Werken Vrasenestraat starten half april

Image
Zo zal de vernieuwde winkelstraat er uit zien.
BEVEREN. De langverwachte heraanleg van de Vrasenestraat zal midden april een aanvang nemen en eind juni zal alles moeten afgewerkt zijn. Maar gedurende die ruim twee maanden zullen handelaars, bewoners en winkelende bezoekers met enkele hindernissen rekening moeten houden. Doch het resultaat zal schitterend zijn en wonen en winkelen in het grootste winkeldorp van Vlaanderen zal nooit zo aangenaam geweest zijn. Bijna gans Beveren-centrum zit in een vernieuwingsproject want ook de kasteeldreef, de De Brownestraat en later ook de Ciamberlanidreef en nadien zelfs het IJzerhand krijgen een grondige aanpak. Voeg hierbij dan nog een gloednieuwe Warande en de gemeente zal dan terecht kunnen spreken van een 'Bruisend Beveren'.

 

Er mag gesteld worden dat tegen 2012 het volledig vernieuwd centrum zal verwezenlijkt zijn. Een winkelcentrum dat volgens schepen Luc Maes zal kunnen concurreren met de shoppingscentra uit de regio. De schepen bezocht zelf Duitse winkelcentra en de werken die Beveren nu uitvoert doet het geloof groeien bij de schepen dat er echt een succesverhaal van te maken is!

 

Image
Paul Claes van Aangenaam Winkelen, Centrummanager Stefaan Provost en schepen Luc Maes bij het plan van de vernieuwde Vrasenestraat

 

De Vrasenestraat blijft natuurlijk het kloppend hart van het grootste winkeldorp van Vlaanderen. De heraanleg wijst naar een resultaat dat een straat zal opleveren met een sober en vrij tijdloos uitzicht van aan de Grote Markt tot aan de Donkvijverstraat. Samengevat gaat het om volgende werkzaamheden: de volledige opbraak van de straat en de vernieuwing, een verharding tussen de gevels, de inrichting als zeer autoluwe straat en tenslotte een wegverharding in graniet en het aanbrengen van het straatmeubilair.

 

De nieuwe nutsleidingen liggen al van eind 2007 en de nieuwe verlichting zal vanaf woensdag 12 maart worden aangebracht. Zo komt dan reeds een eind aan een donkere Vrasenestraat. Er rest voor de nutsleidingen nog een afwerking door Belgacom en Telenet die vanaf 25 maart klaar zal zijn. De vernieuwing van het wegdek gaat op 15 april van start en dat zal in fases gebeuren.
De bestaande verharding zal worden uitgebroken in stroken van 100 m lang en 3 meter breed en die zal dan worden bewerkt met de fundering, leggen van roosters, de afwatering. Dat maakt dat vanaf 21 april de eerste strook van het Chinees graniet zal kunnen gelegd worden. Het zijn grijs gevlamde tegels van 20 x 40 cm. De oppervlakte is ruw zodat bij regenweer niet wordt uitgegleden.
De nadruk wordt gelegd op een inrichting op maat van de zwakke weggebruikers. De rijweg en de voetgangerszone liggen op één niveau. Naar het midden toe helt de straat af zodat het regenwater zo kan worden opgevangen in een goot van graniet.

 

Ter hoogte van de Donkvijverstraat wordt een poorteffect gerealiseerd waar ook plaats is voor een boom. Wat het straatmeubilair betreft komen hier en daar zitbanken, fietsenstallingen en vuilnisemmers. Voor de inrichting van het straatmeubilair hadden de bewoners en de handelaars inspraak.

 

Het is dus de bedoeling er een straat van te maken waar auto’s zich niet zullen thuisvoelen. Het laden en lossen wordt uiteraard vlot mogelijk. De bewoners zijn er rond het verkeer niet gerust in. Ze vinden het momenteel ’s avonds al een racebaan want dan is de winkelstraat verlaten. Het wordt merkwaardig genoemd dat de wagens in de Kasteeldreef bijvoorbeeld 30 km/u! mogen rijden maar in de Vrasenestraat tot 50 km/u.
De bewoners dringen dan nu ook al aan op maatregelen om na de winkeluren ook de verkeersveiligheid te garanderen. Maar schepen Luc Maes wil de situatie afwachten hoe het verkeer zich ontwikkeld na de aanleg. Hij zei dat zowat overal een winkelstraat na 18u voor voertuigen toegankelijk is. Er zullen voorlopig dus nog geen maatregelen genomen worden om de snelheid te beperken. Toch ziet schepen Maes persoonlijk een zone 30 als beste oplossing.

 

Sommige bewoners zullen tijdens de werken ook hun garages niet in kunnen. Was er aanvankelijk sprake van enkele weken op de hoorzitting van maandagavond, bleek dat toch een maand te zijn en na een nieuw overzicht van het werk zou het zelfs méér dan een maand worden.

 

Om de straatstenen op te kunnen voegen en te laten uitdrogen was aanvankelijk aan de winkeliers gevraagd om één dag hun zaak te sluiten maar na overleg werd dat niet aanvaard. Daarom dat de aannemer nu ’s morgens om 5u aan het werk zal beginnen zodat de winkels tegen ’s middags kunnen openen. Natuurlijk dat er bij slecht weer niet zal kunnen ingevoegd worden want dan kan het cement niet verharden.


Sommige bewoners vreesden lawaaihinder wanneer ’s morgens vroeg wordt gewerkt maar uiteindelijk bleek het toch de beste manier van werken. Beter natuurlijk dan de zaak sluiten wanneer er volgens de gewone uren zou gewerkt worden. De bewoners van de ganse straat zullen ook de vuilniszakken iets vroeger moeten buiten zetten want de aannemer zal ze zelf komen ophalen en ze centraliseren op een punt waar de vuilniswagens ze kunnen opladen. Glasbakken en containers zullen wel een huisnummer moeten vermelden.

 

hinder


De werken brengen natuurlijk de nodige hinder mee, zowel voor de omwonenden als de handelszaken. Die hinder zal getracht worden tot een minimum te herleiden. Daar wil het gemeentebestuur samen met de aannemer voor zorgen. Daarom hebben ze voorop gesteld dat er vooral een goede communicatie moet zijn want er kan pas optimaal gewerkt worden wanneer die er is. Communicatie tussen gemeente, aannemer, studiebureau en de omwonendenhandelaars zal alles laten verlopen in beide richtingen.

 

De toegankelijkheid voor de voetgangers zal gewaarborgd blijven want er zal telkens een strook van 2,5 m vrij blijven. Eerst zal dat de westkant van de straat zijn. Bij eventuele ontoegankelijkheid zal de aannemer tijdig moeten verwittigen. Positief is zeker de hulp die zal worden aangeboden bij leveringen aan de winkels. Er zal een machine klaar staan om bepaalde goederen tot aan de winkel te brengen. Het pijnpunt blijft wel het invoegen waardoor een zaak enkele uren niet toegankelijk zal zijn. Maar dat is duidelijk afgesproken met 'Aangenaam Winkelen'.

 

Gemeentebestuur én de aannemer zullen bij deze werken alles in het werk stellen om de bevolking in te lichten over de stand van zaken. Info naar gans Beveren toe is erg belangrijk omdat het toch gaat om dé winkelstraat van de gemeente waar bijzonder veel mensen bij betrokken zijn. Er zullen bewonersbrieven worden verzonden waarop alle info staat vermeld. Verder verschijnt er nieuws in, het gemeentelijk infoblad 'Onze Gemeente', op de gemeentelijke website, in de lokale pers en wie zich geabonneerd heeft op de maandelijkse elektronische nieuwsbrief vindt daarin ook alle info.

 

Omdat de Vrasenestraat een zeer belangrijke winkelstraat is krijgen de handelaars tijdens de werken toch speciale aandacht. Daarvoor staat de website en Flash van Aangenaam Winkelen ter beschikking. De klanten krijgen dus info vanuit de gemeente maar er zullen ook borden staan aan de ingangen van de straat en op het elektronisch infobord komen ook mededelingen. In de handelszaken zelf kunnen bezoekers een flyer met uitleg over de werken bekomen.

Tenslotte is er ook nog het “Meldpunt” van de gemeente dat in januari is opgestart en waarop alle inwoners melding kunnen maken van klachten en opmerkingen rond de werken. Die worden dan doorgegeven naar de betrokkenen en de gemeente zal dan trachten er een oplossing voor te geven.


Wie vragen heeft kan altijd terecht bij het aanspreekpunt van de aannemer Tom Beck. Hij is op de werkdagen aanwezig van 7u tot 17u en bewoners en handelaars kunnen bij hem altijd terecht voor info of vragen. Tom Beck is ook de verantwoordelijke voor laden en lossen en zal herkenbaar zijn aan de gele fluovest met opschrift DSW.  Deze firma uit Belsele voert de werken uit die in totaal 541.831 euro zullen kosten. De ontwerper van de vernieuwing van de Vrasenestraat is studiebureau Grontmij uit Gent. Zij werken in opdracht van het gemeentebestuur.

 

Het aanspreekpunt voor de gemeentelijke technische dienst is Willy Blommaert terwijl het infokantoor op de Grote Markt 2 ook een meldpunt is.

 

Image
Het team dat de werken in de Vrasenestraat maandagavond voorstelde: vlnr Dirk Smet woordvoerder van de aannemer, Thierry De Wilde van het Studiebureau, Stijn Jacobs van de Beverse Technische dienst, schepen Luc Maes, Steven Piessens communicatiespecialist en Silvie Maes communicatieambtenaar gemeente Beveren.

 

(Rolf Duchamps) 

 

Lees ook:

BEVEREN. ‘Bruisend Beveren’ is de naam van het project dat het centrum van Beveren een vernieuwd, modern elan moet bezorgen. Op maandag 7 april start de volgende fase dat dat doel moet...

BEVEREN. Gisteren en vandaag worden de bomen in de Kasteeldreef gerooid. De bomen moeten verdwijnen voordat einde maart de nutsmaatschappijen hun leidingen vernieuwen. Zij gaan net naast de bomen...

BEVEREN. De Vrasenestraat zal na de winter verder worden afgewerkt met een nieuw wegdek. De heraanleg was geraamd op €478.214 maar bij de openbare aanbesteding bleek dat de goedkoopste...

BEVEREN. In het kader van 'Bruisend Beveren' zijn op 24 september de voorbereidende werken voor de heraanleg van de Vrasenestraat gestart. Momenteel is de Vrasenestraat terug volledig...

BEVEREN. De inwoners van de Vrasenestraat zijn tevreden over de werkzaamheden in de straat. "Om bij te blijven en problemen te voorkomen is het nodig tijdig de kabels van telefoon en...

BEVEREN. Op donderdag 15 februari 2007 start Heijmans Vastgoed met  de werken voor De Warandestraat in het centrum van Beveren. De Warandestraat wordt een nieuwe woon-, winkel- en wandelstraat...