Maximale inspanningen voor duurzaam winkelbeleid

Image
Voorzitter Johan De Bock van 'Aangenaam Winkelen' overhandigt Karel Van Eetvelt het tijdschrift Beveren Magazine, dat door de vereniging wordt uitgegeven rond 'Het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen'
BEVEREN. In de collegezaal van het gemeentehuis werd dinsdagvoormiddag een engagementsverklaring voor een duurzaam winkelbeleid in Beveren ondertekend. Hierbij was Unizo-gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt aanwezig, burgemeester Marc Van de Vijver, schepen Heidi Beck, Unizo-voorzitter van Beveren Vincent Lesseliers en afgevaardigden van Aangenaam Winkelen.  Na de ondertekening werd een wandeling gemaakt door het centrum van 'Het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen', dat door de aanwezigheid va een grote massa marktbezoekers echt het 'Bruisend Beveren' was zoals het in de toekomst nog meer zal worden.

 

Image
Op stap door het winkelende Beveren: vlnr burgemeester Marc Van de Vijver, centrum manager Stefaan Provost, Unizo topman Karel Van Eetvelt, Unizo-voorzitter Beveren Vincent Lesseliers, voorzitter Aangenaam Winkelen Johan De Bock en schepen en ondervoorzitter Aangenaam Winkelen Heidi Beck.
 

 

'Bruisend Beveren' is de naam van een grote vernieuwingsoperatie die het Bevers centrum de komende jaren nog mooier, aangenamer en verkeersveiliger moet maken. Met dit ambitieuze project wil het gemeentebestuur een nieuw woon-, winkel- en wandelcentrum realiseren. Een attractief en verkeersveilig centrum moet de aantrekkingskracht van Beveren als Grootste Winkeldorp van Vlaanderen nog versterken.

 

Burgemeester van de Vijver gaf een inleiding waarin hij de huidige situatie koppelde aan wat in de nabije toekomst wordt verwezenlijkt. Hij wees naar de Warande die wordt uitgebouwd omdat er nu eenmaal plaats voor was in het centrum van de gemeente. Zo kan Beveren zich nog meer uiten als 'Grootste Winkeldorp van Vlaanderen'. De gemeente wil in dat kader ook extra inspanningen doen zodat het uiteindelijk in Beveren aangenaam is om wonen, feesten en winkelen.

 

De nieuwe winkel-wandelstraat 'De Warande' heeft ook reeds de uitbaters van de reeds bestaande zaken aangezet om hun winkel een facelift te geven. En de gemeente wil dat doen met de straten rond De Warande: Vrasenestraat, IJzerhand, Ciamberlanidreef en Kasteeldreef. In het voorjaar 2009 zal de nieuwe winkel-wandelstraat openen. De vernieuwde Vrasenestraat zal eind juni klaar zijn.

 

Bij deze werken heeft de gemeente, samen met 'Aangenaam Winkelen', zich bijzonder ingezet om de hinder te beperken. Daar was burgemeester van de Vijver blij mee.  De minder hinderbank werkte. Vooraf had het gemeentebestuur ideeën verzameld hoe het allemaal best kon verlopen. Ze werden in een passende vorm gegoten voor de werken met het gevolg dat handelaars en consumenten zeer positief staan tegenover de manier van werken in de Vrasenestraat bij het winkelen.

 

Het gemeentebestuur doet er in nauwe samenwerking met de handelaarsvereniging Aangenaam Winkelen en aannemer DSW ook alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Een uitgebreide communicatiecampagne en regelmatig overleg in minder hindercomités zorgt voor die positieve klanken bij de winkeliers. De aannemer heeft er goed op ingespeeld en stuurde, waar nodig, de werkwijze bij. Het winkelen bleef op niveau.

 

Burgemeester Van de Vijver loofde de goed band die het lokaal bestuur had met de handelaars.  Het concept van De Warande werd vanuit de privé genomen maar de gemeente ondersteunde het tenvolle.De grootste zorg was eigenlijk nog het mobiliteitsprobleem. Ook daar had de gemeente oor naar. Trouwens, al enkele jaren geleden hadden de Wase burgemeesters zowat afgesproken om wat te doen aan de verkeersproblemen in de centra van de gemeenten. Er werd een studie over gemaakt m tot oplossingen te komen. Die zijn er nog steeds niet maar er wordt wel voorbereidend aan gewerkt.


Voor een paar gemeenten moet de oplossing ook gezien worden in het kader van de Waaslandhaven. Werknemers en het vrachtvervoer moeten heen en terug. En in Beveren zijn er dan ook nog verschillende KMO-zones. De komst van De Warande zal ontegensprekelijk op vlak van de mobiliteit ook wat teweeg brengen. De gemeente wil daar passend een oplossing voor uitwerken.

 

De E17 blijft toch het grote pijnpunt mat de files die het verkeer die verkeer naar het centrum van de gemeentes brengen. Maar ook de as Sint-Niklaas-Nieuwkerken-Vrasene-Expresweg (E34) en de N70 in Melsele, waar nu  zo goed als gans de dag een rij wagens staat aan te schuiven, moeten worden aangepakt. Er werden al oplossingen voorgesteld. Dat gebeurde vroeg al meer maar er was toen onenigheid tussen de Wase gemeenten onderling en alles bleef zoals het was. Maar nu schijnt de aanpak voor de eerste keer toch door alle gemeenten positief worden onthaald, zowel door de burgemeesters, politieke partijen en andere betrokkenen.

 

Er komt volgens burgemeester Van de Vijver volgend jaar een memorandum  en het is te hopen dat er zo een doorbraak komt in de verkeersproblematiek. In de voorstellen zit o.a. de aanleg van een parallelweg langs de E17 die doorgetrokken wordt tot op Linkeroever. Dat zal het zoeken naar alternatieve routes via de dorpskernen moeten wegwerken. Verder gaat het ook over een verbinding van de N70 ter hoogte van het Doornpak Beveren naar de Expresweg E34.


De oprit van de E17 in Haasdonk zou blijven maar dan wel via de aan te leggen parallelweg. Waarschijnlijk zal men ook langs de Kruibekesteenweg Beveren langs de parallelweg op de E17 kunnen. De hoop wordt uitgesproken dat de overheid er financiële middelen voor vrij maakt. De oplossing van het mobiliteitsprobleem zal het winkelen in 'Het Grootste winkeldorp van Vlaanderen' zeker ten goede komen.

 

Image
Op de werf van De Warande moesten de helmen worden opgezet Johan de Bock, Heidi Beck, Vincent Lesseliers, Karel Van Eetvelt en Marc Van de Vijver.

 

Gedelegeerd bestuurder van Unizo, Karel Van Eetvelt, sprak lovende woorden uit voor het initiatief dat werd genomen om in de kern van de gemeente een handelsproject uit te bouwen. Hij noemde dat werken “in de lijn van Unizo”. Hij beloofde het voorstel i.v.m. de mobiliteitsproblemen te steunen en wil er mee voor zorgen dat er een doorbraak komt om de E17 anders te ontsluiten via een parallelweg.


Over de aan de gang zijnde werken in de winkelstraat Vrasenestraat en de Warande was Karel Van Eetvelt vooral opgetogen over de manier waarop wordt gewerkt in het belang van de handelaars. Een goede begeleiding bij de wreken is noodzakelijk voor de betrokken handelaars. Uit zijn ervaring bleek dat er bij werken vaak heel wat klachten komen. Het is belangrijk goed te communiceren en duidelijk stellen wat de plannen zijn en wat wordt gedaan om hen bereikbaar te houden. Er moet een goede signalisatie zijn en inspraakmomenten.


Unizo is zelf altijd vragende partij om samen te werken met de lokale besturen. En dat is volgens hem in Beveren meer dan schitterend gebeurd via de goede communicatie en samenwerking. Vanuit Unizo worden de leden ertoe aangezet.


Volgens Van Eetvelt is echt meer en meer goed overleg nodig in het zoeken naar een goede oplossing bij werken in winkelstraten. Beveren is daarvan een mooi voorbeeld. Omdat Beveren in Fata Morgana ooit de 5 sterren behaalde, wenste Karel Van Eetvelt dat die ook worden doorgetrokken naar het winkelgebeuren in Beveren.

 

ondertekenen van de engagementsverklaring


Image
Vincent Lesseliers voorzitter van Unizo Beveren, die mee de engagementsverklaring ondertekende.
Het ondertekenen van het charter tussen de gemeente en Unizo was een belangrijke beslissing waarvan Unizo een absolute voorstander van is. Het centrum van de gemeente moet één 'Shopping Center' zijn en het mag niet buiten de kern gelegen zijn. Er zijn volgens hem nog steeds lokale besturen die denken sterker te zijn in de shoppingswereld, als ze een 'Shopping Center' hebben buiten het centrum. Daar is Karel Van Eetvelt het duidelijk niet mee eens.

 

Hij vindt ook dat een gemeente de steun moet geven aan initiatieven in de kern van de gemeente en voor de privé kan het niet zonder de medewerking van de gemeente. De Warande in Beveren is dus de juiste keuze en de gedelegeerde bestuurder van Unizo, zei dat men in de gemeente nu kan gaan winkelen in een niet overdekt shopping center.

 

Vincent Lesseliers voorzitter van Unizo Beveren, gaf ook toe dat de mobiliteit oplossen een uitdaging is. Hij vond het positief dat er duidelijk rond gewerkt wordt. Hij beklemtoonde ook dat De Warande niet een Koopcentrum of Shopping Center wordt zoals men dat kent. Het is wel gewoon een nieuwe straat, maar dan wel één waarin kan gewandeld worden tussen de winkels.

 

De bedoeling is in feite ook, dat De Warande een geheel vormt met de andere omliggende straten. Die omliggende straten zullen dan ook worden opgesmukt zodat ze in orde zijn als De Warande opent. Het gemeentebestuur heeft daar passend op ingespeeld en zal die straten grondig aanpakken. De handelszaken die er gevestigd zijn zullen zich ook reorganiseren. Voor heel wat zelfstandigen is de vernieuwingsoperatie 'Bruisend Beveren' een stimulans om zelf ook een aantal renovatie- of uitbreidingswerken uit te voeren. Op die manier maken ze zich op voor de nieuwe start die de opening van Warande sowieso met zich zal meebrengen. Sinds begin dit jaar hebben maar liefst 12 (ver)nieuw(d)e winkels de deuren geopend. De Beverse handelaars zien de toekomst duidelijk positief tegemoet. Ze doen dus mee aan wat De Warande wordt!

 

Image
Voor Aangenaam Winkelen volgden ook secretaris Wim Van Gerwen, centrum manager Stefaan Provost en ondervoorzitter Schepen Heidi Beck de ondertekening.
 


Samen met UNIZO-afdelingsvoorzitter Vincent Lesseliers en burgemeester Marc Van de Vijver ondertekende de Unizo topman Van Eetvelt er de UNIZO-engagementsverklaring voor een duurzaam winkelbeleid. Daarmee engageert de gemeente zich onder meer om een kernversterkend distributiebeleid te voeren en de ondernemers te informeren over vergunningsaanvragen voor nieuwe grootschalige winkelinplantingen. UNIZO zal de gemeente bijstaan en adviseren in het voeren van dit kernversterkend beleid.   

 

De huidige handelaars van het centrum zien Warande niet als concurrentie, maar beschouwen het als een extra stimulans om het winkelgebeuren in Beveren kracht bij te zetten. Net omdat dit nieuwe winkel-wandelcentrum waarin vooral grote ketens winkel zullen houden - zich midden in het stadscentrum bevindt, aansluitend op de Vrasenestraat, vrezen de huidige handelaars - die zich meer en meer specialiseren en zich concentreren op een persoonlijke service - ook geen Waasland Shopping Center-scenario waarbij koopvlucht en leegstand het middenstandsleven in het Sint-Niklase centrum bedreigen.

 

Het was burgemeester Van de Vijver die in naam van het college het charter ondertekende. De gemeente wil de rol en de positie van de plaatselijke handel in de bestaande handelskernen versterken.Concreet staat in de engagementsverklaring ook dat de grootschalige shoppingscentra zich zomaar niet in de periferie zullen kunnen inplanten. Er zal daarbij rekening gehouden worden met de omvang en de positionering van de eigen gemeente. Als er toch een aanvraag is voor een groots shopping center of een handelsinplanting buiten het centrum, zal de gemeente er de plaatselijke handel bij betrekken via hun vertegenwoordigers. Met hun advies zal rekening gehouden worden.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Het eerste deel van de Kasteeldreef waar rechts de kloof gaapt waar een toegangsweg naar De Warande komt. Het verkeer zal hier moeten worden aangepast. Dit stuk van de Kasteeldfreef krijgt dezelfde...

de werken aan de nutsleidingen aan het kruispunt Kasteeldreef-Polderdreef -HalfdreefBEVEREN. Aan het kruispunt Halfdreef-Polderdreef-Kasteeldreef werd de voorbije week met man en macht gewerkt in...

BEVEREN. ‘Bruisend Beveren’ is de naam van het project dat het centrum van Beveren een vernieuwd, modern elan moet bezorgen. Op maandag 7 april start de volgende fase dat dat doel moet...

BEVEREN. Gisteren en vandaag worden de bomen in de Kasteeldreef gerooid. De bomen moeten verdwijnen voordat einde maart de nutsmaatschappijen hun leidingen vernieuwen. Zij gaan net naast de bomen...

Zo zal de vernieuwde winkelstraat er uit zien.BEVEREN. De langverwachte heraanleg van de Vrasenestraat zal midden april een aanvang nemen en eind juni zal alles moeten afgewerkt zijn. Maar gedurende...

BEVEREN. In het kader van 'Bruisend Beveren' zijn op 24 september de voorbereidende werken voor de heraanleg van de Vrasenestraat gestart. Momenteel is de Vrasenestraat terug volledig...