Burgemeester Minnebo kookt Turks

Image
Burgemeester Minnebo actief aan het kookvuur samen met zijn kok-rechterhand Christine De Maere.
ZWIJNDRECHT. In het Administratief Centrum waren zondagmiddag meer dan honderd Zwijndrechtenaren aanwezig die ingingen op de uitnodiging van Burgemeester Willy Minnebo om te komen proeven van wat zijn kookkunst te bieden had. Dat gebeurde in het kader van de Week van de Smaak en omdat die in het teken van Turkije stond dat dit jaar het gastland was, werd ook een eetmaal aangeboden dat daaraan aangepast was.

Nochtans werd er door een lamsvidee toch een Vlaamse toets aan gegeven. We zagen de burgemeester aan het werk toen hij in de pan de krielaardappeltjes aan het bakken was. En dat leek hem wel goed te bevallen. Maar hij moest wel toegeven dat hij helemaal geen kok is maar met de hulp van personeel toch kan meewerken aan het kookvuur. Het was Christine De Maere die aan zijn zijde bewoog om alles op punt te houden. “Neen, alleen zou ik het niet kunnen

Image
Minnebo bakt de krielaardappeltjes.
klaren. Ik ben het zeker niet gewoon”, aldus Minnebo die er met zijn koksmuts op het hoofd zowaar kon doorgaan voor een echte chef-kok. Het was al de derde keer dat hij in de Week van de Smaak de koksmuts opzette. Eerst was dat met Italië als gastland en vorig jaar Frankrijk.

“Het is hier echt een uitgebreid diner”, merkte de burgemeester op.” We hebben een aperitief met raki en appelmojito en traditionele versnaperingen. We drinken Turkse wijnen het dessert is helemaal Turks”. De bediening gebeurde door personeel van de gemeente geleid door Dirk Verelst.
Op het tweede verdiep van het AC werd een heus restaurant ingericht, met aangepaste versiering er bij. Schitterend gedekte tafels en aan de kant de Turkse vlag. Met 104 'eters' zat alles vol en elk jaar wordt een honderdtal personen toegelaten. “Voor meer is er geen plaats maar ik ben er zeker van dat er nog heel veel mensen ook wel wilden komen. Er was zelfs een wachtlijst”, zei Willy Minnebo.

Het menu dat burgemeester Minnebo uit zijn keuken toverde bestond uit een aperitief met raki (uitgesproken als rakke) of een alcoholische drank van 45 %  met anijssmak en het is zowat de volksdrank van Turkije. En de appelmojito was een mengeling van limoensap, muntblaadjes, suiker en appelsap.

Image
Het AC was op de tweede verdieping omgevormd tot een gezellig restaurant waar de Turkse vlag een plaats kreeg.
De ‘Schotel van de dag’ was Lamsragout met zuiderse groentenmix en gebakken krielaardappeltjes. De begeleidende wijn was ‘Villa Doluca’ afkomstig van het Egëische Gebied, Zuid-Oost-Anatolië.
Het dessert bestond uit Lokum of anders gezegd 'Turks Fruit', een zeer zoete lekkernij die veel in Turkije, Cyprus en ook in Griekenland en Albanië wordt gegeten. Het bestaat voor een groot deel uit suiker, fruit, kokos, gelei en soms wat nootjes en het kan verschillende kleuren hebben. Kortom, alles smaakte naar nog! (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Ook dit jaar wordt in de gemeente ruime aandacht geschonken aan ‘De Week van de Smaak’ die gans Vlaanderen van 11 tot 21 november aan het proeven zet. Het is de 5de editie en net als...

Leerlingen van KA Temse zorgden voor een uitgebreid dessertenbuffet voor de senioren van rustoord De Reiger.TEMSE. Tijdens de voorbije week van de smaak verzorgden de leerlingen van de afdelingen...

In de keuken van Ons Huis lag het centrum van de geur die daarna ook de zaal vulde en vooral uitnodigend werkte.BURCHT. In Ons Huis werd donderdagavond de Week van de Smaak bijzonder smakelijk...

Burgemeester Minnebo gaat opnieuw achter het kookfornuis staan.ZWIJNDRECHT. Van donderdag 12 tot zondag 22 november wordt in Vlaanderen weer de 'Week van de Smaak' gehouden. Een week waarin...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Van 13 tot 23 november slaat heel Vlaanderen weer aan het proeven tijdens de Week van de Smaak. Het gastland van de Smaak is dit jaar Frankrijk. Daar heeft nu ook de...

HAMME. Dit jaar is de week van de smaak gepland van 13 tot en met 23 november. Hamme doet mee en wil het groots aanpakken met een super-kurkenproject. Om dat project te kunnen realiseren roept de...