu tot zich maar iedereen weet wel dat zij dat ook dicht in haar hart draagt. "Mobiliteitsprojecten kunnen samen gaan met betere leefbaarheid", zei ze. De uitbouw van de Middenvijver vond ze een mooi voorbeeld van hoe men de leefomgeving kan verbeteren.

 

De genodigden begaven zich dan naar de kijkheuvel waar Minister Van Brempt een immense foto van het gebied onthulde en het meteen voor geopend verklaarde. Daarna werd de Middenvijver overgedragen aan het Agentschap Natuur en Bos door de onthulling van een beeldhouwwerk in hout dat een reiger voorstelde. Het werd door een Limburgse kunstenaar met de kettingzaag

Image
Ter gelegenheid van de overdracht van het natuurgebied door BAM aan het Agentschap Natuur en Bos werd ook een kunstwerk, een reiger voorstellende, onthuld. Het is gebeeldhouwd met de kettingzaag door een Limburgs kunstenaar.
gebeeldhouwd. Namens Natuur en Bos sprak de regiobeheerder Guy Heutz het begeleidend woord.

 

De Middenvijver is een pracht van gebied geworden en merkwaardig daarbij is wel dat alles op één jaar tijd is gebeurd. Het is er van een droog opgespoten gebied een waterrijk stuk natuur geworden. Het was begin der jaren ’70 van vorige eeuw dat het gebied hoog werd opgespoten met grond die door havenwerken ter beschikking was gesteld. Het natte polderlandschap van weleer veranderde in een droog en schraal terrein.

 

De werken van de aanleg begonnen precies een jaar geleden in juni 2007. Er was een budget ter beschikking van 1, 3 miljoen euro en de uitvoeringstermijn stond op 160 werkdagen. De opdrachtgever was Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel of kortweg BAM. De uitvoerder werd de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de aannemer der werken was de firma Aertssen.


Het afgelopen jaar kreeg Middenvijver een waterplas van 6 hectare met twee eilandjes, een waterloop van 2 hectare, 42.000 nieuwe bomen, planten en struiken, een kijkheuvel, een bufferwal, en wandel- en fietspaden. De herinrichting van Middenvijver maakt, samen met Burchtse Weel en het Sint-Annabos, deel uit van het Parkproject 'Linkeroever' dat kadert binnen het Masterplan Mobiliteit Antwerpen. Dit Masterplan bestaat uit 16 projecten met zelfs meerdere subprojecten die de mobiliteit, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in en rond Antwerpen moeten verbeteren.


In een andere aflevering zal Waaskrant.be het gebied voorstellen als een tip voor een bezoek de komende vakantieperiode.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Ingang langs de Blancefloerlaan aan de tramterminus.ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. De ingangen van het heringericht natuurgebied Middenvijver, zowel aan de tramterminus als aan de Charles De Costerlaan,...

Een mooi beeld in de natuur met in het water de vistrappen.ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. De vakantiedagen kunnen nog een aangenaam tintje krijgen door een bezoek aan de Middenvijver op Linkeroever, een...

Minister Van Brempt tijdens haar toespraak bij de inhuldiging van de Middenvijver. Ze wil een 'zuivere' Lange Wapperbrug.LINKEROEVER/ZWIJNDRECHT. Ter gelegenheid van de opening van het natuurpark...