Oxfam-Wereldwinkel Beveren lust geen kindslavernij bij de chocolade

Image
Oxfam zocht wat er achter een lekker stuk chocolade zit en vond kindslavernij...
BEVEREN. Oxfam Wereldwinkel Beveren vzw, werkt zaterdag 8 mei mee aan een actie voor "kindvriendelijke chocolade" die kadert in de Internationale dag van de faire trade. Deze actie wordt om 14u op de Grote Markt gevoerd ter hoogte van ‘Mercodi’ en bestaat uit een grootse chocoladeproef en een chocolade-petitie-actie.

Het initiatief groeide uit de vaststelling dat de meeste chocolade in de Belgische winkelrekken niet kindvriendelijk is. En daarmee wordt bedoeld dat in West-Afrika meer dan 100.000 kinderen werken onder wat men "de ergste vormen van kinderarbeid" noemt. Naar schatting 10.000 kinderen zijn het slachtoffer van kinderhandel. In de chocolade die we elke dag eten vind je cacao die geproduceerd wordt op basis van dit soort kinderuitbuiting.

De chocolade in de Belgische winkelrekken is op dit moment niet kindvriendelijk. De cacao die verwerkt wordt in onze chocolade komt voor een groot deel uit West-Afrika. In de West-Afrikaanse cacaosector werken naar schatting enkele tienduizenden kinderen. Vaak doen kinderen er zwaar en gevaarlijk werk. Dikwijls gaan ze nauwelijks of niet naar school. Er is zelfs sprake van kindslavernij: kinderen werken gedwongen, zonder enige betaling, in de cacaoteelt.
Oxfam-Wereldwinkels wil 3 dingen: de chocoladebedrijven in België aanzetten om alleen nog fairtradechocolade te maken."Tot dat gebeurt hopen we dat de Belgische consument de keuze maakt voor chocolade die echt kindvriendelijk is. Tenslotte willen we België, het chocoladeland bij uitstek, het voortouw zien nemen in de bevordering van de productie en consumptie van fairtradechocolade", zo zegt men bij Oxfam.

De cacaoverwerkende industrie belooft al bijna tien jaar beterschap. Er komt wel wat beweging in,  maar resultaten zijn er te weinig en te laat. Het gaat om de uitbuiting van kinderen. Daarin mag geen ruimte zijn voor grijze zones, uitstel of compromissen.
Oxfam: "Het alternatief dat Oxfam-Wereldwinkels voorstelt is fair trade omdat het zowel kindslavernij bestrijdt als de extreme armoede die aan de basis ligt van dergelijke praktijken. Ook de Vlaamse overheid kan haar rol spelen. Wij willen een verzoekschrift indienen dat onze problematiek op de agenda plaatst."

Op 8 mei zullen de initiatiefnemers ook zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om het vooropgestelde doel van 15.000 handtekeningen op ons verzoekschrift te verzamelen.
De problematiek rond de chocolade is omvangrijk en complex, en vindt volgens Oxfam zijn oorzaak in de extreme armoede in West-Afrika: Meer dan drie miljoen kleine cacaoboeren in de evenaarzone werken in de cacaoteelt. De grootste leveranciers van cacaobonen zijn Ivoorkust (40 procent) en Ghana (20 procent). De teelt van cacao is fysiek ontzettend zwaar, arbeidsintensief met een lage productiviteit. Tussenhandelaars bepalen de prijs. Vaak moeten de cacaoboeren hun bonen zwaar onder de marktprijs verkopen. De extreme armoede is de voedingsbodem voor kindslavernij en de ergste vormen van kinderarbeid.

Wordt 2010 aldus het jaar van de fairtradechocolade voor Oxfam: "Consumenten moeten weten wat er in de producten zit die ze elke dag kopen. We willen informeren over de kindslavernij die ook in Belgische chocolade terecht komt. Iedereen die chocolade koopt kan kiezen voor kindvriendelijke chocolade. We stappen naar het Vlaams Parlement, gesteund door de handtekeningen van ten minste 15.000 mensen. We vragen de parlementairen hun wetgevende bevoegdheden maximaal aan te wenden om fairtradechocolade te promoten.

In het buitenland zijn consumenten al goed ingelicht over het probleem. In Nederland, Zwitserland, Groot-Brittannië verschenen al documentaires en campagnes om dit ook duidelijk te maken. Dit is echter nooit in België gebeurd. België is een chocoladeland bij uitstek. Hoog tijd dus om ook onze chocoladeliefhebbers de waarheid te vertellen achter de chocolade, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken bij hun aankoop. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINAAI. Vanaf vandaag staat de Oxfam Wereldwinkel Belsele opnieuw op de maandelijkse boerenmarkt op de Dries in Sinaai. Een ploeg vrijwilligers tekent er tot en met oktober elke tweede zaterdag van...

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas mag zich sinds december 2008 fairtradegemeente noemen. Dat betekent dat de stad en tal van verenigingen en bedrijven zich inzetten voor een eerlijke prijs voor producten...

KRUIBEKE. De Wereldwinkel van Kruibeke werd al aan de pers voorgesteld maar pas op donderdagavond 11 december is de openingsreceptie in het kasteel van Wissekerke. Het ganse weekend van 12, 13 en 14...

Op de Grote Markt in Beveren werden zaterdag ook de roze stoelen naar buiten gebracht.BEVEREN. Ter gelegenheid van de Dag van de Fair trade werd Vlaanderen overspoeld door roze stoelen. Ook Beveren...

SINT-NIKLAAS. Afgelopen zaterdag, 26 april 2008, vierde Oxfam Wereldwinkel haar twintigjarige aanwezigheid in de ballonstad. In die twintig jaar is er hele evolutie op te merken. Dat bleek uit de...

de Oxfamwinkel in de HeistraatSINT-NIKLAAS. Zaterdagavond zullen de oud-voorzitters Leo Foubert, Yves Bocklandt en Philip Claes en de huidige voorzitter Valerie de Slegte van Oxfam Wereldwinkels in...