Beveiligingswerken worden door vandalen vernield, Doel 2020 reageert

DOEL. Volgens een persmededeling van maandag 21 februari van de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) probeert zij zo goed als mogelijk haar eigendommen te beveiligen. In die mededeling zegt de MLSO: "De kosten die de Maatschappij Linkerscheldeoever jaarlijks draagt voor het onderhoud en de beveiliging van de leegstaande woningen in Doel lopen almaar hoger op. Uiteindelijk betaalt de samenleving daarvoor de factuur, want de MLSO heeft enkel overheidsinstanties als aandeelhouder. Al jaren beveiligt de MLSO haar onbewoonde eigendommen zo goed als mogelijk, maar vandalen, dieven en krakers houden niet op ramen en deuren open te breken."

Ze wees ook naar de zomer van 2010 toen een gerechtsdeurwaarder vaststelde dat de Maatschappij Linkerscheldeoever alle huizen te Doel in haar eigendom had laten afsluiten en beveiligen. Spijtig genoeg duurt deze veilige situatie nooit lang. De MLSO blijft hiertegen verder optreden. De vernielingswerken werden door de politie en een gerechtsdeurwaarder al veelvuldig vastgelegd. "De MLSO dringt aan op het verder opsporen van de daders, van wie een aantal al gerechtelijk is veroordeeld. Daarnaast houdt de MLSO zich aan haar engagement ten aanzien van omwonenden en passanten om de gebouwen steeds opnieuw af te sluiten" aldus nog het persbericht.

Ook gedurende het weekend van 5 en 6 februari werden aan een aantal huizen in Doel beveiligingswerken uitgevoerd. Op maandag 7 februari 2011 werd vastgesteld -onder meer in de Vissersstraat- dat vandalen of dieven de uitgevoerde werken al hadden afgebroken. MLSO wees er ook op dat op 9 februari 2011 door een gespecialiseerde firma gestart werd met de extra beveiliging door middel van stalen platen van alle ramen en deuren van het pastorijgebouw en het vroegere gemeentehuis. De Maatschappij Linkerscheldeoever  hoopt met deze aanpak de vroegere publieke gebouwen te vrijwaren voor vernielingen en andere vormen van vandalisme.

de reactie van Doel 2020

Dat de factuur hoger oploopt laat Doel 2020 zeggen dat recente getimmer met vezelplaten door afbraakwerken Smet voor astronomische facturen zorgt want andere ‘veiligheidswerken’ werden in Doel afgelopen jaar nog niet waargenomen.
Jan Creve: "Het is duidelijk dat de Maatschappij met haar mededeling haar wanbeleid probeert te verdoezelen op het ogenblik dat de niet-nakoming van de arresten door de gerechtsdeurwaarder is vastgesteld. Een al te doorzichtig manoeuvre om de opgelegde dwangsommen van de rechtbank te kunnen ontlopen of aanvechten."

Doel 2020 stelt vast dat de Maatschappij gedurende jaren al zijn energie heeft gestoken in het wegjagen van de bewoners in Doel. Vervolgens deed men er zowat alles aan om de onleefbaarheid van het dorp te bevorderen. Daartoe werden werkelijk de grofste middelen gebruikt. In verschillende huizen werden in opdracht van de Maatschappij door aannemer Smet deuren en raamkozijnen uit de muur getrokken om ze onbewoonbaar te maken. Recent gebouwde huizen die nog volledig in orde waren (Scheldemolenstraat) of historisch waardevol waren (Hotel Europa, Camermanhuis, diverse 19de eeuwse dokterswoonsten, Saeftinge...) werden het eerst afgebroken.
Er worden enkele beelden geschetst hoe het in Doel ging, berustend op feiten: "Krotten blijven tot op de dag van vandaag staan.  In ganse straten zijn aan de achterzijde systematisch dakramen en tientallen pannen weggehaald. Vrienden van de aannemer of de Maatschappij mogen in de huizen komen halen wat ze kunnen gebruiken. Anderzijds wordt elke  aanvraag tot bewoning, gebruik, onderhoud van een huis in Doel door de Maatschappij systematisch afgewezen. En tegen vandalen of rovers wordt niet of nauwelijks opgetreden."

Wat de Maatschappij met medeplichtigheid van de gemeente Beveren aanricht is in Vlaanderen nog niet eerder vertoond: een systematische kapitaalsvernietiging van honderden huizen. Honderden huizen waar op het moment van aankoop niets aan mankeerde. Huizen die werden aangekocht met Vlaams belastinggeld en die men nu systematisch laat leegroven en vernielen zonder dat er tegen wordt opgetreden.

Over de interpretatie van die handelswijze bestaat volgens Doel 2020 géén discussie. De verschillende rechtbanken hebben het over doelbewuste verwaarlozing, grove nalatigheid, illegale afbraak door de Maatschappij Linkerscheldeoever. De astronomische bedragen die de Maatschappij Linkerscheldeoever daarvoor zal moeten betalen komen er niet op basis van verzinsels maar werden opgelegd door een rechtbank wiens oordeel over de manier waarop de Maatschappij omspringt met de haar toevertrouwde huizen vernietigend is. De advocaten van Doel 2020 lieten de feiten de voorbije jaren trouwens systematisch vaststellen door een gerechtsdeurwaarder.

Jan Creve: "De manier waarop de Maatschappij de verantwoordelijkheid van haar wanbeleid nu probeert af te schuiven op onbekenden is ronduit hypocriet. De veiligheidsproblemen die de voorbije jaren door de bewoners werden aangekaart werden op geen enkel moment ernstig genomen. Noch door de Maatschappij, noch door de gemeente Beveren. Méér zelfs: bewoners die de politie verwittigden van inbraken, diefstallen of vandalisme in leegstaande huizen werden systematisch afgewimpeld omdat ‘zij geen eigenaar zijn van het huis in kwestie’...  En daarmee krijgen dieven en rovers in Doel vrij spel van de overheid... Kan men zich zo iets voorstellen in de rest van Vlaanderen? Moesten de woorden van directeur Peter Van de Putte en voorzitter Peter Deckers enige waarde hebben dan houden ze ermee op de mensen van Doel te schofferen en gaan ze in dialoog met diegenen die écht bekommerd zijn om de veiligheid en de leefbaarheid van het dorp. Ze zijn daarvoor ten allen tijde welkom." (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

oa deze woning in de Camermanstraat zal worden afgebrokenBEVEREN.  De Maatschappij voor Grond in Industrialisatiebeleid Linkerscheldeoever wil opnieuw 40 woningen in Doel afbreken. Het heeft...

BEVEREN. Dat  minister Van Grembergen de Doelse kogge naar Baasrode wil over brengen en niet naar Beveren, heeft het schepencollege en  de gemeenteraad  erg ontgoocheld. Burgemeester...

DOEL. Het Deurganckdok is officieel geopend en Koning Albert II zag hoe mooi het was. Maar dat het meest schilderachtige dorpje van het Waasland door verloedering al een 'kader' is verloren,...

DOEL. Voorbije week was in het Waasland nogal wat te doen rond de uitspraken van Bart Casier, directeur van de Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas. Die stelde namelijk dat de komst...

DOEL. Vlak voor het kerstweekeinde werden in Doel twee perfect bewoonbare woningen professioneel 'onbewoonbaar' gemaakt. In huizen in de Pastorijstraat en de Scheldemolenstraat werden de...

DOEL. Het actiecomité Doel2020 stelt zich vragen bij het havenbeleid van de Vlaamse overheid. Volgens het comité stapelt die overheid de blunders op. Zo wordt momenteel het Doeldok -...