Kruibeke denkt aan groepswonen in Abbeyfieldhuis

Image
Een afvaardiging van het Abbeyfieldhuis in Etterbeek op bezoek in Kruibeke. Schepen Frans Van der Meiren is gastheer.
KRUIBEKE. Schepen Frans Van der Meiren wil in de gemeente een Abbeyfieldhuis oprichten waar alleenstaande senioren samen wonen. Samen met de burgemeester Denert heeft hij reeds rond de jaarwisseling een Abbeyfieldhuis bezocht in Etterbeek. Een groep mensen hebben er een huis, dat eigendom was van de gemeente, ingericht voor senioren die willen samen wonen met elkaar maar toch nog hun privé hebben.

 

In het Abbeyfieldhuis kunnen een tiental senioren samen wonen en leven. Ze doen en delen ook een paar dingen gemeenschappelijk en alles wordt ondersteund door vrijwilligers. Abbeyfield is de naam van een straat in Londen waar het eerste gelijknamig huis in 1956 werd gesticht. De gemeente Kruibeke overweegt zo’n huis in te richten in het gebouw van het dorpshuis ’De Duizendpoot’ in Rupelmonde.

Een Abbeyfieldhuis staat open voor alleenstaande ouderen die zeggen dat ze niet opteren om in een rusthuis te gaan wonen en die ook niet in een isolement in eigen woning willen blijven wonen. Ze zijn nog actief en zelfstandig maar kunnen  bijvoorbeeld niet tegen de eenzaamheid of voelen zich niet veilig in hun woonst. Voor hen is het Abbeyfieldhuis een uniek woon -en welzijnsconcept. Deze senioren zoeken dan mensen om samen met te wonen  in een gemeenschap waar alles gedeeld wordt en waar samen dingen worden gedaan. En toch is er nog de mogelijkheid om de eigen persoonlijkheid en de vrijheid te bewaren. Er is een evenwicht tussen privé-leven én gemeenschap.

 

Dit woonconcept dat in ons land nog moet worden uitgebreid steunt op drie grote basisgegevens: het gebouw, de bewoners zelf en de vrijwilligers. Er zijn in ons land nog niet veel Abbeyfieldhuizen want naast 'Entre Voisins' in Etterbeek zijn er nog een paar in Wallonië.

 

In het kader van de vaststelling dat er minder kansen zijn om mensen residentieel te laten wonen, denkt de gemeente Kruibeke er ook aan of op die manier geen alternatieve woonvormen te realiseren zijn. Mensen die willen samenwonen en het ook zouden kunnen, zouden zo een kans  krijgen. Vanuit de gemeente én het OCMW zou er voor ondersteuning kunnen gezorgd worden. En dat dan in samenwerking met vrijwilligers.

 

In Rupelmonde zou bijvoorbeeld het dorpshuis 'De Duizendpoot' in de Geraard De Creemerstraat er geschikt voor zijn. Schepen Van der Meiren: "Natuurlijk is dat momenteel nog het dorpshuis van het OCMW. Maar er kan daarvoor altijd een alternatief worden gezocht. We denkener toch aan om uit te kijken binnen Groot-Kruibeke en misschien in het dorpshuisgebouw van Rupelmonde, om daar zo’n Abbeyfieldhuis in te richten. We mogen zeker rekenen op de mensen uit Etterbeek die dat project hebben opgestart en het ook maximaal willen ondersteunen. Ze zoeken immers in het Vlaamse land of er initiatieven kunnen ontwikkeld worden in het kader van deze Abbeyfieldhuizen."

 

Voor het inrichten van het project is een coördinator van groot belang. Die is steeds een bewoner van een Abbeyfieldhuis en helpt het organiseren van de maaltijden en coördineert het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Bij de gemeenschappelijke ruimten behoren minstens een grote keuken, een eetkamer, een woonkamer, een vestiaire en een toilet. Maar ook een wasplaats met wasmachine en droogkast. Elke individuele ruimte heeft ook een woonkamer met kookhoek, een slaapkamer en een badkamer met toilet. De privéruimten zijn ingericht met de eigen meubelen en persoonlijke voorwerpen.

 

Een afvaardiging uit Etterbeek was aanwezig bij de inhuldiging van het nieuwe rusthuis Wissekerke in Bazel. "Ik moet zegen dat ons bezoek aan Etterbeek ons enorm aansprak en daarom hadden wij ze uitgenodigd in Kruibeke. Ze waren zeer opgetogen over dit bezoek. We waren ook het eerste gemeentebestuur dat een dergelijk initiatief hadden bezocht. Laat ons hopen dat we met veel goede wil en enthousiasme een dergelijk initiatief hier in Kruibeke kunnen ontwikkelen", besloot schepen Frans Van der Meiren. (ROLF DUCHAMPS)