'Zwammen... langdradig', unieke tentoonstelling rond paddenstoelen

Image
Christa Maes die sedert 1988 op Hof ter Saksen actief is op Hof ter Saksen en met de tentoonstelling 'Zwammen… langdradig' weer iets uniek heeft aan te bieden.
BEVEREN. Vrijdag werd in de hoeve van Hof ter Saksen een bijzonder mooie en vooral leerzame tentoonstelling geopend over zwammen, paddenstoelen. De titel is 'Zwammen… langdradig' maar onmiddellijk wordt er als ondertitel bijgezet: 'een schakel in de kringloop van het leven'. Zo gezien kon de tentoonstelling plus de meerdere randactiviteiten een eerste onderwerp vormen voor het project 'Wakkere Dood'.

 

De tentoonstelling loopt tot zondag 26 oktober in het hoevegebouw en kan op de weekdagen bezocht worden van 9u tot 16u30 en zondag van 14 tot 18u. Op zaterdag gesloten. De creatieve figuur achter deze unieke natuurtentoonstelling is Christa Maes die met al haar ervaring als natuurkundige, de verscheidenheid en de betekenis van paddenstoelen op een zeer vlot begrijpende manier overbrengt.


Christa kan met deze tentoonstelling haar jubileum van 20 jaar werd op de Groendienst vieren. Ze legt er de nadruk op dat er voor de tentoonstelling geen 'levend' materiaal werd gebruikt omdat het niet hoort zwammen uit park en bos te plukken. En maar best ook want op Hof ter Saksen is nu al meer dan 10, jaar extra aandacht voor zwammen. Elke herfst kan er kennis mee gemaakt worden.

 

En eerlijk gezegd, met paddestoelen heeft iedereen wat te maken. In de kleuterschool al weerklinken liedjes als 'In een grote paddenstoel vol met witte stippen…', al dan niet met kabouters in de buurt. Maar in de natuur is het rijk van de paddestoelen, de zwammen veel meer dan het sierlijke rode huisje met die witte bollen.

 

Op Hof ter Saksen is het al de derde keer dat rond dit onderwerp een  tentoonstelling wordt gehouden. De Week van het Bos die begin oktober begint, is er dikwijls een aanzet voor. Telkens bleek dat het iets populair is voor jong en oud. Deze die nu werd geopend wordt ‘top’. Radio 2 heeft al afgesproken voor een bezoek en Christa zegt dat er al veel scholen hebben ingetekend voor een bezoek. "Al ruim 140 klassen uit bijna 30 scholen", zegt ze, "Die komen zowel uit de kleuter-  als de lagere school en ook uit het secundair. Niet alleen uit Beveren maar ook uit bijvoorbeeld Zwijndrecht, Burcht, Rupelmonde of Bazel. Ik hoop ook dat de secundaire scholen uit Sint-Niklaas er op af komen. De grootste groep komt wel uit de lagere school."

 

Ook al is de tentoonstelling er eentje zonder echte zwammen, de realiteit zit er duidelijk in. Het Provinciaal Het Leen in Eeklo stelde het grootste deel van deze tentoonstelling samen en exposeerde zelf voor het eerst me gehaald in 2007. Speciaal voor kleuterklassen en gezinnen met kinderen werd de kinderhoek gemaakt. Uit het Ecocentrum De Goren in Mol werden schitterende kaboutertaferelen en kunstige reusachtige paddenstoelen gehaald.  Maar enkele toffe spelelementen werden door de Beverse Groendienst in elkaar geknutseld.

 

Er kan geleerd worden hoe het nu precies zit met het bestaan van een zwam die al bij al, een mysterieus leven heeft. Misschien weet de bezoeker niet dat een paddenstoel eigenlijk maar een vruchtlichaam is van een organisme dat opgebouwd is uit een kluwen van draden. Dit organisme, de zwam, kan enorme afmetingen krijgen, terwijl de draden zelf fijn genoeg zijn om in de sapstroom van een boom binnen te dringen. Deze draden zijn ook werkzaam in de kringloop van het leven.

 

Image
De drie steunpilaren in de organisatie: vlnr Schepen Werner Maes, Christa Maes en Sarah Roggeman.


In de tentoonstelling komt men dan ook meer te weten over de bouw van zwammen, welke plaats ze krijgen onder de levende wezens en hoe ze aan levensenergie geraken. Men kan er de sporen onderzoeken en in de sfeer van een gezellige huiskamer ziet men op welke manier zwammen met ons dagelijks leven te maken hebben. Alles is prachtig opgebouwd.
 
Omdat zwammen zo nabij zijn is het zeker boeiend om er wat meer over te vernemen. We kennen ze in alle mogelijke kleuren, we ruiken ze met uiteen;opende geuren. Ze kunnen keihard en droog zijn of taai en slijmerig. Sommige maken deel uit van een lekkere maaltijd terwijl andere in hetb recept staan voor een dodelijk giftig mengsel.

 

En dan is er nog Hof ter Saksen zelf waar in het park aardig wat zwammen te vinden zijn. De gekende soorten die er aangetroffen zijn ligt rond de 150. Daarvan worden er 35 speciaal voorgesteld in het kijkboek “Paddenstoelen van Hof ter Saksen”. Het is een werk van leden van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging die zo goed als alle prachtige foto’s leverde en nu te bekijken zijn.

 

In het geheel past dus ook die speelkamer die door al die afgebeelde paddenstoelen en de volledige inrichting met paddenstoelen om op te gaan zitten, het meest kleurrijke lokaal is van gans Groot-Beveren en omstreken. Ouders brengen best hun digitaal fototoestel mee om hier van hun kinderen een beeld te maken in een fantastisch paddenstoelendecor. Wie wil kan hier ook tekeningen kleuren. De kleurtjes liggen klaar op tafel!


Image
De meest kleurrijke kamer van Beveren: de vertelhoek, de speelkamer. Maria Picavet vertelde er verhalen in aanwezigheid van schepen Werner Maes en natuurkundige Christa Maes.
Hier is trouwens ook de vertelhoek. Kleuterleidster Maria Picavet vertelt er passende verhalen. Ze is ook natuurgids en al 8 jaar actief bij natuurvereniging Hortus. De speel- en vertelkamer draagt ook de stempel van de educatieve medewerkster op de Groendienst, Ilse Praet uit Beveren. Zij is sedert dit jaar in dienst en door de Provincie aangesteld.

 

Nog een partner in deze tentoonstelling is Natuurpunt-Educatie. Deze vereniging gaat op donderdag 9 oktober van start met een cursus paddenstoelen voor beginners. Momenteel zijn daar al 22 inschrijvingen voor.

 

Tot 26 oktober kunnen kleuters deelnemen aan een kleurwedstrijd en leerlingen van de lagere school aan een tekenwedstrijd met als onderwerp - hoe kan het anders - 'Paddenstoelen'. Uit elke categorie komen drie winnaars (kleuters, 1ste en 2de leerjaar, 3de en 4de leerjaar en 5de en 6de leerjaar). In het hoevegebouw staat nu al een heel zware bus om er die tekeningen in te stoppen.

 

Op de knappe nevenactiviteiten komen we in een volgende aflevering terug. Want, die zijn ook bijzonder goed om weten.(rolf duchamps)

 

Lees ook:

KALLO. In de huiskamer van Krisje De Groof, Hoogkallostraat 70, heeft in het kader van 'De Wakkere Dood' een ‘huiskameractiviteit’ plaats op zaterdag 8 november om 16u en 20u....

De kisten van Sztuka Fabryka (foto: Gerry Smet)BEVEREN. Eigenlijk werd vorige week reeds het project 'Wakkere Dood' ingezet toen in de hoeve van Hof ter Saksen de tentoonstelling over...

Directeur Rik Van Daele van het Cultuurcentrum Ter VestenBEVEREN. Op zaterdag 11 oktober start een nieuw project van het Cultuurcentrum Ter Vesten dat tot eind november loopt en goed is voor...