Kruibeekse watervallen kolken

KRUIBEKE. Na 16 jaar werken stroomde zaterdag 24 juni het scheldewater voor het eerst de Polders van Kruibeke binnen via de grote inwateringsconstructie. Dat gebeurde onder ruime belangstelling van heel wat kijklustigen, Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. De gecontroleerde in- en uitstroom gebeurt door de Meiresluis en de Meyvissluis.
Afgelopen zaterdag, 24 juni 2017, werden in de Polders van Kruibeke twee constructies ingehuldigd die samen zullen zorgen voor de gecontroleerde in- en uitstroom van water in het poldergebied. De eerste heet de Meiresluis, genoemd naar de prof. dr. Patrick Meire die het principe van gecontroleerd gereduceerd getij bedacht. De tweede constructie werd Meyvissluis gedoopt, genoemd naar enerzijds wijlen ir. Leo Meyvis, gewezen afdelingshoofd van Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV dat het geactualiseerd Sigmaplan in werking zette en anderzijds aan de meivis, of fint, een vissoort die dankzij de heropleving van het ecosysteem terugkeert naar de Schelde.
Vlaams minister Joke Schauvliege telde samen met de inwoners van Kruibeke af naar het moment waarop de sluis in werking trad, waarna het scheldewater voor het eerst de Polders van Kruibeke binnen via de grote inwateringsconstructie. Naast Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege waren ook Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts en 700 kijklustigen aanwezig. "Vanaf vandaag hebben we er met onze 'Watervallen van Kruibeke' weer een extra trekpleister bij", zegt een trotse burgemeester Jos Stassen.
De Polders van Kruibeke passen in het Sigmaplan, dat Vlaanderen stap voor stap beter beschermt tegen overstromingsgevaar en ijvert voor de herstelling van de scheldenatuur. "Na 16 jaar werken en een Vlaamse investering van 100 miljoen euro zijn de Polders van Kruibeke nu eindelijk voltooid", zegt Vlaams minister Ben Weyts, onder meer bevoegd voor Openbare Werken, Toerisme en Dierenwelzijn. "Dankzij deze Polders is Vlaanderen beter beschermd tegen overstromingen, maar dit is ook een fantastisch fiets- en wandelgebied voor omwonenden en bezoekers én een ruim leefgebied voor vele dieren.". "De slikken en schorren die in dit unieke gebied ontstaan, fungeren als leefgebied voor heel wat planten en dieren. Zulke gebieden zijn zeldzaam langs de Schelde. Gebieden met een GGG zoals dit helpen om het ecosysteem van de Schelde gezond te houden.", vult Vlaams minister Joke Schauvliege aan, "De komende maanden komt er nog meer natuurbeleving bij, zoals het vlonderpad dwars doorheen het getijdengebied, de uitkijkheuvel en ook een beleefplatform aan de inwateringssluis.". In en rond het natuurgebied staan kunstwerken waaronder de stalen vis van Erwin Dieleman en de 'Liefkesboom' van de leerlingen van het Bazelse Sint-Jorisinstituut.
De Polders van Kruibeke ontdekken kan op eigen houtje of samen met een Barbiergids tijdens een begeleide wandeltocht. Elke maand organiseert de Polders van Kruibeke gratis tochten. (mb)
info: poldersvankruibeke.be