Actiecomite glastuinbouwzone Melsele naar Raad van State
MELSELE. Het actiecomité tegen de glastuinbouwzone in Melsele heeft bij de Raad van State een verzoekschrift ingediend met beroep tot nietigverklaring met vordering tot schorsing van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Het gevaar van fosforgranaten in de grachten rond het Fort van Zwijndrecht vormt het grootste argument in het verzoekschrift. Ook inbreuken op de habitatrichtlijn voor vleermuizen en fouten bij verplichte adviezen en een aantal juridische kwesties vervolledigen het verzoekschrift.
De aanwezigheid van fosforgranaten in de grachten rond het Fort van Zwijndrecht (Fort Brosius) vormen de ruggegraat van het verzoekschrift bij de Raad van State van het actiecomité tegen de glastuinbouwzone in Melsele. "Zolang de granaten onder water liggen, kan de situatie onder controle gehouden worden. Maar in het milieueffectenrapport (MER) rond de glastuinbouwzone staat duidelijk beschreven dat de grondwaterspiegel een effect van enkele tientallen centimers zal hebben op de naaste omgeving. De glastuinbouwzone zal pal naast het Fort van Zwijndrecht in zuidelijke richting worden ontwikkeld.", laat het actiecomité weten. "De glastuinbouw is een waterintensieve secto en zal ontegensprekelijk een aanspraak moeten maken op grondwater. Zo worden er ook boringen naar het grondwater aangekondigd. Het effect op de grondwaterspiegel in de omgeving staat onvoldoende beschreven in de begeleidende documentatie rond het plan." Als de beruchte fosforgranaten letterlijk boven water komen, dreigt er een gevaarlijke situatie.
Daarom nam het actiecomité naar eigen zeggen contact op met het Ministerie van Defensie. "Het Ministerie van Defensie zegt niet op de hoogte te zijn van de plannen rond de glastuinbouwzone en is verontrust over die plannen.", laat het actiecomité weten. "Defensie stelt onomwonden dat er problemen met munitie en fosforgranaten zullen plaatsvinden indien het waterpeil zou dalen."
Het actiecomité eist een veiligheidsrapport en meer essentieel een volledige sanering van het Fort van Zwijndrecht vooraleer maar zelfs kan gedacht worden aan het ontwikkelen van een glastuinbouwzone. Tegelijk geeft het actiecomité toe dat het liever heeft dat er geen glastuinbouwzone komt. Daarom heeft het ook andere argumenten in haar verzoekschrift bij de Raad van State aangebracht zoals inbreuken op de habitatrichtlijn voor vleermuizen en fouten bij het verwerken van advies.
politieke steun
Groen Beveren heeft al laten weten het actiecomité te steunen in hun vraag het veiligheidsrisico rond de aanwezigheid van explosieven in het Fort van Zwijndrecht grondig te onderzoeken. "Wij vragen daarnaast dat het Beverse gemeentebestuur voorlopig zelf niet actief meewerkt aan de uitvoering van de geplande glastuinbouwzone totdat duidelijk aangetoond wordt dat de veiligheid van het gebied gegarandeerd is. Dat betekent onder meer dat de gemeente niet ingaat op een eventuele vraag van de provincie om gemeentegronden in het gebied in der minne te verkopen.", laat Groen Beveren weten. De partij zal op de gemeenteraad van 29 januari een voorstel in die zin aan de gemeenteraad voorleggen. (mb)