Zwijndrecht bezocht weer Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT. Zaterdagmiddag reden 140 wielertoeristen de parking van de sporthal op na een rit van ruim 110 km vanuit het Nederlandse Zwijndrecht. Reeds voor de 28ste keer werd deze wielertoerrit gereden en is een niet meer weg te denken traditie in de maand juni. 's Morgens om 6u waren met een bus ook 19 Zwijndrechtse wielertoeristen naar Nederland vertrokken om 8u daar mee te starten in de fietstocht. Zwijndrecht-Zwijndrecht werd dit jaar ook gereden voor een goed doel.

 

De rit 2005 zal zeker geklasseerd worden bij de zeer lastige uit de reeks. Er werd reeds bij regen en wind gestart en net toen zij de Waaslandtunnel in reden kregen ze nog een zware regen- hagel en windvlaag over hun gekromde ruggen. Volgens Jan Boelhouder, die nog geen enkele Zwijndrecht-Zwijndrecht miste, was het niet de meest moeilijkste. De 4de uitgave was het weer nog slechter. Hij vindt wel dat 2005 in de top 5 mag komen van de speciale gebeurtenissen. Ook die keer, toen ze met 200 op de roltrappen van de Sint-Annatunnel stonden die plots stilvielen of de andere keer dat ze door de Waaslandtunnel reden en de verlichting daarin uitviel met een valpartij tot gevolg, zitten in zijn top 5.


Enkele Belgische Zwijndrechtenaren waren zinnens om terug mee te rijden naar Nederland maar zij deden dat wijselijk niet. " Het was bijzonder zwaar", aldus Freddy Moras " Vooral vanmorgen op die dijken in Nederland maakte de wind het moeilijk. Met de regen er bij was het echt extreem zwaar." . Ze reden Zwijndrecht dan ook met een half uur vertraging binnen.


 De 19 Belgen die deelnamen waren leden van WTC WIK Burcht, Meteor Zwijndrecht en enkele individuelen. Niettegenstaande het slechte weer waren er nu meer dan vorig jaar toen er 122 wielertoeristen aan de Sporthal arriveerden. Er reden een 7-tal dames mee. Opvallend waren ook de talrijke lekke banden. Een 20-tal moesten worden hersteld en dat is net wat meer dan vorige jaren.


Het waren schepen van Sport Walter De Wulf en sportfunctionaris Annemie Van Mieghem die de wielertoeristen verwelkomden en hen in de cafetaria van de sporthal een bord soep aanboden. De schepen vond het nog steeds zo indrukwekkend wanneer de grote groep in de Fortlaan aankomt. Bijzonder sympathiek was de aanwezigheid van burgemeester Scholten van Zwijndrecht Nederland. Hij kwam de natte fietsers aanmoedigen.


De 28ste uitgave werd eveneens voor een goed doel gereden dat in Nederland wordt gelanceerd onder het motto "Spieren voor Spieren". Directeur Roel Swijnenburg van Reaplus, sponsor van de organiserende Wielertoeristenclub De Mol en zelf wielertoerist bij deze club, is de gangmaker van "Spieren voor Spieren", een actie die werd opgezet voor kinderen met een spierziekte. Reaplus is een bedrijf dat personen na een ziekte weer revalideert en reïntegreert in werkmogelijkheden. Swijnenburg wil nu voor een 250 tot 300 kinderen met spierziekten, een prettige dag aanbieden in het pretpark "Het Land van Ooit" in Nederland. Ook heel wat kinderen in een rolstoel zijn daar bij. Vooraanstaande Nederlandse voetballers en artiesten hebben reeds hun medewerking beloofd.Tegen oktober wil hij 40.000 euro bijeen krijgen en het wielertoerisme werkt daar aan mee. Vooral Zwijndrecht-Zwijndrecht.
Volgende week organiseren zij in Dordrecht ook een "Spinning Marathon". Het gemeentebestuur van Zwijndrecht Belgi?ilde het initiatief ondersteunen en daarom dat schepen De Wulf een cheque van 250 euro overhandigde aan Roel Swijnenburg. "Deze keer hebben jullie niet voor jezelf gereden", zei de schepen tot de deelnemers," Maar wel voor het goede doel".


Schepen van sport De Wulf keek ook reeds vooruit naar de 30ste keer waar hij en de afgevaardigden uit Nederland, zeker een groot feest van willen maken. Hij sprak de hoop uit dat iedereen er dan nog bij zou zijn.(F)        

 

 

Lees ook:

De aankomst 2008 in de Fortlaan.ZWIJNDRECHT. Zaterdag werd voor de 31ste keer de toerrit Zwjndrecht-Zwijndrecht gereden of Nederland-België- Nederland of een 220 km fietsen. Dat het ook na...

Zo kwam de bonte groep in 2007 de Fortlaan op gereden.ZWIJNDRECHT. Zaterdag 7 juni komt de 31 ste Zwijndrecht (NL) - Zwijndrecht (B) er aan. Een paar honderd wielertoeristen starten in...