VAB-rijschool zoekt 100 professionele rij-instructeurs

ImageZWIJNDRECHT. VAB-Rijschool is met 85 kantoren en 285 professionele rijschoolinstructeurs de grootste rijscholengroep in België. Deze groei is het gevolg van de recent overname van de rijscholengroep ‘Red Holding’. Deze groep overkoepelde o.a. de VRG-rijscholen en de rijscholen Baert, ARM en Lars. Deze rijscholen waren de laatste jaren bekend als Touring-rijscholen via een licentieovereenkomst met Touring over het gebruik van deze naam.

 

VAB beklemtoont dat een combinatie van de kennis van de juiste basistechnieken of rem, schakel en kijk-technieken én veel rijervaring, de rijvaardigheid en dus de veiligheid van toekomstige bestuurders ten goede komt. Om dit te realiseren vertrekt VAB-Rijschool vanuit een nieuw concept dat de drempel tot een professionele rijopleiding voor jongeren en hun ouders moet verlagen. De ouders die hun kinderen willen begeleiden bij het behalen van het rijbewijs spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Ouders hebben vaak behoefte aan advies en ondersteuning. Daarom biedt VAB-Rijschool een aangepaste begeleiderscursus aan met een opleiding van 3 uur met aandacht voor nieuwe verkeersregels, pedagogische tips en voorbereiding op het examen. Daarnaast kunnen ouders en jongeren ook bij VAB-Rijschool terecht voor een proefexamen ter voorbereiding van het definitieve examen.

 

VAB-Rijschool heeft o.a. voor de invulling van dit nieuwe rijopleidingsconcept 100 nieuwe professionele rij-instructeurs auto nodig. Tegelijk zoekt VAB-Rijschool ook naar professionele rij-instructeurs voor de opleidingen motor en vrachtwagen. De aanwerving van 100 professionele rij-instructeurs  zal gespreid verlopen over de volgende 4 jaar. Om aan deze vraag tegemoet te komen, organiseert VAB-Rijschool zelf een opleidingscursus voor kandidaten. Op die manier hoopt VAB -Rijschool de kandidaten goed voor te bereiden op het examen dat ze moeten afleggen bij de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer tot het bekomen van het brevet van rij-instructeur.

 

VAB-Rijschool ziet verschillende redenen voor de groeiende behoefte aan professionele rijschoolinstructeurs.
1. Vervanging van rij-instructeurs die de pensiongerechtigde leeftijd bereiken.
2. Toegenomen interesse voor motoropleidingen voor rijbewijshouders B. VAB krijgt veel vragen van automobilisten met hun rijbewijs B zonder extra opleiding op de motor mogen rijden maar toch het belang inzien van een basisopleiding motorvaardigheid (dit geldt voor iedereen die vóór 1/1/1989 zijn rijbewijs B behaalde).
3. De stijgende vraag vanuit bedrijven voor een opleiding defensief rijden (inpasbaar binnen het verplichte opleidingspakket) of eco-driving voor gebruikers van bedrijfswagens (vooral bij grote bedrijfsvloten speelt de kostenbesparing op de brandstoffactuur een belangrijke rol).
4. Professionalisering van de opleiding tot vrachtwagenbestuurder. Het is duidelijk dat de sector professioneler wordt en daarmee staan transportbedrijven niet langer zelf in voor de opleiding (via vrije begeleiding door een ervaren vrachtwagenchauffeur) maar schakelen hiervoor de rijschool in.
5. De nieuwe verplichting om als trucker in een tijdspanne van 5 jaar 35 uur bijscholing te volgen. Vanaf september 2009 voert België daarmee een Europese richtlijn uit die van een  vrachtwagenchauffeur naast een rijbewijs C of CE ook een attest van vakbekwaamheid eist.
6. De plannen van minister Van Brempt om de professionele rijopleiding voor het praktisch rijbewijs voor alle jongeren toegankelijker te maken, zullen de vraag naar gebrevetteerde rij -instructeurs doen toenemen. Na een eerste gesprek van VAB met minister Van Brempt bleek dat de minister en VAB eenzelfde visie hebben op het belang van een goede rijopleiding in stappen. In functie van een concrete uitwerking zal VAB ook deelnemen aan de ronde tafel die minister Van Brempt dit najaar organiseert. VAB heeft zich geëngageerd om mee de mogelijkheden te onderzoeken om jongeren een betaalbare professionele basisopleiding aan te bieden en de vrije begeleider (veelal vader of moeder) via het principe ‘teach the teacher’ op te leiden. VAB ziet vooral een prioriteit bij jongeren in het technisch onderwijs (TSO, BSO en Buso) omdat zij vaak op hun achttiende de school verlaten en zich op de arbeidsmarkt begeven. Zonder rijbewijs worden de arbeidskansen voor deze doelgroep verkleind. De financiële middelen voor een goedkoop basispakket rijopleiding zullen volgens VAB in de eerste plaats voor hen bestemd zijn.

 

VAB-Rijschool beklemtoont dat ze in België wel degelijk een belangrijke rol ziet weggelegd voor een professionele rijopleiding.

 

opleiding


Iedere erkende rij-instructeur moet een aangepast brevet bezitten. Dit wordt afgeleverd door FOD Mobiliteit en Vervoer nadat men voor de examens geslaagd is. De overheidsdienst organiseert deze examenreeks 3x per jaar.


Het examen bestaat uit verschillende delen:
• Schriftelijk examen over het verkeersreglement en de technische basiskennis van het voertuig waarvoor men rij -instructeur wil worden (moto, auto of vrachtwagen).
• Mondeling examen over dezelfde leerstof
• Stage in een erkende rijschool
Er geldt een belangrijk voordeel voor wie de opleiding via erkend opleidingsorganisatie zoals VAB-Rijschool volgt. De stageperiode wordt namelijk drastisch ingekort tot minimum 75 uren (i.p.v. 300 uur).
• Het geven van een modelles.

 

Opleiding basiscursus auto bedraagt 120 uur en wordt vervolgd met een stage van minimum 75 uur. VAB-Rijschool start op 20 september haar opleiding die kandidaat-instructeurs voorbereidt op de examens tot het bekomen van de brevet II voor praktijk auto, III voor theorie en  IV voor praktijk motor. De informatiesessies gaan door op woensdag 10 september in Sint-Niklaas, Zwijndrecht.


Bijkomende informatie vindt men op rijscholen.be.


De cursus voor nieuwe rij-instructeurs zal nadien op regelmatige basis herhaald worden.( ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

VAB Rijschool wordt de grootste in Vlaanderen.ZWIJNDRECHT In het kader van de strategie van VAB om van rijopleiding een van haar kerntaken te maken en het VAB rijopleidingsconcept, dat professionele...