Hoe zit het nu met de Kogge van Doel?

REGIO. Even in herinnering brengen: meer dan tien jaar geleden (2000)werd bij de werken aan het Deurganckdok een uitzonderlijk goed bewaard wrak van een middeleeuwse kogge ontdekt. In 2009 werd het oude schip ontmanteld, opgeslagen in containers maar was onderhevig aan verval. In oktober 2009 werd een stappenplan opgesteld om aldus de kogge te bewaren voor het nageslacht. Op 24 november 2009 startte het project.

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, heeft het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) de opdracht gegeven tot de studie van het scheepswrak. Op 24 juni 2010 bracht hij een bezoek aan het hart van het wetenschappelijk onderzoek van het VIOE in het Waterbouwkundig Laboratorium te Borgerhout.
In totaal zal het onderzoek daar 3 jaar in beslag nemen. De resultaten ervan worden voorgelegd in een onderzoeksrapport. Hiervoor wordt een internationaal en multidisciplinair wetenschappelijk comité opgericht, dat het wetenschappelijk onderzoek en het Koggeproject ook de nodige internationale uitstraling zal geven.
De ontdekking van de Kogge was er echt één van Europees belang. Het is niet alleen één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse schepen in Europa, buitenlandse voorbeelden reikten inmiddels ook nieuwe methodieken en best practices aan voor de onderzoeksaanpak van het VIOE.

De houten planken die zijn ondergebracht in het labo worden onderworpen aan een mix van onderzoeken en technieken (scheepsbouwkundig onderzoek, dendrochronologie, pollenonderzoek), fotografische en digitale registratie. Dit moet een beter inzicht geven in de middeleeuwse maritieme geschiedenis en de evolutie van de scheepsbouw. Tegelijk wordt ook gewerkt aan een virtuele reconstructie van de kogge en aan een schaalmodel.

De queeste naar het verhaal van deze zeer goed bewaarde kogge, wordt meteen ook het eerste live ontsloten erfgoedonderzoek in Vlaanderen. Dankzij nieuwe media (de kogge blogt en twittert) en de uitbouw van een bezoekerscentrum in samenwerking met het Waterkundig Laboratorium, wil het VIOE de publieke belangstelling van het begin warm houden. Vanaf Open Monumentendag op 12 september 2010 kan het onderzoek van de Kogge door het brede publiek bezocht worden en kan het schip gedurende 3 jaar samen met het publiek zijn eigen verhaal ontdekken.

belang van de vondst voor maritieme geschiedenis

De kogge is een icoon van de Vlaamse havens en de expansie van de hele regio sinds de late middeleeuwen. Het hout geeft de  scheepsbouw weer op het einde van de middeleeuwen.
De maritieme gemeenschap is van nature gesloten maar de kogge biedt kans op inzichten in deze moeilijk toegankelijke geschiedenis. En internationaal verbindt de kogge Europa en heeft belangrijke rol in de scheepvaart op het einde van de middeleeuwen. Scheepsarcheologisch onderzoek kent een Europese opmars de bijdrage van het VIOE wordt met spanning afgewacht.
In een eerste fase werden al meerdere stappen uitgevoerd nabij Liefkenshoek waar de delen werden bewaard in containers: water bijvullen, verwijderen van uitgroeiende waterplanten, afdekken van de containers met zeilen ter bescherming, staalneming water en analyse met het oog op verdere sanering, voorbereidende testen en proeven uitvoeren.

Maatregelen stappenplan in fase 2: Verzekeren van de verdere bewaring tot en met studiefase waarvoor de containers naar het Waterbouwkundig Laboratorium werden gebracht voor het uitvoeren van tests. Het was in februari 2010 dat de eerste stukken hout daar aan kwamen. Het onderzoek naar conservatie loopt tot dit voorjaar. Als er een positief resultaat is dan loopt de verdere conservatie van 2011 tot 2018.
 
In juni 2010 startte het Wetenschappelijk onderzoek dat tot in mei 2013 zal duren. In het kader van de Scheepsarcheologische & natuurwetenschappelijke analyse wordt plank per plank onderzocht en computergestuurd gedocumenteerd in alle dimensies.
Gelijktijdig loopt het onderzoek naar conservatiemogelijkheden. Belang van buitenlandse expertise hoort er bij via een  internationaal wetenschappelijk comité.
Wie interesse heeft kan de evolutie volgen op kogge.be (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Ook een 'gek' op de schouw hoort bij ons erfgoed. Het is een draaibare kap op een schoorsteen van hout of metaal. De gek richt zich d.m.v. een windhaan op de wind zodat de rook aan de open zijde...

Vlaams minister Geert Bourgeois stak zelf de handen uit de mouwen om een zwart dekzeil over de containters te leggen. KALLO. Geert Bourgeois, Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed, heeft in...

Toen de kogge werd opgegraven, kon de vondst op heel wat belangstelling rekenen. BEVEREN/KALLO. Dinsdag 24 november komt minister Bourgeois, verantwoordelijk voor Onroerend Erfgoed naar Kallo...

De Doelse kogge kon op veel belangstelling rekenen toen het in 2000 werd opgegraven. BEVEREN. Na negen jaar lijkt er eindelijk vooruitgang te komen in het dossier dat moet zorgen voor de...

De Kogge uit de 14de eeuw ligt tussen de mensen die net de 21ste eeuw zijn binnen gestapt. BEVEREN/ DOEL. Bij graafwerken voor de bouw van de zuidelijke kaaimuur van het Deurganckdok in Doel...

BEVEREN. Dat  minister Van Grembergen de Doelse kogge naar Baasrode wil over brengen en niet naar Beveren, heeft het schepencollege en  de gemeenteraad  erg ontgoocheld. Burgemeester...