Onuitgegeven cultuurprestatie op Kruibeekse Week van de Amateurkunsten
Paul De Wachter, de beeldhouwer, heeft al veel watertjes doorzwommen maar een hele nacht kappen aan een beeld, neen dat was hem nog nooit overkomen. 24 uren aan eens tuk beeldjes maken. "Om middernacht ben ik even een boterhammetje gaan eten en een koffietje gaan drinken? Dan zit je wel even gemakkelijk op een stoel maar na een half uurtje moet je weer opstaan en dát was het moeilijkste. Zolang je in beweging blijft gaat het wel."
Hij werkte op al die tijd twee beeldjes volledig af. Gebeeldhouwd uit zachte steen want anders zou dat niet zijn gelukt.Het publiek mocht komen kijken maar dat was wel volgens het systeem van ‘piepshow’ want de tenten waren dicht en achter de kunstenaar stonden heel zware spots en langs de voorkant een groot laken. Het waren dan de schaduwen die te zien waren. Maar na een tijd werd het laken wel verwijderd en het was een toffe belevenis.
Het was ook de eerste keer dat dit ter gelegenheid van WAK werd gedaan en kreeg er de naam ‘Kruibeke Wakker" er bij. ‘Ik ben Wakker’ stond er op een speld die op de borst was bevestigd. Paul De Wachter vond het fantastisch dat iedereen het allemaal kon volgen via internet.
-" Dat is echt heel plezant en ook al was het nacht, we hebben heel veel volk gehad. ’t Is raar, maar ’s morgens was het heel wat minder en ook ’ s namiddags was het helemaal niet druk. ’s Nachts kwamen veel jonge gasten van een fuif en zij zagen dat er hier licht brandde en die kwamen dus naar hier."
Paul De Wachter, ook niet van gisteren, zette Studio Brussel wat luider en daardoor kregen de jongeren zeker ‘goesting’ om nog eens langs te komen. Ze kwamen de twee nachtelijke kunstenaars om uitleg vragen over hun werk. Beide artiesten vonden het positief dat die jonge mensen zich interesseerden aan kunst. "Meer dan overdag de grote mensen", zo drukte Lieve het uit.
wakker blijven
Binnen in de Brouwerij volgde het ene optreden het andere op. Nooit eerder gerealiseerd in de gemeente van Antoine Denert. Een team werkte alles met veel goesting uit tot zelfs een ontbijt in de morgenstond. Benjamin Firlefyn, één van de teamleden en de fantastische presentator, beleefde dit alles ook voor de eerste keer.
-"Er waren hier mensen die hier van gisteren al waren en bleven tot ’s morgens zes uur half zeven. En ze hadden er altijd zin in om op het podium te staan. Ook al hadden ze al wat pintjes gedronken, toch kwamen er nog toffe dingen te voorschijn. Ook de creativiteit om mensen iets samen te laren doen op het podium was er. Niet alleen in hun eigen optie maar mensen samen, jij gitaar en ik… ja gewoon samen iets brengen op het podium. Dat was heel leuk."
Je moet maar op de idee komen om de meest wakkere gemeente na te streven. Er is elk jaar wel een prijs voor de gemeente die ‘meest WAK’ is, die WAKKUNSTIG is.
-"Wij hebben dat letterlijk genomen ", aldus Benjamon " We wilden niet alleen de gemeente zijn met meest WAK maar ook de gemeente die het langst WAk –ker is. Daarom dachten we dat dus 24 uren lang te doen in Kruibeke dat er KWAKvan had gemaakt."
En wat een succes. Kruibeke bleef wakker. Er waren 144 blokken om in te vullen met een optreden van 10 minuten. Van die 144 hebben ze toch een 120 kunnen vullen. Op voorhand hadden ze wel gerekend op een 73 acts of zowat de helft. Maar in de loop van de nacht kwamen er nog optredens bij. Burgemeester Denert zal wellicht bijzonder fier zijn. Hij was vrijdagavond een passend woordje komen zeggen en volgde het gebeuren wel op de live streaming. ’s Morgens kwamen er ongeveer een 90 mensen ontbijten. Toen de laatste nachtridder om half zeven de Brouwerij verliet was daar om half acht reeds de eerste ontbijter!
Wat voor de organisatoren een belangrijke injectie betekende waren de berichten die binnen kwamen via het internet na het bekijken van het programma. "Tof! Geweldig! Ik heb het hier thuis gevolgd...". Het was uitkijken op zaterdagochtend wanneer de eerste online was. En dan groeide het en een maximum van 24 tegelijk was het toppunt. En dat toch maar op een lokaal net. De camera toonde het ganse verloop tot in de huiskamer.
Rita Rotthier schonk een halssnoer die ze thuis had gemaakt. Maar in een workshop tijdens de KAK maakte ze een armband. Ze had er amper 20 minuten tijd voor zodat ze ook thuis al alles wat had voorbereid. Ze had de sloten ook al gemaakt maar wat deze juwelenkunstenares afleverde was een uniek stuk. De kunstenares schonk het stel aan de KWAK om hen toe te laten wat uit de kosten te helpen. Rita deed twee jaar geleden ook al mee aan de amateurkosten en zo is de band gegroeid en wilde zij de organisatoren helpen en steunen.
De parelsnoer en de bijhorende armband van juwelenkunstenares Rita uit Bazel was te winnen. Het publiek kon deelnemen aan een wedstrijd voor 5 euro door gewoon een briefje in te vullen met de naam op. Dat ging in een sierlijke vaas en daaruit werd dan de winnaar getrokken. Dat was Maria Firlefyn uit de Burchtstraat. (Rolf Duchamps)