Regenwater opvangen nieuwe trend

GROOT-BEVEREN. Het gemeentebestuur wendt alle mogelijkheden aan om het opvangen van hemelwater met de regen als grootste geschenk, op te vangen én te gebruiken. De Beverenaars die het regenwater hergebruiken of infiltreren, krijgen een subsidie. De gemeente stimuleert de bewoners van bestaande woningen maar ook deze van nieuwbouwwoningen op een perceel kleiner dan 300 m².Ook meergezinswoningen of appartementen worden gestimuleerd om het op te vangen én te gebruiken. Al sedert 2000 zijn er subsidies voor te bekomen. Nu worden subsidies toegekend van 1000 euro voor nieuwbouw en 1250 euro voor bestaande woningen van voor 2000 en dat is 250 euro méér dan voorheen.

Schepen Luc Maes is de bezielende figuur achter dit alles. Hij zei dat de gemeente wel strenger zal toekijken of het regenwater wel degelijk zal hergebruikt worden. Er moeten drie aftappunten zijn: voor toiletten, voor een wasmachine en nog een derde punt zoals bv. om te sproeien. "De regenputten mogen niet vol staan. Daar heeft men niets aan", aldus Luc Maes.

Belangrijk is ook dat de gemeente als proefproject in de Polderstraat de woningen, ouder dan 1999, zelf een gescheiden rioleringsstelsel gratis aanbiedt zodat hemelwater zal kunnen opgevangen worden. De regenput zullen de bewoners wel zelf moeten betalen.

Bij regenwater horen ook de groendaken. Een dak aanleggen als een tuin waarop dan heel wat hemelwater kan opgevangen worden. Voor de aanleg daarvan kan de gemeente van de Vlaamse Overheid 31 euro/m² ontvangen. Maar de voorwaarde is, dat de gemeentelijke subsidie ook minstens 31 euro/m² bedraagt. Beveren geeft slechts 30 euro en daarom gaat het gemeentebestuur de subsidie optrekken en het gemeentelijke reglement aanpassen op 31 euro. Zo zal het maximum bedrag, dat een Beverenaar kan ontvangen voor de aanleg van een groendak, opgetrokken worden van 5000 naar 6.200 euro.

Aansluitend bij dit thema, werd ook het politiereglement mbt de maximale afkoppeling en hergebruik van regenwater, gewijzigd.

Volgende wijziging wordt voorgesteld

Bij bouwen of herbouwen van een woning dient een regenwaterput geïnstalleerd van minimum 5.000 liter, tenzij kan worden aangetoond dat het plaatsen van een regenwaterput technisch onmogelijk is.
(Als herbouwen wordt beschouwd een bouwproject waarbij minder dan 60% van de buitenmuren wordt behouden De berekening wordt uitgevoerd op de gelijkvloerse bouwlaag. De gemene muren worden meegerekend)

Bij nieuwbouw, herbouw of verbouwen van appartementen en meergezinswoningen dient een regenwaterput geïnstalleerd met een inhoud van minimum 5.000 liter en minstens 3.000 liter per aan te sluiten woongelegenheid, met verplicht hergebruik door alle woongelegenheden op de onderste bewoonde bouwlaag.

Bij nieuwbouw en herbouwen van woongelegenheden dient het regenwater hergebruikt voor spoeling van een toilet én aangesloten op een wasmachine én minstens 1 aftappunt. Bij bestaande woningen dient het regenwater minstens hergebruikt voor spoeling van een toilet of aangesloten op een wasmachine én 1 buitenkraan.

De regenwaterput en aanverwante aansluitingen dienen aangesloten volgens de richtlijnen van en goedgekeurd door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

De hemelwaterput, de infiltratie- of buffervoorzieningen zijn bedrijfsklaar bij de keuring door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoor-ziening. (ROLF DUCHAMPS)