Zwijndrecht-Zwijndrecht blijft succesformule

Image
De aankomst 2008 in de Fortlaan.
ZWIJNDRECHT. Zaterdag werd voor de 31ste keer de toerrit Zwjndrecht-Zwijndrecht gereden of Nederland-België- Nederland of een 220 km fietsen. Dat het ook na zovele jaren nog steeds wielertoeristen aanspreekt blijkt uit de 250 deelnemers.

 

Het is een peloton fietsers waar bijna geen einde aan schijnt te komen. De organisatie, die in samenwerking verloopt met de sportdienst van Zwijndrecht België en Wielerclub De Mol, was weer perfect. Een organisatie die het ook mogelijk maakt dat de fietsers op het vooraf geplande uur aan de Fortlaan de sporthalparking oprijden. Om half één moesten ze er zijn en dat gebeurde precies zo.

 

Image
De bereden verkeerspolitie stond in voor de veiligheid.

 

Om 8u ’s morgens had de burgemeester Antoine Scholten in Nederland de start gegeven samen met de schepen van sport van Belgisch Zwijndrecht, Kris Herremans. De tocht verliep vlot tenzij misschien dat een paar mannen wat veel koffie of water hadden gedronken voor de start want er moesten er regelmatig wel een paar plassen. Voor een viertal wielertoeristen zat er een lekke band in. Ook was het Nederlands weer beter dan het Belgische want pas toen ze de grens in Putte overschreden hadden, begon het lichtjes te motregenen.

 

Aan die grens namen de zes motards van de Antwerpse politie de begeleiding over al kwamen er toch nog twee van hun Nederlandse collega’s mee naar Zwijndrecht. Er namen ook een vijftigtal Belgen deel. Zwijndrecht-Zwijndrecht werd ook door het Bloso  bekend gemaakt.

 

Het was met zoveel deelnemers en overrompeling in de cafétaria van de Sporthal waar moest getracht worden om aan allen een kom soep te geven:erwtensoep of tomatenroomsoep mét balletjes. Tussen het eten door sprak burgemeester Minnebo de renners en rensters toe. Hij wees op de verzustering die er sedert 2004 officieel was gekomen dankzij de wielertoerrit. Schepen Kris Herremans sprak de dankwoorden uit naar iedereen die meehielp in deze organisatie met vooral de club 'De Mol'. Toen hij de verkeerspolitie van Antwerpen en deze van Nederland dankte steeg spontaan applaus op bij de deelnemers.

 

Image
Er werd door het gemeentebestuur een cheque van 250 euro aangeboden voor het kinderkankerfonds: vlnr: Schepen Kris Herremans, Jan Korteland en burgemeester Minnebo

 

Vervolgens werd namens het gemeentebestuur een cheque overhandigd ter waarde van 250 euro  voor steun aan het goede doel dat achter Zwijndrecht-Zwijndrecht zit: het kinderkankerfonds. Namens BTC

Image
Schepen Herremans kreeg een vaantje van De Mol, ingekaderd en vermeldend het parcours van de tocht 2008
De Mol dankte Jan Korteland en overhandigde schepen Herremans een ingekaderd vaantje waarop de route stond van de 220 km. Vervolgens zette hij ook Veerle Nyssen van de Sportdienst in de bloemen omdat zij de tocht mee hielp organiseren vanuit België.

 

Er werd ook gezongen van 'Lang zal hij leven'. Dat was voor Karel Uitterlinden die precies op de dag van de tocht 61 jaar werd. De organiserende club De Mol was met een 70-tal deelnemers. Maar er waren ook groepjes deelnemers van andere clubs die voor de eerste keer deelnamen. Dat wijst naar het succes en een leuke toekomst. Er waren zelfs inschrijvingen bij uit Maastricht.


Jan Korteland is er al 28 jaar bij en kent het klappen van de zweep. Aan het toeval mag niets worden overgelaten. Zwijndrecht-Zwijndrecht vraagt een degelijke verkenning van het parcours en er moet contact worden opgenomen met de verschillende gemeenten waarlangs wordt gereden. Hier en daar wordt wel eens een straat of doortocht afgezet voor de veiligheid.

 

Image
Mannen die mee terug reden naar Nederland: vlnr: Etienne Hemelaer uit Zwiijndrecht, Leo Janssens uit Kruibeke en Patrick Vergauwen uit De Klinge.
Er waren ook enkele Belgen die het dubbel reden en dus terug meereden naar Nedertland. Bij hen de Zwijndrechtenaar Etenne Hemelaer, een vaste waarde in Zwijndrecht-Zwijndrecht. Reeds 22 keer nam hij deel en daarvan reed 15 of 16 keer het dubbel. Ook Kruibekanaar Leo Janssens, ploegmaat van Hemelaer bij Wielerclub Meteoor, reed terug mee naar het Nederlandse Zwijndrecht. Leo is een man die veel traint met ritten tot wel 175 km. Vorig jaar fietste hij 25.000 km. Hij gaat in verlof naar Nederland waar hij prachtige, lange tochten kan maken, tot 210 km per dag.


Ook Patrick Vergauwen reed mee terug. Hij is van De Klinge waar hij lid is van Arrow Cycling Team, gevestigd in het Parochiehuis. Ook hij is iemand die alle weken heel wat kilometers in de benen rijdt.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Zo kwam de bonte groep in 2007 de Fortlaan op gereden.ZWIJNDRECHT. Zaterdag 7 juni komt de 31 ste Zwijndrecht (NL) - Zwijndrecht (B) er aan. Een paar honderd wielertoeristen starten in...

ZWIJNDRECHT. Zaterdagmiddag reden 140 wielertoeristen de parking van de sporthal op na een rit van ruim 110 km vanuit het Nederlandse Zwijndrecht. Reeds voor de 28ste keer werd deze wielertoerrit...