WSC Vooruit wielermonument in het Waasland

Image
Gedurende 23 jaar was dit het sponsorschild van WSC Vooruit.
SINT-GILLIS-WAAS. Of er in Sint-Gillis inwoners zijn die de wielerclub WSC Vooruit niet kennen, valt te betwijfelen. Misschien bij de nieuwe inwoners ja, dat zou kunnen, maar wanneer zij in de loop van het jaar plots voor een seingever moeten stoppen en wielrenners langs zien rijden, dat zullen ze wel te weten komen wie er achter het gebeuren zit. WSC Vooruit werd door het gemeentebestuur op het gemeentehuis ontvangen omdat ze 50 jaar bestaat. Een halve eeuw inzet voor één van de meest volkse sporten van Vlaanderen. Eigenlijk was het een dubbel feest want naast de club zelf moest ook Marcel Mels in de bloemen worden gezet. Ook voor hem was het een gouden jubileum.

Bij 50 jaar WSC Vooruit is het wel eens interessant na te gaan hoe deze club ter wereld kwam op 1 februari 1959. Dat staat op de stichtingsoorkonde die ze nu ook moeten voorleggen bij de aanvraag om een ‘koninklijke’ vereniging te worden. Ze werd getekend door stichter Alfons Marin en de toenmalige secretaris Karel Zaman. De idee om een wielerclub op te richten kwam er bij een plaatselijke biljartclub ‘De Ivoren Bol’ die was gevestigd in café Waterlo, uitgebaat door Jozef IJzewijn. Deze café was gelegen in de Kerkstraat waar nu de garage Mazda is.

Fons Marin, was een klompenmaker of blokmaker zoals men toen zei. Later werd hij kistenfabrikant in de Stationsstraat en meer dan 25 jaar was hij BWB-afgevaardigde.

Image
Het graf van de stichter Alfons Marin op de begraafplats van Sint-Gillis.
Bij de stichters behoorde ook Charly Zaman, de zoon Albert Zaman die eveneens blokmaker was maar nadien uitbater werd van Ciné Plaza vooraan in de Stationsstraat. Hij werd secretaris. Verder waren er nog Florent Baurain een verzekeringsmakelaar uit de Kronenhoekstraat en die meer bekend was als de 'Witte Flos',  Petrus van Daele een bestenkoopman die ‘Nonkel Peer" werd genoemd, Jacque Van Peteghem of ‘Meester Jaakske’, Albert Dullaert de bieruitzetter en voorloper van de huidige Drankencentrale Dullaert. Hij was de ondervoorzitter. Wie ook een stap in de eerste gtroep werkers had was Jef Van Bauwel de afgevaardigd beheerder van Brouwerij De Koninck uit Antwerpen. In de rij stond ook Hubert Weemaes, een agent van de Kredietbank.
Tenslotte behoorde bij de medestichters ook Herman Lippens, de vader van de huidige schepen van sport Chris Lippens die bij de hulde ook het woord voerde.

En dan kwam het: na enkele weken werd door Fons Marin aan Marcel Mels gevraagd of hij in het bestuur wou komen. Hij aarzelde niet en tijdens een spoedvergadering in café Commerce werd hem gevraagd secretaris te worden. En dan begon zijn weg in de club die hem anno 2009n leidde naar een gouden stip.

Het was goed bekeken van Fons Marin het nut in te zien van de oprichting in het Waasland van een rennersclub. Tussen de rechter Scheldeoever met Hoboken WAC, Antwerp Bicycle en in het westen Merelbeke Scheldestreek en de Gentse Velosport, lag een groot ontginningsgebied voor de wielersport. En die Fons Marin was geen gewone. Hij ging naar zijn goede vriend Jef Van Bauwel, de afgevaardigd beheerder van Brouwerij De Koninck, om hem ervan te overtuigen dat het Amberkleurig bier van De Koninck wel kon ingezet worden om het Waasland te veroveren. En ja hoor, de sponsordeal werd gesloten en WSC Vooruit had een ferme sponsor.
Fons Marin maakte met sponsor Jef Van Bauwel een afspraak om 1000 frank per renner te geven. Hoeveel heb je er? Vroeg Van Bauwel. In de fantasie van Fons kwam het cijfer 30 te voorschijn. Dus 30 keer 1000 frank. In kannen en kruiken maar in werkelijkheid was het aantal renners nog nihil, nul.
De renners die dan toch kwamen kregen een blauwe wollen trui en wie die nu in 2009 nog moest hebben, heeft meteen een stuk erfgoed want in die materie rijdt niemand nog rond. De wit-blauwe kleuren van Sint-Gillis werden bijgehaald.

Deze brouwerij bleef 23 jaar lang op de truien staan. Misschien geen record maar toch wel een unicum in de wielersport want de renners werden in het peloton genoemd als ‘ne keuninck’ omdat er op hun blauwe truien in duidelijke rode letters vooraan en achteraan, te lezen stond: "De Koninck".Zo hoorden we op de koers zeggen: er rijdt ‘ne keuninck’ op kop,  ‘ne keuninck’ wint de spurt en er moet ‘ne keuninck’ of ‘een keuninckske lossen. Om nooit te vergeten voor de supporters die de tijd nog herinneren.

En wat ook een vaststelling was: WSC Vooruit heeft bijgedragen tot de naambekendheid van De Koninck in het de regio Waas, Dender en Gentse. Ze leerden er het bier van hoge gisting waarderen en drinken en het was eens iets anders dan tot dan toe de ‘export’ van Brouwerij De Baer.
Toch moet ook in herinnering gebracht worden dat er eens een viertal renners in een trui van Naumann-Naaimachines hebben gereden. Bij hen ook Gilbert Van Hoey uit de Stekense Hellestraat, die als één van de eerste aansloot bij WSC Vooruit. Hij werd later in een smokkelaffaire betrokken waarbij hij jammerlijk om het leven kwam. Zijn lichaam werd nog uit het riet langs de Scheldeboorden in Temse opgevist.

Na de sponsorperiode van De Koninck Bieren kwam er in 1981 een nieuwe sponsor met ‘Vosschemie Polyester De Moor’. Remi De Moor was een sportvriend van de club en afkomstig uit De Klinge. Van hem onthouden we zeker een meer professionele aanpak van de rennersvereniging. Ze reden nu in gele truien rond tot in 1986. Remi verlegde zijn sponsoring naar de wereld der profs haalde er heel wat geld bij om zelfs de Zesdaagse van Gent tot op heden te sponsoren.

We waren in 1987 toen Paul Desmet uit Puivelde sponsor werd via Fina en onderafdeling Sigma Paints en dat werd dan Sigma Histor en tenslotte ‘Histor’ alleen. Nadien werd het nog tot in 1996 een periode van hoofdsponsor Hudiko Mazout van de Antwerpenaar Rudolf Huybrechts. Natuurlijk dan in die vele jaren van rennersvereniging ook tal van cosponsors meewerkten.

Maar de jaren ’90 brachten plots een heel ander uitzicht in wielerland. Het Wase gewest kreeg concurrentie want vanuit Hoboken WAC was Roger Firlefyn al een tijd op weg met de Wase Wielerclub Kruibeke die later naar Beveren ging bij Patrick Van Duyse, Hoop op Zegen Beveren groeide uit de WSC Willen Is Kunnen Burcht, Excelsior Haasdonk begon ook met renners furore te maken. En let op, in die tijd was er ook nog steeds WSC Lochristi-Oostakker net over de Wase grens. Marcel Mels heeft zijn kijk op die periode en stelt: "De versplintering was begonnen met als gevolg een bitsige strijd die keihard werd gestreden  bij het aanwerven van nieuwe en jonge renners. Vergunningen werden betaald, materiaal werd beloofd, hogere prestatiepremies werden aangekondigd.. Beloften, al dan niet waargemaakt, swingden de pan uit."

Maar het kwam zeker positief over wanneer WSC Vooruit het initiatief nam om een gezamenlijk clubkampioenschap te organiseren met WSC Vooruit, Excelsior Haasdonk en Hoop op Zegen. Wat een succes was me dat! Maar nadien spraken WSC Vooruit en Excelsior Haasdonk af om te fusioneren. Hoop op Zegen haakte in laatste instantie af. En zo ontstond in 1996 Wielervereniging Excelsior Vooruit Waasland en dat leverde het veel te moeilijke letterwoord W.V.E.V. op.

Image
Bestuur en genodigden bij de ontvangst op het gemeentehuis.

En in 2009 is die fusie weer gesplitst in een Avia Cyclingteam en het Hudiko Wielerteam Waasland. En WSC Vooruit? Dat werkt nu nog als organisator van de koersen in Sint-Gillis. En toch zijn er nu weer vooruitzichten om met renners in de actualiteit te komen want wereldkampioen Patrick Meersschaert, is in de club gekomen en van hem weten we dat hij zich inlaat met de begeleiding van jonge mountainbikers. Er zijn er nu 18 lid van zijn team en die zullen onder de banier van WSC Vooruit komen te staan.

WSC Vooruit was een begrip in de Oost-Vlaamse wielersport. Tot in 1994, het jaar dat Marcel Mels het secretariaat overliet, had de club maar liefst 2.545 overwinningen geboekt, wat eigenlijk neerkwam op gemiddeld een 73 per jaar. Bij de uitschieters kunnen worden vermeld:
1963: Albert Van Vlierberghe werd in Vloesberg Belgisch Kampioen der liefhebbers.
1974: Johnny Vanderveken werd militair kampioen.
1974: Marc Steels wint Parijs –Roubaix liefhebbers en ook een tijdrit in de Grote Prijs Willem Tell in Zwitserland.
1975: Franky De Gendt wint de Kattekoers Gent-Ieper.
1976: Patrick Annecour wint het BK veldrijkden Formule C.
1978: Benny Vermeulen wint de Rerum Novarum Prijs in Hoboken en de Schaal Van Vaernewijck in Beveren.
1979: Benny Vermeulen wint de Schaal Schoeters in Beveren.
1980: Benny Verrmeulen wint de Schaal Sels in Merksem.
1982: Francis Coucke wint BK Universitairen.
1983: Alain Koppen wint de titel op de piste bij de studenten.
1984: Marc Meuleman wint titel op de piste studenten.
1985: Eindpodium Ster der Juniores: WSC Vooruit met 1. Dirk De Cauwer 2. Bart Heirewegh 3. Edwin Enthoven.
1987: Gino Verbraeken werd Kampioen bij de militairen.
1987: Danny Daelman wint de goudenn fiets van Eddy Merckx in Wolvertem
1988: Danny Daelman eindlaureaat van de Ster der Juniores.
1990: Benny Van Buynder kampioen in de WAOD.
1990: Dirk De Cauwer wint Wim Hendrickx Trofee Koewacht.
1991: Benny Van Buynder kampioen der Posterijen.
1991: Walter De Coninck kampioen veldrijden NSVO
1993: Tom Stremersch kampioen tijdrijden per ploeg
1994: Guy Van Hese wint Ronde van Noord-West Brabant.
Marcel Mels: "Onze doelstelling is altijd geweest, een springplank te zijn voor doorstroming van onze renners van het amateur -zijn naar het profcontract. Dat wij daar zeker in geslaagd zijn, bewijst het feit dat in ons bestaan, niet minder dan 31 renners beroepsrenner zijn geweest. Op de hulde waren twee oud-renners aanwezig Werner Dullaert en Ghislain Van Landeghem.

Image
Twee oud-renners die op de hulde aanwezig waren: vlnr oud-renner Werner vDullaert, Marcel Mels, voorzitter Raymond De Cock en oud-renner Ghislain Van Landeghem.

Ook als inrichters van wedstrijden hebben de mannen van WSC Vooruit hun strepen verdiend in de loop van de 50 jaar. Reeds in februari konden we in Sint-Gillis gaan genieten van wielrennen, eerst van de oefenritten en daarna met de clubkampioenschappen. Telkens met massale belangstelling.
Vanaf de dag dat de Ster der Juniores begon, heeft WSC Vooruit een rit georganiseerd en dat vormde een totaal van 35 ritten. Verder staan er ook 4 profkoersen in de boeken vermeld. Er was tweekeer ‘De Grote Prijs Broeder Isidoor" bij waarbij de profs in de eerste uitgave tot in Kortrijk reden omdat daar het graf van Broeder Isidoor was. WSC Vooruit organiseerde ook een benefietcriterium voor Marcel Buys uit Nieuwkerken, die zwaar ten val was gekomen.

Was er dan nog de afscheidswedstrijd voor profs in oktober 1998 van Marcel Mels die als sportafgevaardigde en lid van de Nationale Sport Commissie  de leeftijdsgrens had bereikt.
Maar boven alles heen staat toch het BK voor Militairen dat in 1989 in Sint-Gillis werd gereden en dat WSC Vooruit organiseerde in samenwerking met de sportvrienden uit Sint-Pauwels. Deze koers staat ingeschreven in de annalen van het Belgisch leger als één van de 5 beste sportorganisaties ooit.

In 2002 en 2003 kende het Retro Criterium voor oud-renners telkens een groot succes. "Alleen bij de doortocht van de Tour in 2001, zagen we meer volk op een wielerwedstrijd hier ter plaatse", getuigde Marcel Mels. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Marcel Mels tijdens zijn toespraak, geflankeerd door burgemeester Remi Audenaert en sportschepen Chris Lippens.SINT-GILLIS-WAAS. Wieler Supporters Club Vooruit heeft het 50-jarige bestaan uitbundig...

Een fragment uit de tentoonstelling van WSC Vooruit: De echte onvervalste koerstrui van WSC Vooruit van Bieren De Koninck.SINT-GILLIS-WAAS. Sportschepen Chris Lippens heeft op een originele manier...