20 jaar Oxfam-Wereldwinkels Sint-Niklaas
SINT-NIKLAAS. Afgelopen zaterdag, 26 april 2008, vierde Oxfam Wereldwinkel haar twintigjarige aanwezigheid in de ballonstad. In die twintig jaar is er hele evolutie op te merken. Dat bleek uit de verhalen van verschillende oud-voorzitters.
"In die tijd werd de naam Oxfam enkel gelinkt aan PVDA en AMADA. En wij gingen nu eens, met een 'wit kleurtje' de wereldwinkel op gang brengen, ergens in een wat afgelegen rustig straatje. Toen was er immers nog geen sprake van een stukje van de ring rond Sint-Niklaas in de Hoge Bokstraat. Hoewel men ons geen kans op slagen gaf, bleven we er in geloven. Er ging in geen enkele parochie een sobere maaltijd voorbij of er stond een standje van de wereldwinkel. Greenpeace-artikelen lagen in de markt bij de jongeren. Dus Sterfeesten, Lokerse feesten, markten, scholen,…kregen bezoek van standjes met Greenpaece én OWW- producten.", vertelt oud-voorzitter Leo Foubert, "In de beginperiode kwamen ook onze voedingsproducten van SOS Wereldhandel (nu Fair Trade Original) want om een erkende Oxfam-Wereldwinkel te zijn moet je met een groep starten, een startkapitaal bijeen zoeken, een locatie hebben, enzovoort en dat ging volgens ons pas lukken als we eerst mensen enthousiast konden maken… En dit zou best lukken door er gewoon mee te beginnen en ervoor te gaan. De geschiedenis heeft ons gelijk gegeven!"
"In Vlaanderen zijn er anno 2008 momenteel 210 wereldwinkels, die gerund worden door zowat 7500 vrijwilligers. Sint-Niklaas is daar één van. Wij onderscheiden ons onder meer door de keuze om als één vzw 3 winkelwerkingen uit te bouwen.", legt een andere oud-voorzitter Philip Claes uit. "Een wereldwinkel heeft een eerlijk handelsmodel. Een winstmarge voor de vzw is hier een onderdeel van. De winstmarge voor de eigen vzw wordt gebruikt voor werkingskosten én wordt daarnaast geïnvesteerd in het uitdiepen van de drie pijlers van onze missie: verkoop, educatie en actie. Al 11 jaar investeren we een groot deel van deze winstmarge in een halftijdse educatieve kracht. De educatieve kracht koppelt het verkoopsverhaal met het actie- en educatieverhaal. Van de enkele kartonnen dozen ooit, realiseerden we in 2007 een omzet van €249.000. De stap van vier winkels naar drie goed uitgebouwde winkels, leverde ons een stijging op van 30%! Dit cijfer verklaart niet altijd ons zoeken naar een sluitende begroting. Het vertelt wel dat eerlijke handel wel degelijk een optie is voor de bevolking in Groot Sint-Niklaas. Niet alleen voor de vele vrijwilligers dankzij wie dit allemaal mogelijk is, maar ook voor de Sint-Niklase consument die bewust kiest voor een heerlijk en eerlijk alternatief.", gaat Claes verder.
Huidig voorzitter Valerie de Sleghte legt uit wat 2008 betekent voor de Wereldwinkels in Sint-Niklaas: "2008 is niet enkel het jaar waarin we ons 20-jarig bestaan vieren, het is ook het jaar waarin we samen met verschillende organisaties én met de steun van de stad proberen de titel van 'Fair Trade Gemeente' voor Sint-Niklaas te behalen. Dat betekent concreet dat een aantal bedrijven, organisaties, winkels en stadsdiensten verkocht moeten zijn aan eerlijke handel. Intussen heeft de stad al de voorbeeldfunctie opgenomen door een aanbesteding uit te schrijven waarin duidelijk gevraagd werd naar producten met een Max Havelaar label wat garant staat voor eerlijke handel. In december willen we de titel behalen en dat zal meteen samenvallen met de opening van een volledig vernieuwde geschenkenbeurs. Dit jaar palmen we de Grote Markt in met een heuse kerstmarkt met houten chalets voor het stadhuis. En dat brengt ons meteen bij een concretere samenwerking met 'Winter in de Stad', zoals afgesproken in de convenant tussen de stad en Oxfam- Wereldwinkels Sint-Niklaas. Ondertussen zijn we ook echt thuis op het stadhuis waar we een actieve rol spelen in A.A.S., Actie-en Adviesgroep Solidariteit, in andere gemeenten beter bekend onder de naam G.R.O.S. Ook binnen Villa Pace en Beweging in de Stad (BIS) leveren we een grote bijdrage. Tijdens de Vredefeesten is er niet enkel een verkoopstand op de Wereldmarkt en FairTrade-drank aan de bar en een FairTrade-bio-ontbijt op zondagvoormiddag maar ook onze inbreng aan het inhoudelijke programma wordt zeer gewaardeerd." De verre toekomst lijkt nog een vaag gegeven: "We hebben nog heel wat uitdagingen voor de boeg waar we vandaag niet altijd een concreet antwoord op kennen. Zullen we over 10 jaar nog op dezelfde manier bezig zijn? Wie weet… Wat we wel weten is dat er steeds een enthousiaste groep mensen zal zijn die het nooit zal aanvaarden dat we onze medemens in de steek laten. "
De Sint-Niklase wereldwinkel begon 20 jaar geleden als het werk van enkele enthousiastelingen en is uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 100 vrijwilligers. Op drie plaatsen in de Wase hoofdplaats bieden zij een gamma aan van voedingsproducten, artisanaat en een gamma van verzorgingsproducten van eerlijke handel. De wereldwinkels zijn gevestigd in de Koutermolenstraat 8 te in Belsele, de Nieuwkerkenstraat 35 te Nieuwkerken en de Heistraat 115C te Sint-Niklaas. De wereldwinkels bieden naast de voedingsproducten ook solidariteitsproducten aan waarbij de winst uit de verkoop de werking van de organisaties ondersteunt. Enkele voorbeelden zijn de kaarsen van Amnesty International, de kalenders van 11.11.11, de solidariteitsagenda’s van Solidariteitsfonds. (mb)