Wereld Kampioenschap kickboksen Napels

BEVEREN. Van 21 tot 28 september vond in Napels het wereldkampioenschap WAKO voor jeugd plaats. Afgelopen zaterdag vertrok een delegatie van een 40-tal personen van oa Contact Karate Beveren richting Napels om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Kickboksen voor de jeugd in de disciplines Semi, Light en Full Contact en Low Kick en K1 kickboksen.

 

Aan het WK namen meer dan 1050 deelnemers uit ruim 40 landen deel. Daarvan kwamen er 16 uit België, waarvan 13 van Contact Karate Beveren: Joyce Poppe, Katinka De Clippeleir, Lisa Maris, Evelyn Neyens, Tina Truyman, Sophia Maes, Wout De Backer, Nick Ramael, Wietse Goijens, Sven Maris, Dirk De Bock, Davy De Maeyer en Bjorn Van Hoyweghen. De Beverse sporters werden ondersteund door talrijke ouders, topscheidsrechter Ray Staut, coach Marc De Block Marc en begeleiders Robert Van Acker, Roman Bollaert en Michel Goijens. De Beverse delegatie vertrok in de nacht van zaterdag op zondag naar Rome, vanwaar het gezelschap na een tussenstop in Vaticaanstad doorreisde naar Napels.


"Wat de prestaties van onze leden betreft mag ik zeggen dat we ons voor de zoveelste maal van onze beste kant hebben laten zien. Al waren er een paar pechvogels bij die echt wel meer verdiend hadden maar die ofwel een slechte referee hadden ofwel hun beste dag niet hadden. Lisa Maris, Sven Maris, Wout De Backer, Wesley De Bock en Bjorn Van Hoyweghen hadden zich zéér kranig geweerd maar moesten na 1 ronde met een klein verschil de duimen leggen.", zegt coach Marc De Cock.


Joyce Poppe overwon in de categorie 9-12 jaar haar Ierse tegenstandster maar verloor de finale van haar Hongaarse opponent. Joyce kreeg verdienstelijk een bronzen medaille. Katinka De Clippeleir kende een gelijkaardig parcours: ze won haar eerste partij tegen een Croatisch meisje. Uiteindelijk pakte Katinka pakte een zilveren medaille.


Bij de juniors (16-18 jaar, -50 kg) won Tina Truyman haar wedstrijd van haar Croatische tegenstandster maar verloor van een Sloveens meisje. Alweer herhaalde het scenario zich voor Sophia Maes: ze won haar eerste kamp van een Canadees meisjes maar moest de duimen leggen voor een Sloveense. Toch bleef coach De Cock tevreden over de prestaties: "Tina en Sophia hebben laten zien dat zij met deze meisjes mee kunnen." Ook Davy De Maeyer won zijn eerste partij tegen een Zuidafrikaan om daarna te verliezen van een sterke Italiaanse kamper.


Voor Wietse Goijens Wietse en Nick Ramael Nick ging het in de categorie - 57 kg juniors eerst vrij goe met overwinningen voor Nick tegen een Rus en een Hongaar. Hij moest daarna het onderspit delven tegen een zéér sterke Italiaan en zo eindigde Nick met zijn zoveelste ereplaats op een EK of WK van WAKO. Wietse verdiende uiteindelijk wel de finale maar de refs oordeelden daar anders over. Wietse die na winst tegen een Oostenrijker en een Engelsman met het kleinste verschil verloor van een Hongaar pakte de bronzen medaille. Voor coach De Cock zat er duidelijk meer in.


Door het uitblijven van gouden medailles groeide de druk op de schouders van Evelyn Neyens om een gouden plak mee naar Beveren te nemen. Na haar blessure en maandelange revalidatie bewees de jonge vrouw wat ze waard was. Ze versloeg haar een Amerikaanse, Hongaarse en Croatische tegenstanders en nam het in de finale op tegen een sterke Italiaanse. In de eerste rond kwam de Beverse op achterstand. Een trap op haar keel deed haar een tandje bijsteken en dat had succes: Evelyn won met 21-15. Met de overwinning verlengde de Beverse haar wereldtitel bij de Cadets (12-15 jaar, -46 kg).

 

Image
Het team van Contact Karate Beveren won in Napels 1 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medailles.


"En hiermee was de oogst voor Contact Karate Beveren (WAKO Belgium) toch wel vrij goed te noemen met 1 wereldkampioen, 2 zilveren en 2 bronzen medailles.", vat coach De Cock de resultaten samen, "En laten we ook de prestatie niet vergeten van Ray Staut die zijn erkenning van WAKO ref  weer voor 2 jaar op zak heeft." (mb)